Супер Антиоксидант: защита на клетките

Това вероятно е най-добрият комплекс от мощни естествени антиоксиданти, който може да се намери у нас.

Антиоксидантите са от жизнено важно значение в днешния замърсен и задъхан свят. Много учени вярват, че редовното им приемане може да удължи живота с 20-30 г. и да го подобри качествено. Това се дължи на способността им да неутрализират свободните радикали (силно реактивни молекули, които увреждат структурата и функцията на живите клетки).

Натрупването на свободни радикали е верижно клетъчно увреждане и води до дегенерация, състаряване и заболяване, даже и рак. Свободните радикали предизвикват увреждане на клетката поне по три начина:

1. Разрушаване на клетъчната стена, водещо до смърт на клетката;

2. Разрушаване на клетъчните органели, водещо до влошена жизненост, различни болести и преждевременно състаряване поради клетъчна хипо- и дисфункция;

3. Разрушаване на ДНК в ядрото, водещо до много сериозни проблеми в разкодирането на генетичната информация и евентуално злокачествено израждане (заболяване от рак).

Тялото има собствени антиоксиданти, но те не винаги са в състояние да се справят с обременената околна среда и с непрекъснато увеличаващите се негативни фактори. Основните източници на свободни радикали са слънчевата енергия (поради озоновата дупка), замърсяването, пестицидите, пушенето, някои лекарства (особено при химиотерапия и лъчелечение), летенето със самолет на голяма височина, силният стрес и др.

Супер антиоксидантът защитава всички клетки от дегенерация и е изключително полезен при:

 • активни или пасивни пушачи;
 • ежедневно умерено до високо излагане на замърсен въздух – автомобилни газове, работа в среда с висока концентрация на токсини и др.;
 • излагане на химикали или на свръхдози радиация;
 • прекомерно излагане на слънчева светлина;
 • негативни ефекти от претоварване;
 • повишен риск от сърдечно-съдови, чернодробни, дегенеративни и ракови заболявания;
 • профилактично при всички хора, които искат да забавят стареенето и да поддържат в добро състояние организма си след 35-40 г.;
 • в първото тримесечие на бременността с цел намаляване опасността от вродени аномалии и уродства; за поддържане на млада, здрава, еластична и добре изглеждаща кожа и за намаляване на бръчките;
 • за предпазване от разширени вени и забавяне на тяхното развитие, ако вече са се появили.

Синергия – цялото е повече от сбора на частите

Супер антиоксидантът AquaSource е мощна комбинация от няколко съставки, подбрани след внимателно проучване. Всяка една от тях самостоятелно има благотворно действие върху организма, но при комбинирането им техният благотворен ефект се подсилва още повече.

От гледна точка на холистичната медицина този продукт е особено интересен и с това, че внася в организма на човека подбрани и хармонично съчетани субстанции от различни енергийни центрове и зони на нашата планета. Нека да видим кои са те:

Пикногенол

Това е естествена субстанция, открита през 16 век. Първите сведения за действието му са свързани с моряците от екипажа на капитан Жак Картие. Всички те били тежко болни от скорбут след продължително плаване и ги заплашвала сигурна смърт. По съвета на един индианец те били чудодейно излекувани с помощта на отвара от кората на някакви местни дървета.

От всички познати различни източници за добив на пикногенол за най-добър се смята кората на вид крайбрежен бор (Pinus Maritimus, Pinus Pinaster), който расте в Южна Франция. В него се съдържат над 40 различни биологично активни съставки, предимно биофлавоноиди и проантоцианиди.

Наблюденията през последните 400 години сочат, че пикногенолът е напълно безвреден и има изумително благотворно влияние върху здравето. Използва се в цяла Европа и е известен като “храната на младостта” поради способността му да заздравява колагена и еластина – основни съставки на кожата, ставите и кръвоносните съдове. Започва да се препоръчва и от много прогресивни лекари в САЩ и Канада.

(Подобни на пикногенола съставки се съдържат и в гроздовите семки. Затова умерено количество вино се препоръчва за профилактика на някои съдови увреждания. Моето мнение е, че има много по-добри начини! – б. а.)

Пикногенолът е водоразтворим и се усвоява много добре от организма. Веднъж попаднал в тялото, запазва активността си 72 часа. Установено е, че като антиоксидант е 20 пъти по-добър от вит. С и 50 пъти – от вит. Е.

Вероятно си спомняте, че ензимите могат да участват при преобразуването на причиняващи рак химикали. Флавоноидите от своя страна могат да се намесят в дейността на тези ензими и така да въздействат положително. Освен, че предпазват от развитието на рак, флавоноидите могат да бъдат полезни и при лечението на рак в напреднал стадий.

Тази специфична комбинация от биологично активни съставки може да ни помогне да се наслаждаваме на по-дълъг и качествен живот, да бъдем здрави и да изглеждаме по-млади. Тя може да ни помогне да се предпазим от осемдесет заболявания, в това число рак, сърдечни болести, артрит и повечето други непричинявани от микроби заболявания, свързани с вредното химическо въздействие на свободните радикали.

Многобройни изследвания доказват, че приемането през устата на определени флавоноиди забавя в значителна степен разрастването на раковите образувания у лабораторни животни. Пикногенолът е мощен антиоксидант, почиства като с метла свободните радикали и е може би главният кандидат за по-нататъшни изследвания във връзка с профилактиката на рака.

Пикногенолът намалява, много по-ефикасно от вит. Е, пораженията, нанасяни на тъканите от свободните радикали. Той също както и вит. С, въздейства благотворно на здравето и на мозъка, предпазва нервните клетки посредством уникалната си способност да преминава през кръвно-ликворната бариера. Освен това намалява възпалението, подобрява кръвообращението и облекчава състоянието на засегнатите от диабет, артрит и инсулт и предпазва от сърдечносъдови заболявания и рак.

Пикногенолът подобрява периферното кръвообращение и възстановява изгубената активност на капилярите и кръвоносните съдове. Също така стабилизира червените кръвни клетки и поддържа нужната им еластичност; укрепва слабите кръвоносни съдове, като стабилизира колагена и еластина и като резултат от това предпазва от микрокръвоизливи.

Отдавна е известно, че здравината на капилярите, при страдащи от високо кръвно налягане, намалява до патологични стойности. Ако хипертонията се съчетава със слабост на капилярите, вероятността от мозъчни инсулти и кръвоизливи на ретината нараства значително. Високото кръвно налягане само по себе си не причинява спукването на кръвоносните съдове, това става поради намалената им устойчивост и увеличената пропускливост. Устойчивостта на капилярите също може да бъде нормализирана чрез редовна употреба на пикногенол.

Пикногенолът е изключително важен за мозъчните функции, не само защото защитава кръвоносните съдове, а и защото е един от малкото приемани през устата антиоксиданти, които преминават с лекота кръвно-ликворната бариера, за да защитят мозъчните клетки. Изследователите са на мнение, че той подобрява мудната и неуслужлива памет, защото се отразява благотворно върху кръвообращението и клетъчното хранене.


А ето и някои от досега наблюдаваните благотворни влияния на пикногенола:

 • намалява опасността от рак, сърдечносъдови заболявания, артрит, преждевременно остаряване;
 • подмладява и заздравява кожата, като подобрява нейната еластичност и гладкост;
 • намалява алергиите (особено ефективен е при сенна хрема, псориазис и причинени от слънцето поражения);
 • оказва положителен ефект върху кръвообращението (действа противовъзпалително, подсилва капилярите, вените и артериите и ги прави по-устойчиви на травми);
 • облекчава варикозните вени, подуването на краката и хроничната венозна недостатъчност, намалява опасността от флебит, отоци и възпаления;
 • предотвратява и помага за възстановяване след инфаркти и инсулти;
 • действа благотворно върху ставите (подобрява гъвкавостта им, намалява болката в подутите стави и отрицателните последствия от спортните травми);
 • подпомага лечението на язвената болест;
 • увеличава жизнеността на всички клетки, намалява последствията от стреса, подсилва имунната система;
 • подобрява зрението и паметта;
 • намалява усложненията при диабет (ангиопатия);
 • облекчава сенна хрема, астма, хронична умора и др.;
 • предпазва организма от състаряване, дегенерация и раково израждане.

Алергии, хистамин и пикногенол

Онова, което много лекари и изследователи от Финландия, Германия, Франция, Холандия, Великобритания и др. европейски страни препоръчват на първо място при сенна хрема и свързаните с нея алергии, е пикногенол, тъй като той е най-ефикасен и дава най-малко странични ефекти. Конкретно във връзка със сенната хрема, те смятат, че той е изключително ефективен, безопасен и по-евтин от повечето синтетични лекарства.

Алергията е свързана с отделянето на хистамин от клетката. Пикногенолът и някои други биофлавоноиди предотвратяват освобождаването на хистамин и следователно те са много по-добър подход към алергиите, отколкото употребата на антихистаминови препарати.

Надежда за болните от МS и техните семейства

Доказано е, че МS е свързана с проблеми на имунната система. Възможно е имунните клетки да започнат да атакуват освен често срещани вируси и бактерии, също и миелина на собствената си централна нервна система.

Пораженията, нанасяни от свободните радикали, са основен фактор за дисфункциите на имунната система. Пикногенолът спомага за възстановяване на тези функции. Активността на имунните клетки може да бъде възстановена или увеличена с негова помощ. При употреба на пикногенол броят на левкоцитите нараства.

Пикногенолът преминава кръвно-ликворната бариера и предпазва мозъка по няколко начина: намалява уврежданията от свободните радикали; подобрява устойчивостта на невроните към хипоксия; заздравява малките кръвоносни съдове и подобрява кръвооросяването; намалява възпалението право пропорционално на приетата доза.

Особено важно е, че пикногенолът заздравява самата кръвно-ликворна бариера и така не допуска преминаването на левкоцити и антитела в мозъчната тъкан. Това води до намаляване на автоимунните процеси – един основен механизъм на увреждане при MS.

За болните от MS на практика комбинацията от супер антиоксидант, AFA и есенциални мастни киселини дава надежда за намаляване на пораженията от болестта и възстановяване на много функции вследствие на подобреното хранене на мозъка. Голямо предимство е безвредността и многобройните други полезни ефекти върху организма като цяло.

Нарушена концентрация и свръхактивност (к/с)

Пикногенолът оказва благотворно влияние, тъй като неутрализира разрушителното действие на свободните радикали още в кръвния поток, преди да атакуват, раздразнят и възпалят клетките на нервната система.

Така се постигат следните резултати:

 • общ успокояващ ефект;
 • значително увеличено внимание и способност за умствено съсредоточаване над даден проблем или задача;
 • намалена импулсивност в поведението;
 • намалена агресивност;
 • субективно усещане за психически комфорт;
 • повишен контрол върху собствените мисли.

При деца и юноши ефектът му се изразява още в:

 • подобряване на оценките в училище;
 • повишена дисциплинираност и сдържаност както в клас, така и вкъщи, подобряване на отношенията с братята, сестрите и връстниците;
 • повишена изпълнителност и подобрено сътрудничество с учители и родители;

Препоръчва се пикногенола да се приема с витамини и минерали, което е постигнато от съчетаването му с AFA.


 Гинкго билоба

Това е най-древният вид дърво на Земята, което се е срещало в нейната флора още преди 200 000 години. Името му се свързва с формата на листата му, които са двуделни. Фосилите му са открити при разкопки на древни слоеве в Европа и Америка. Преди 10 000 години при едно от последните заледявания неговите находища значително са намалели. Останало е повече в Япония и Китай – там го наричат “Дървото на здравето” и го използват повече от 5000 г. Оттам отново се е разпространило по света и сега се среща навсякъде, включително и в България.

Гинкго се е утвърдило като един от най-перспективните антиоксиданти, защото неутрализира свободните радикали и абсорбира някои токсични химикали, които иначе биха могли да увредят ДНК и органелите на клетките.

Ginkgo biloba е особено полезен за най-малките кръвоносни съдове – от него те стават здрави и еластични. Това се дължи на подчертано благотворния ефект върху клетъчните мембрани и върху съединителната тъкан.

Същевременно Ginkgo biloba подобрява здравината и еластичността на еритроцитите и улеснява преминаването им през капилярите. Така се подобрява кръвообращението в мозъка, крайниците и навсякъде, където капилярите са особено тесни, притиснати или извити, като например в очите, вътрешното ухо, увредени участъци от мозъка и сърцето и т.н.

Използва се за профилактика и лечение на недоста-тъчност на мозъчното и периферното кръвообращение, смущения в концентрацията и паметта, разсеяност, обърканост, световъртеж, замаяност, липса на енергия, лесна уморяемост, депресия, старческа деменция, шум в ушите, мигрена, астма, атеросклероза, главоболие и много други. Може да подобри състоянието на хора с инсулт и инфаркт, ангина пекторис, диабетна микроангиопатия, синдром на Рейно, болест на Алцхаймер и пр.

Активните съставки са наречени Гинкго-флавон-гликозиди. Ако се използват самостоятелно, екстрактите от Ginkgo biloba трябва да съдържат 24% такива гликозиди и да се приемат три пъти дневно по 40 мг, или общо 120 мг. По-малки дози не са толкова ефективни.


Зелен чай

Зеленият чай съдържа химични вещества, наречени полифеноли, които също са мощни антиоксиданти. Същевременно в него има двойно по-малко кофеин, отколкото в кафето. Установено е, че хората, които пият по 5 чаши зелен чай дневно, увеличават жизнеността си и стават по-устойчиви на болести, в това число рак, сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, кариес на зъбите, болести на венците и др. Освен това употребата му нормализира холестерола и помага да се избегне лошия дъх от устата.


Млечен бодил

От семената на това растение се получава силимарин – утвърден хепатопротектор, който помага на чернодробните клетки да се възстановяват и стабилизира техните мембрани. Доказано е, че тази билка подобрява способността на черния дроб да пречиства кръвта и го предпазва от вредното действие на лекарства, алкохол, наркотици, пестициди, бактериални и други токсини, попадащи в организма от храната, водата и въздуха

Млечният бодил се използва при лечението на хепатит, цироза и други чернодробни болести. Ефектът му обаче е много по-добър, когато се употребява от здрави хора с цел профилактика. Черният дроб като най-голяма и важна химична лаборатория в организма се нуждае от подпомагане, за да си върши добре работата. За съжаление, доста често вместо подпомагане той получава претоварване и така се създават условия за лошо здраве. В такива случаи трябва да се вземат спешни мерки като регулиране на диетата и едновременно с това приемане на специализирани добавки (хепатопротектори).


 Боровинки

Всеки знае, че боровинките са полезни за зрението, тъй като са богати на витамини. Едва ли си даваме сметка обаче за тяхната истинска сила.

Ако обичате планината, знаете колко мощни са нейните енергии. Представете си, че само за един ден си направите експеримента да лежите голи цял ден и цяла нощ на надморска височина около 2000 м. Най-вероятно след това ще имате нужда от бърза помощ поради тежко слънчево изгаряне, обезводняване и настинка.

Как тогава боровинките издържат на тези условия, и как оцеляват през зимата, когато дърво и камък се пукат от студ? Това явно се дължи на някакви необикновени техни свойства. Заслужава си да потърсим сила от тях…


Житни кълнове

Те са богати на фитохормони, ензими, витамини, протеини и естествени антиоксиданти. Без съмнение са много полезни за здравето – житното зърно, заедно с микроводораслите, символизират самообновяващия се живот. Това са двете растения, свързани със Слънцето по един изключителен, неповторим начин. Съчетаването им поставя началото на нов етап в отношението ни към здравето и живота – едно многообещаващо ново начало!

От всичко казано дотук става ясно, че Супер антиоксидантът AquaSource основателно претендира за първото място сред подобни препарати. Това се дължи на изключително добрия му състав – пикногенол, Ginkgo biloba, зелен чай, пшенични кълнове (екстракт от около 1 kg екологично отгледано жито), боровинки, млечен бодил и два вида водорасли – Кламатско водорасло AFA и червена Dunaliella salina (с голямо съдържание на бета-каротин – вижте описанието Ј в първа част).

Този препарат съчетава мощното антиоксидантно действие на пикногенола с благотворното повлияване на микроциркулацията от страна на Gingko biloba, стимулиращото въздействие върху черния дроб на млечния бодил и общо подмладяващия ефект на зеления чай. Същевременно житните зародиши, билките и водораслите осигуряват богат приток на жизненоважни хранителни вещества. При ежедневно приемане това осигурява условия за поддържане на великолепно здраве.

Някои съставки на Супер антиоксиданта се намират и отделно и се използват самостоятелно за лечение и профилактика на определени болести. Тяхното съчетаване обаче е за препоръчване, особено при клинично здрави хора, защото по този начин с по-малки дози се постига същия ефект и освен това въздействието им е по-цялостно.

Никой не е напълно здрав и всеки има нужда от подпомагане на едни или други функции – ето защо един широкоспектърен продукт с универсално действие е за предпочитане, особено ако човек не обръща специално внимание на начина си на живот и хранене. Още повече, че всички тези съставки не са само с антиоксидантно действие – те са билки с мощен профилактичен и регенеративен ефект, който се дължи на най-различни механизми на действие и е патентован от самата Природа!