Bryonia (Bry)

За Bry са характерни САМОТА и НЕСИГУРНОСТ. Това са затворени в себе си хора, които съзнателно избягват обществени контакти. У тях винаги има едно дълбоко чувство на несигурност, уязвимост и слабост. Те не желаят някой да им се натрапва и са доволни да живеят сами. Bry са много чувствителни към всякакво натрапване – дразнят се, ядосват се и се възмущават. Вътрешно се чувстват много нещастни и отчаяни, особено при остри заболявания на емоционално ниво се чувстват тъпи и унили. Но те не искат да го покажат и затова просто искат да бъдат оставени сами.

Разбира се, най-известен ключов симптом за Bry е нейното ВЛОШАВАНЕ ОТ ВСЯКО ДВИЖЕНИЕ, което важи за всичките три нива. Умът е бавен, не може да поеме никакво натоварване, дори най-прост разговор. При остри състояния, тази тъпота на ума е много важен симптом, който трябва да се подчертае. Емоционално всякакво натрапване, утешителни думи или добронамерен опит за помощ, се посреща с раздразнение и възмущение. Разбира се и тялото страда от всяко движение. Пациентът Bry иска да лежи в тъмна стая, съвършено неподвижно и да бъде оставен напълно сам. Дори светването на лампа възбужда реакция, тъй като и най-слабото движение на ириса причинява влошаване; пациентът Bry не може да понесе това.

Ако Bry е болен от грип, ще се изолира, ще загаси светлината и ще си легне без да се помръдва. Ако жена му тихичко влезе в стаята и го попита дали не иска чай, това ще го раздразни, въпреки, доброто L намерение. Той автоматично и натъртено ще каже “Не!”. Ако тя настоява и все пак донесе чая, той може да го изпие и ще се подобри, тъй като Bry е много жадна. Но въпреки жаждата, неговият първоначален отговор обикновено ще бъде отрицателен, тъй като не иска нищо да го обезпокоява.
Раздразнителността на пациентите Bry е такава, че се държат така, сякаш другите са виновни за техните страдания. В маниерите си имат една агресивност, която кара хората около тях да се чувстват неудобно.

Въпреки агресията, която изразяват външно, пациентите Bry изпитват вътрешно една несигурност, особено за финансовото си благополучие. Когато се разболеят първото нещо, което искат да направят е да се приберат в къщи, където се чувстват сигурни, че могат да избегнат всякакъв стрес. В състояние на делириум те говорят главно за работа, тъй като се страхуват за финансовата си сигурност. Това се показва най-драматично от факта, че в Реперториума под рубриката “Страх от бедност” ( Fear of poverty), Bry е вписана като най-главното лекарство.

Мисленето на пациентите Bry е материално ориентирано (но не колкото Ars). Дори и хора идеалисти ще чувстват дълбока несигурност по отношение на финансовото си бъдеще. Дори ако са доста добре обезпечени, те страдат от неоснователен страх, че може да банкрутират. Разбира се това важи за патологичен страх от бедност, а не за страх, който произтича от реалните условия. Струва ми се, че тази несигурност у Bry произлиза от липсата на обществени контакти. Така те не могат да усетят чувството за сигурност, което може да даде семейството, приятелите, общността и пр. Те са отговорни хора, обикновено поемат най-големия дял от грижите за семействата си, но се питат кой ще се погрижи за ТЯХ, в случай на финансов провал. Чувстват, че не получават подкрепа и сигурност отникъде.

Страданието на тези пациенти е наистина огромно – било при остри заболявания, мигрена или хронични артритни болки. Силно се влошават при всяко движение. Това страдание може да ги доведе до страх, че ще умрат, но по-често изпадат в отчаяние. Те като че ли се предават и просто приемат очевидният факт (за тях), че ще умрат. Това е отчаяние, че няма да оздравеят, но не е като агонизиращото отчаяние, което се среща при Ars u Calc То е примирение с нещо, което изглежда неизбежно.

На физическо ниво има много симптоми, с които Bry е известна. Най-характерното е влошаване при движение. Все пак да не забравяме, че ако болките са твърде остри, пациентите могат да станат много неспокойни, да не могат да застанат на едно място. Страданието е толкова силно, че те трябва да направят нещо и започват да се движат. Все пак болките им не затихват от това движение.

Друг ключов симптом у Bry е подобряване от натиск. Те искат да държат мястото, където ги боли, да завържат главата си или да легнат на страната, която ги боли. Подобрението при натиск заедно с влошаването при движение обяснява защо Bry се счита за специфично лекарство при апендицит. Всеки лекар знае, че класически клиничен белег, с който се диагностицира апендицита е натискане и рязко отпускане. Апендиксът се натиска бавно, но не се чувства болка, докато ръката не се дръпне рязко – подобряване от натиск и влошаване от движение. Разбира се, апендицитът може да се прояви и по други начини, но най-често се вмества в тези главни за Bry симптоми. Спомням си един случай на апендицит в нашия център. Той беше толкова очевиден, че лекарят се видя принуден да изпрати момчето в болница. Посъветвах го да му даде първо една доза Bry. Когато момчето стигнало в болницата, там нямало вече никакво доказателство за апендицит.

Bry е левостранно лекарство, особено при мигрени. Те обикновено са едностранни и болните много често имат болки в лявата страна, които се подобряват от натиск и от студена мокра кърпа. В естеството си тези главоболия са свързани с нахлуването на кръв, понякога с горещи вълни, накрая може да обхванат цялата глава.

Друг характерен физически симптом е сухота на лигавиците (но тази сухота е обща и важи дори за емоционалното ниво – Bry са емоционално сухи, на емоционално ниво не се случват много неща). Естествено, сухотата на лигавиците води до силна жажда, често и за големи количества. За Bry няма значение дали водата е топла или студена. Дори ако има желание за студена вода, то никога няма да е така силно, както при Phos (отново искам да отбележа колко е важно да подчертавате силата на симптомите при снемане на случая). Все пак, при стомашни проблеми (гастрит, язва на дванадесетопръстника и пр.) Bry иска топли напитки, от които се подобрява. Но трябва да запомним, че Bry също е едно от главните лекарства за сухота без жажда, заедно с Bell, Nux-m u Nat-m.
Bry често се влошава следобед – в 15, 16, дори 19 ч, но най-характерно е влошаването в 21 ч, което трае докато заспи. Този симптом може да ви потвърди Bry, както влошаването в 9 часа сутринта потвърждава Cham.

При това лекарство няма много силни желания и отвращения за храни. Много пъти може да има желание за скариди, но това е всичко. Както вече споменах, топлите питиета облекчават стомашните проблеми.

Bry страда от световъртеж, особено като си обърне главата, за да погледне назад. Както може да се очаква, обръщането в леглото също причинява виене на свят. Обикновено Bry иска да лежи на лявата страна и се влошава от лежане на дясната.

Bry е лекарство, което бавно развива патология и като се предпише действието му също е бавно. При хронични случаи вие ще видите дълго постепенно развитие, да кажем повече от 5 г. При артрит, първо една става ще бъде леко засегната, после друга, за разлика от артритните болки при Formica rufa, които се появяват остро в няколко стави едновременно. Но с годините броят и силата на възпаленията нараства, докато пациентът се превърне в развалина. От силните болки той се изпълва с тревога и неспокойствие, което го кара да се движи, за да направи нещо. На този етап Bry може да се обърка с Rhus-t тъй като ревматичните болки се подобряват от топло (конгестивните болки при Bry се подобряват от студено).

Острите случаи на Bry се развиват за дни. Може да са настинали, но отначало се появяват малко симптоми. Към третия ден може да се появи температура и на четвъртия ден картината на болестта е напълно изявена. Същото развитие има и Gels. За разлика от Bry, симптоматиката на Bell и Acon избухва като вулкан.

Ако веднъж сте видели остър случай на Bry няма лесно да го забравите. Спомням си първия си остър случай, който съм лекувал – мъж с бронхит. Трябваше да отида в дома му. Като влязох в стаята, той седеше на леглото с лице към стената и с гръб към мен. Попитах го: “Как сте? Как се чувствате?”. Нито ми отговори, нито се обърна към мен. През цялото интервю не можах да го накарам да се обърне към мен. Температурата му беше висока и кашлицата толкова болезнена, че се държеше за гърдите и само лекичко прокашляше. Когато попитах какво е ял, приятелят му отговори, че е пил само вода. Това беше съвсем очевиден случай на Bry и след като му дадох лекарството той се излекува много бързо.