Суперхрани и имунитет

Ели Хорозова

Нашето здраве е плод на начина ни на живот и хранене. За да работят правилно, клетките ни се нуждаят от аминокиселини, минерали, витамини, ензими, антиоксиданти и други вещества, които отговарят на определени нужди на тялото и не са взаимнозаменяеми! Обикновената храна не съдържа всички важни хранителни вещества. Въпреки изобилието от храни по рафтовете, повечето от тях са непълноценни и пропити с консерванти и некачествени мазнини…

 


Хранителният дефицит е в основата на повечето болести. Почти всяка диагноза може да се сведе до дефицит на конкретни вещества, защото за клетките ни храна е не това което поглъщаме, а онова от което те се нуждаят и което могат да усвоят. Например, недостигът на някои аминокиселини затруднява синтеза на белтъчините, и това рефлектира в имунната система. Липсата на минерали или витамини предизвиква биохимичен срив и намалява имунната устойчивост и компетентност. От друга страна, прехранването, особено с животински белтъчини и мазнини, увеличава токсичността и затруднява тялото.

Затова днес се говори за клетъчно хранене и задължително набавяне на „липсващото звено” – разликата между потребностите на организма и даденостите на храната. Хората вече се делят на 2 типа – хора, кото живеят и се хранят здравословно, и хора, които просто са болни.

Хранителната верига започва с едноклетъчните синьо-зелени водорасли – може да се каже, че те са яйцеклетките на майката Земя. Езерото Кламат е екологично чисто алкално езеро в Скалистите планини на Северна Америка. Живеещите в него диворастящи синьозелени водорасли АФА са най-богатите на хлорофил фотосинтезиращи организми на земята. От слънчевите фотони и богатата на вулканични минерали езерна вода тези водорасли синтезират най-пълноценната суперхрана в природата. Щадящо събрани и изсушени, те са най-концентрираната отлично балансирана храна на планетата. Те предават на нашите клетки уловената слънчева, водна и минерална енергия, която като своеобразна батерия зарежда тялото с енергия и с незаменими хранителни вещества.

Тази съвършена универсална храна има повече от 10 шампионски титли и е първа в категорията СУПЕРХРАНИ:

  • протеини – аминокиселинният й профил е същия като в човешката клетка, съдържа всичките есенциални АК в лесно усвоима форма и в количество от 59 до 70%! Нито млякото, нито месото или яйцето имат такова протеиново съдържание!
  • СЗВ е идеално за кръвотворенето, защото е богато на хлорофил и лесно усвоимо органично желязо, както и на всички витамини от група В – 1,2,3,5,6,9, биотин, фолиева киселина и т.н. Особено богато е на вит.В12 – 7 пъти повече от телешки черен дроб!
  • 1 грам АФА осигурява 5 пъти повече калций от чаша прясно мляко и всички необходими макро и микроелементи.
  • Изключителна е концентрацията на бетакаротин, фикоцианин и други биофлавоноиди с мощно антиоксидантно действие.
  • Един грам СЗВ осигурява 150% от дневната доза витамин С!
  • Богатото съдържание на ензими подобрява клетъчния метаболизъм и улеснява самооздравителните процеси.

И когато умни търсещи специалисти, събират това СЗ кламатско водорасло AFA с негови внуци и наследници – друго СЗВ спирулина (наречена заради съдържанието си на гама-линоленова киселина майчината кърма на планетата Земя) и органична люцерна (от арабски алфалфа – баща на всички храни), се получава успешната формула, известна като Зелена енергия. Тази синергична смес е природен тоник, който изгражда и укрепва активния имунитет и ни помага да реагираме бързо и компетентно на всякакви инфекции.

Другото наше предложение за укрепване на имунната система с природни суперхрани е КОЛАСТРАТА. Ако СЗВ е началото на хранителната верига, то коластрата е върхът на върха на тази верига – защото е храна, която произвеждат човекът и бозайниците. В нея природата е вложила най-добрите решения за оцеляването и растежа на новороденото, намерени в хода на еволюцията. Коластрата е стратегията на природата за получаване на пасивен имунитет наготово от майката! Предлагаме 2 вида коластра: Колактив и Колактив-3. Всичко, което се отнася за Колактив, важи и за Колактив-3, с тази разлика, че в Колактив-3 към коластрата са добавени още полезни съставки.

Коластрата от крави по молекулярна структура на имунните и растежни фактори е изключително близка до тези при човека, и на всичко отгоре тя е до 20 пъти по-богата на антитела в сравнение с човешката. Тя дава на имунната ни система всичките 5 класа имуноглобулини – готови за употреба антитела срещу 20-те най-разпространени болестопричинители: стафилококи, стрептококи, ешерихия коли, клебсиела, кандида албиканс, хемофилус инфлуенце, салмонела и пр.

Като универсална суперхрана, коластрата е подходяща за всяка възраст и за подсилване на организма при всяко неразположение. Ключови нейни съставки са растежните фактори за мускули, кости, нерви, лигавици, кожа, съединителна тъкан, както и инсулино-подобният фактор на растежа. Тези съставки регенерират и заздравяват тъканите, и помагат за по-бързото оздравяване. Коластрата е богата на лактоферин, пробиотици, ензими, цитокини – едни от най-важните вещества за борба с инфекциите и рака.

ІІІ.Есенциалните мастни миселини (ЕМК) са най-същественият елемент от мембраната на човешката клетка и затова дефицитът им води до слаби лигавици, и не само лигавици. Ние българите цял живот се храним с животински наситени мазнини и рафинирано слънчогледово олио, и ето защо сме на челно място в света по инсулти и инфаркти. Защото ЕМК отговарят за еластичността на артериите, разреждането на кръвта и унищожаването на плаките, а също така за пълноценната работа на мозъка и нервната система. А ако бебето не е получило вътреутробно и през първите 4 месеца след раждането си пълната гама от ЕМК, развитието на очния нерв се засяга и като поотрасне, такова дете обезателно ще има нужда от очила! 5-10 капки на ден от тази пълноценна маслена субстанция, получена чрез студено пресоване на 20 вида семена, ядки, цветя и с добавено рибено масло, укрепват лигавиците и създават в организма условия за добра защита от инфекции и правилно изграждане на тъканите.

ІV. Достатъчното количество пробиотици е решаващо за здравето на имунната система, особено при децата. ПРОБИОТИЦИТЕ покриват тялото отвътре и отвън, и го пазят от инфекции. При възрастния човек върху лигавиците на тънките черва естествено живеят 2,5 кг лактобицилус ацидофилус, а в дебелото черво – 1,5 кг бифидобактерии. Тази армия от защитници не само защитава физически нашите лигавици, но и отделя специфични бактерицидни вещества. Освен това бактериите участват в храносмилането и усвояването на хранителните вещества, произвеждат ензими и витамини, така че те наистина играят ролята на самостоятелен орган в човешкото тяло.

Антибиотиците унищожават не само патогенните микроби, но и нашите вътрешни защитници. Пробиотиците може да се намалят и без да сме пили антибиотици. Например, при децата – ако не са кърмени, ако се гледат от човек на човек. Доказано е, че дори местенето при бабите води до стрес и загуба на бифидобактерии у бебето…