Хирон в синастрията

Когато Асцендентът съвпадне със Северния възел или Южния възел в синастрията, между хората се наблюдава незабавна и мощна връзка. Връзката е от типа на „така е било писано“ и е възможно да сте се срещнали при необичайни обстоятелства. Този аспект представлява изключително лична връзка, която не е непременно романтична по природа, но когато съществува в химията между романтични партньори, те изпитват силна привързаност един към друг. Тази връзка надхвърля физическото привличане и ви позволява да изследвате собствените си личности чрез другия. Никой от вас не иска да пусне другия. Ако трябваше да се разделите и след това да се срещнете отново, няма да има много за „наваксване“, тъй като връзката ви е незабавна и позната. Дали съдбата ви е срещнала? Независимо дали вярвате в съдбата или не, тази връзка се чувства много значима и за двама ви.

СИНАСТРИЯ

Когато за първи път започнах да сравнявам натални карти, търсейки аспекти с Хирон от картата на единия с картата на другия индивид, очаквах, че няма често да намирам подобни аспекти. Освен това очаквах, че във връзката на хора с такива аспекти ще има нещо екстремно или уникално – нещо, което да я отличава от другите връзки. Обаче изследванията доказаха, че първото ми очакване е много грешно, а второто – също почти толкова грешно.

Бях изумен колко общи аспекти на Хирон се появяват в Синастрия. Всъщност изглежда, че се появява по-често, отколкото не. Имам теория защо това е така, но ще я разгледаме малко по-късно.

Що се отнася до естеството на такива [белязани от Хирон] връзки – те обикновено първоначално не се различават от други връзки, поне повърхностно. Но когато погледнете по-дълбоко, започвате да виждате, че има разлика в това колко отворени са хората един към друг. Нека разгледаме няколко различни аспекта, за да стане това по-ясно.

СЪВПАД

Ако вашият натален Хирон е в съвпад с планета в наталната карта на друг човек, автоматично има някакъв вид привличане, което обикновено е взаимно. А зоната на привличане отговаря на природата на другата планета. Привличането не е от сексуален характер освен ако другата планета не е Марс или Венера. По-скоро това е привличането към някой, който сякаш пътува по същия път – сродна душа по някакъв начин. И [ето един важен момент], какво ще се случи след това зависи до голяма степен от вида на връзката, но още повече от представата на човека за себе си. АКО всеки индивид е сравнително добре балансиран, тук може да се развие отлична връзка с усещане, че двамата души са истински равни в областта, представлявана от планетата. Това наистина е хубаво в романтиката, както можете да си представите. Може да бъде много положително в отношенията учител/ученик и родител/дете, защото и двамата се чувстват свободни да се учат от другия. НО, ако един от индивидите не се чувства особено умел в тази област или има нужда от помощ, то този човек се обръща към другия като учител или водач и търси неговата „висша мъдрост“. Както можете да си представите, това би било от полза при консултиране, или при взаимоотношения родител/дете, но може да бъде рисков фактор във взаимоотношения като брака. При достатъчно време аспектът на Хирон обикновено води до изравняване на различията и така двамата имат шанс да израснат и да се почувстват равни. Но преди това да се случи е възможно да натрупате негодувание срещу самия човек, от когото търсите помощ.

Без значение типа на връзката, едно нещо изглежда особено вярно – планетата, която прави аспект с нечий Хирон, изглежда неспособна да се защитава дълго, така че да държи другия настрана. Сякаш за човека с Хирон стените около другия се срутват – или поне човекът с Хирон не изпитва затруднения да проникне през стените, които другият човек е изградил около себе си. И в зависимост от това колко дебели са били тези стени първоначално и колко зависим е бил човекът от сигурността, осигурена от тях – такава откритост може да се почувства като наистина фантастична или изключително плашеща. Особено след като човекът, правещ аспекти с Хирон на другия, не може да намери друг начин да издига стени около неговата/нейната планета.

КВАДРАТ

Тук имаме нещо подобно на съвпада, но е малко по-усукано. Изглежда, че има привличане, но в същото време и отблъскване. Това смесено чувство изглежда е много по-силно в човека с Хирон, отколкото в другия. Човекът с Хирон първоначално преодолява защитите на другия, но така често предизвиква негодувание. Човекът, който има аспекти с чуждия Хирон, става способен да развие нови защити, за да се предпази, но тогава човекът с Хирон става способен да премине и през тези нови защити. Следователно, ако хората са несигурни, този аспект превръща връзката им в бойно поле. Но въпреки това и двамата растат благодарение на това. Положително осъзнават какво се случва – и двамата развиват връзка с голям потенциал за растеж. Те възприемат процеса на издигане на нови стени като опити за фокусиране върху несигурността си. Те не се чувстват застрашени от тях, а ги възприемат като начин за изчистване на боклука. Резултатът – взаимно израстване и нарастваща близост.

ОПОЗИЦИЯ

Между които и да е две планети опозицията представлява обмен. Тя може да се превърне във война или партньорство. Когато Хирон в картата на един човек е в опозиция на планета в картата на друг човек, думата „размяна“ придобива много специфично значение: всеки човек има тенденция да приема качествата на другия. Например, нека кажем, че Хирон на един човек е в опозиция на Марс на другия. Човекът с Хирон ще стане по-агресивен, по-активен и склонен да бъде донякъде физически привлечен от другия човек. Човекът с Марс ще стане по-индивидуален, по-независим и по-склонен да се отвори и да опитва нови неща. Това може да бъде много положително особено ако всеки има нужда да израсне в зоната, управлявана от противниковата планета. Ако човекът с Марс трябва да излезе от коловозите или човекът с Хирон има нужда от повече себеутвърждаване, връзката може да бъде наистина фантастична. Въпреки това, ако човек се страхува от качествата, които получава от другия – или вече е достатъчно активен в тези области, връзката може да стане изключително неудобна за едната или и за двете страни.

ДРУГИ АСПЕКТИ

Тригони и секстили между Хирон на един човек и планети на друг също представляват част от същото привличане, но интензивността е много по-малка, отколкото при по-силните аспекти. Има и известно понижение на защитите, но също не толкова драстично. Това са добри аспекти, ако има други положителни аспекти, но сами по себе си те не са особено значими. Тук е необходимо много повече проучване.

Хирон в домовете и в аспекти с Венера
18 септември, 2008, Джефри Кишнер

 

Следващата гост публикация е от Джереми Нийл, астролог и блогър, когото наскоро открих за голяма радост. Тъй като името на неговия блог е Chirotic Journal, , го помолих да напише публикация за Хирон и взаимоотношенията. За да научите за астрологичните услуги, които предлага, посетете Chirotic.

Любовта е много бляскаво нещо, но едва ли е вярно или дори желателно нашето преживяване на любовта да бъде единствено положително. С други думи, идеята за привличането, основният принцип за това какво ни привлича в интимния живот на друго човешко същество, не може и със сигурност не се основава единствено на положителни качества.

Ако сте влюбени в някого и сте преминали през първоначалния етап на обикновено привличане към него, тогава несъмнено любовта, която чувствате, не е съставена изцяло от чудесата, които този човек проектира. Ако това беше вярно или възможно, тогава всички бихме могли да обичаме филмови звезди и да нямаме нужда от истински, трудни, объркани и твърде човешки взаимоотношения. Любовта е толкова свързана с удовлетворяването на нашите нужди, поддържането на слабостите ни и компенсирането на нашата несигурност, колкото и със съществуването в състояние на постоянен възторг от прекрасното чувство за хумор на партньора ни, структурата на костите или способността да изглеждаме секси в униформа. По същество става въпрос за това как ни карат да се чувстваме. Ако вземем това предвид, тогава любовта ни към нашия партньор ще се основава еднакво на начина, по който ни спират да се чувстваме несигурни и негативни, както и на това как ни карат да се чувстваме сигурни и положителни.

Казано просто, това означава, че способността ни да обичаме се основава колкото на това, от което се нуждаем, толкова и на това, което някой друг може да ни даде. В крайна сметка това трябва да е като две парчета пъзел – компенсаторен механизъм, при който вашите силни страни подкрепят слабостите на вашия партньор и обратно.

Астрологично е ясно, че Венера сама по себе си не ни разказва цялата история в многостранната област на човешката любов. Марс добавя пикантност и страст, но и той не изпълва картината. Луната е полезна, защото тя говори за онези нужди, към дълбоко сме привикнали, но дори под нейното бледо влияние все още нямаме пълната формула за този най-непознат еликсир.

Без Хирон няма истинска любов

Хирон е кентавър – диво и мъдро същество, което в нашата астрология подчертава най-неукротимата ни слабост и нашия най-поддържащ потенциал. Хирон е областта, в която сме най-уязвими и най-нуждаещи се от препитание; така че неизбежно, ако намерим друг човек, който по някакъв начин успокоява тази уязвимост или рана, тогава те ще се превърнат в наши близки познати в един или друг смисъл, а какво може да бъде по-интимно от връзка с взаимно уважение и подкрепа, която се формира между любовници? Като разберем Хирон в нашата астрология, можем много бързо да започнем да схващаме някои от много фундаменталните изисквания за подкрепа, които възникват в резултат на това, и типа човек, който би могъл да се справи с тях.Въпреки че изследването на всяко разположение на Хирон би било изчерпателно (и изтощително), винаги е проницателно да погледнете разположението на Хирон по дом, за да разберете нещо за областта от живота, в която се нуждаете от най-голяма подкрепа от вашия партньор.

Първи дом: Тук сме особено чувствителни към образа на тялото си. Партньорът ни трябва да бъде изключително тактичен, когато говори за който и да е аспект от външния ни вид. Любовник, който е прекалено придирчив или взискателен към външния ни вид, ще ни създаде значителни трудности по-късно във връзката, така че е особено важно с Хирон в първи дом връзката да се основава на нещо повече от просто физическо привличане. Хората с това положение на Хирон имат проблеми със самоувереността, които трябва да бъдат уважавани и преодолени.

Втори дом: Тук се нуждаем от партньор, който да поеме част от паричното напрежение. Родените с Хирон във втори дом изискват партньор, който няма да бъде критичен към нашия финансов принос към семейния бюджет, но който в същото време не омаловажава и не приема нашия принос за даденост. Нашите ценности трябва да се третират с уважение и това изисква партньор, който да изслушва нашите възгледи за това, което е важно за живота ни и за нашата връзка, и да ги взема на сериозно. Освен това Хирон във втори дом обхваща темата за сигурността като цяло, а не само в материален или финансов контекст. Ако се чувстваме несигурни в нашата най-важна връзка, резултатът ще бъде продължаваща криза в отношенията ни при това положение на Хирон.

Трети дом: Ето едно сложно положение, защото то поставя основите на нашата връзка в светлината на прожекторите. Тук Хирон изисква партньорът ни да бъде чувствителен към нашата интелектуална несигурност. Може би сме чувствали, че образованието ни не е достатъчно добро, или че не сме толкова умни, колкото другите хора, или дори че речта и начинът ни на общуване са странни или в някакъв смисъл затруднени. Тогава е ясно, че ца хората, родени с Хирон в трети дом, партньор, който ни насърчава да общуваме, който е чувствителен към нашата срамежливост, когато изказваме мислите си и който никога и при никакви обстоятелства не ни коригира, освен по най-добрия и съпричастен начин, е изключително важен за успеха на връзката.

Четвърти дом: В тази ситуация сме много чувствителни към условията около нашия дом, семейство и произход. Може също така да имаме някакво скрито бедствие от детството, с което все още да се борим. Това изисква внимателен подход в контекста на нашата връзка. Тук е необходимо голямо доверие, тъй като Четвъртият дом управлява нашето най-лично Аз и следователно онези неща за нас и живота ни, които сме най-малко склонни да споделяме с другите. Всеки партньор, който злоупотребява с това доверие, бързо ще дестабилизира цялата връзка. Това положение на Хирон най-вече сочи за необходимост от доверие в рамките на партньорството.

Пети дом: Петият дом е домът на творчеството, децата и романтиката. С Хирон в пети дом тези теми стават особено важни в рамките на романтичните взаимоотношения. Партньорът ни трябва да е чувствителен спрямо срамежливостта, с която изразяваме чувствата си и усещането ни, че е възможно да не сме сред най-романтичните хора. Това е много трудно положение за по-свободно изразяване на романтични чувства, защото всеки с Хирон в пети дом наистина се затруднява да ги изразява или дори да ги намери. Поради тази причина е най-добре да намерите партньор, който няма да се разочарова, ако не получи цветя, който не се интересува много от вечери на свещи и дълги разходки по брега по здрач. Ако във вашите взаимоотношения липсва страст, тогава Хирон в пети дом не е най-удачното място да я намерите, така че избирайте своята половинка внимателно!

Шести дом: Тук чувствителността е към работата и малките, ежедневни навици и поведение. Има влияние и върху темите за здравето. Хората с Хирон в шести дом могат наистина да се влошат, ако не се чувстват подкрепяни във връзката си. Обикновено резултатът е склонност към работохолизъм като компенсираща стратегия. Разбира се, това също не помага на връзката, така че вашият партньор трябва да е наясно, че вашата среда е особено важна. Хаотичният и неорганизиран дом убива романтиката в хора с Хирон в шести дом по-бързо от бърз куршум, така че е необходим партньор, който е способен да върши своя справедлив дял от домакинската работа. Още по-важното е да намерите партньор, който е чувствителен към малките навици, нужди и ритуали на живота и който може да ви даде необходимото пространство да ги следвате.

Седми дом: Тук Хирон е особено строг по въпросите на взаимоотношенията, защото това е естественият дом на брака. Резултатите са огромна чувствителност към нуждите на партньора и проекции, така че самовлюбеният, егоистичен и с променливи настроения любовник не е особено подходящ. Това положение изисква партньор, който е едновременно самодостатъчен и любящ. За съжаление, поради склонността на седми дом към аутсорсинг, е възможно да ухажваме човека, който е най-малко подходящ за нас, просто от необходимост да се отречем от собствената си болка. Между другото, хората с Хирон много близо до куспидата на седми дом са отлични съветници.

Осми дом: Тук се набляга на споделените ресурси, така че всеки предмет или проблем, който е обект на нуждите на двете страни в партньорството, е потенциален източник на конфликт – от леглото до банковата сметка. Това означава, че и сексът, и парите вероятно ще създадат някаква трудност, тъй като те ще бъдат чувствителни области по една или друга причина. Споделящият, открит и честен партньор е от съществено значение за тази позиция. Партньор, който не е нито прекалено финансово напрегнат, нито твърде сексуално нетърпелив.

Девети дом: Това е едно от по-удобните места за Хирон, въпреки че религията, квалификациите и пътуванията в чужбина могат да причинят смущения във връзката. Ако имате някакви духовни или религиозни възгледи, тогава е важно да намерите партньор, който е толерантен и отворен, защото в противен случай това ще създаде основа за бъдещи конфликти. Семейството на партньора също може да бъде източник на затруднения с Хирон в девети дом и техните религиозни възгледи също могат да причинят известни проблеми във връзката. Най-важното е, че в това положение сме затруднени да се чувстваме толкова свободни, колкото бихме искали. Следователно връзка, която е прекалено сладникава или ограничаваща ще бъде катастрофална.

Десети дом: Въпросите, свързани с кариерата и статута, са бойното поле за Хирон в десети дом. Вашата собствена кариера (или обратното, липсата на такава) ще се превърне във фокуса на известен стрес и чувствителност в рамките на партньорството. Алтернативно, чувството, че сте с нисък или незначителен статус в живота – или дори във връзката ви – ще предизвика разрив на някакъв етап. Вашата чувствителност към въпросите на статуса и кариерата ще се нуждаят от внимателно отношение. Партньор, който е в състояние да насърчи положително вашите амбиции, така че да не се чувствате застрашени от тях и който не омаловажава вашите усилия, е от съществено значение за успеха на съюза.

Единадесети дом: Тук, в дома на Водолея, има голяма чувствителност към идеята да се чувстваш сякаш си уникален и индивидуален човек, защото твърде често Хирон тук се проявява като някой, който се бори да се почувства специален. Обикновено това се проявява в колектива: групи приятели, колегите от офиса, далечни роднини. Трудността на това може да се прояви като усещане, че просто сте приети за даденост от всички. Следователно последното нещо, от което се нуждаете от половинката си, е да почувствате, че и те ви приемат за даденост. Партньор, който може да ви накара да се почувствате специални, уникални и ценени, е абсолютно важен в този контекст.

Дванадесети дом: Склонни сме да потискаме всичко, което е в Дванадесети, поради което тези с Хирон в дванадесети дом не могат лесно да разпознаят, че имат голяма чувствителност вътре в себе си. Или може просто да се изрази като много смътно чувство на дискомфорт, което по някакъв начин оцветява целия жизнен опит. Може да има дълбоко интернализирано травматично събитие, свързано с това положение, такова, което самият човек не признава или не го свързва съзнателно. Това прави тази позиция особено трудна. Склонността към затваряне вътре в себе си също е фактор тук, така че партньор, който уважава личното ни пространство ни, като в същото време демонстрира желание да ни измъкне с любов от нашата интроспекция, ще бъде изключително полезен за успеха на всяка връзка.

Аспекти на Хирон с Венера

И накрая, бих искал да спомена аспектите на Хирон с Венера, защото тук има психическа връзка между принципа на любовта и привличането и нашата най-дълбока несигурност, чувствителност и вътрешна болка. Всеки аспект ще бъде труден, тъй като ще повиши чувствителността на чувствата, създавайки трудности в любовта. Въпреки това тези аспекти дават трансцендентна възможност, ако раната на Хирон може да бъде изведена на светло и трансформирана със състрадание.

Връзката вероятно ще бъде усетена най-силно като „болката от любовта“. Може би нашите взаимоотношения ни причиняват непрекъснато безпокойство и несигурност или се чувстваме несигурни, дори когато знаем, че всъщност не трябва. Съвпадът най-вече създава силен копнеж за любов, но най-важното е, че дори когато любовта бъде намерена, тя не се чувства достатъчно сигурна. За тази връзка изглежда, че никакво количество любов никога не е достатъчно. Ние също чувстваме болката и нещастието на другите – особено в близки лични отношения – и е възможно да почувстваме, че това е признак на грешност във връзката ни. Може да се опитаме да излекуваме онези, в които сме влюбени, в опит да избягаме от необходимостта да излекуваме себе си и в резултат на това може да станем доста трудни за обичане. Кърт Кобейн и Мерилин Монро имат този аспект.

При опозиция тази тенденция се увеличава поради склонността към директна проекция, имплицитна в аспекта. Наистина, ние често привличаме точния тип партньор, от когото изискваме да изнесе собствената ни любовна болка и може да станем толкова свръхчувствителни в чувствата си, че да се наложи да бъдем увити в памучна вата от нашия любовник, който никога не трябва да ни изобличава или критикува чувствата ни по какъвто и да е начин. Следователно при опозиция нашият любовен живот неизбежно ще се прояви като дълги периоди на потиснат стрес, прекъснат от внезапни изблици на болка и интензивни катаклизми. Разбира се, с опозиционния аспект ще се опитаме да привлечем партньор, който ни балансира по някакъв начин и това може да отблъсне необходимостта да се излекуваме за дълго, дълго време. Обаче в крайна сметка напрежението във връзката ще започне да се проявява и ние ще бъдем принудени да се изправим лице в лице с болката си веднъж завинаги. Антонио Бандерас и Мери Шели, автор на Франкенщайн, имат този аспект.

Тригонът показва много от същите проблеми, но изцелението, което се изисква от връзката, идва по-лесно и естествено и с по-малко стрес. Това не означава, че всичко ще бъде розово, разбира се, защото все още имаме болка, с която трябва да се изправим. Но при условие, че можем да признаем необходимостта от промяна и излекуване, този аспект ще бъде много полезен за облекчаване на лечението. Въпреки това всяка връзка за човек, който има Хирон в тригон с Венера, ще изисква голяма доза състрадателна интимност. Просто не можете да бъдете сдържани или хладни в любовта, ако този аспект е във вашата натална карта! Секстилът също показва част от тези качества, въпреки че са по-присъщи и по-трудни за усещане и почти със сигурност се приемат донякъде за даденост. Кандис Берген и О. Дж. Симпсън имат този аспект.

При квадрата нашата чувствителност се превръща в блокираща свръхчувствителност, която създава пречки пред гладкото развитие на любовта и интимността в нашите взаимоотношения. Съществува склонност да избягваме интимността поради нашето нежелание или неспособност да разкрием уязвимостта си и следователно е възможно да изглеждаме като студени, дистанцирани и нелюбящи, което много бързо може да унищожи голяма част от потенциала на връзката ни. Този аспект може да ни накара да изискваме от партньора си да подхранва чувството ни за наранена привързаност, а същевременно не желаем да дадем много в замяна. София Лорен и Дийн Мартин имат този аспект.

Квинкунксът е доста труден, защото опитите ни да се справим с несигурността си в любовта никога не успяват напълно, така че просто чувстваме, че нещо не е наред, но не можем да го поправим. Следователно неудовлетвореността в любовта обикновено е ясен резултат от тази конкретна конфигурация. Тогава чувството в интимните отношения е чувство на неудовлетвореност и раздразнение, с което никога не можем да се справим така, че да бъдем удовлетворени. Осъзнаването на тази склонност допринася много за облекчаването ѝ. Ако можете да разберете, че имате тази склонност, тогава можете да се научите да разбират, че проблемът не е непременно реален, а по-скоро възприеман. Шон Конъри и Уил Смит имат това трудно положение.

Кармични и сродни души в астрологията. Какво да търсите в синастрията:

Почувствайте ритъма: аспекти с Асцендента

Никога не подценявайте силата на Асцендента! Може да е лесно да подценим или дори да отхвърлим изцяло ролята на Асцендента в междуличностните отношения, когато мислим за него като за „маската“, която носим, когато се срещаме с други. Ако Асцендентът е просто маска, не трябва ли да е важен единствено в самото начало на една връзка? Ние не мислим така. Всъщност смятаме, че Асцендентът има постоянна, жизненоважна роля във взаимоотношения от всякакъв вид, включително дълготрайните взаимоотношения. Открихме, че взаимодействието между асцендентите може да бъде източник на основен конфликт или хармония на ниво тяло.

Не забравяйте също, че Асцендентът определя Десцендента, който е силно чувствителна точка за взаимоотношенията в наталната карта.

Ти ме допълваш: Големи тригони в синастрията

Според нашия опит, един от най-мощните индикатори за специални взаимоотношения възниква, когато прост тригон в наталната карта на един човек е ефективно превърнат в Голям тригон от планетата(ите) на друг човек особено когато включва лични планети. Например в картата на една жена човек Марс е началните градуси на Стрелец и в тригон с Луната в началните градуси на Овен. Планета в началните градуси на Лъв би образувала Голям тригон в нейния хороскоп, но тя няма такава. Слънцето на нейния партньор изпълва този модел, тъй като е в началните градуси на Лъв. Тази връзка е особено силна, когато е реципрочна. Тогава между хората съществува специална връзка.

Не сме ли се запознавали преди?: Лунните възли

Много астролози смятат Лунните възли за важна ос, а някои смятат, че оста е свързана с връзки от минали животи. Независимо дали сте съгласни или не с теориите за прераждането, тази ос е чувствителна точка във всеки хороскоп и се занимава с важни житейски уроци. Когато съществуват силни връзки с Лунните възли в синастрията, има дълбоко желание да бъдете заедно. Прочетете повече подробности за възлите на Луната в Синастрия тук..

Създаден си за мен: Вертекс
По-малко известна точка във всяка натална карта е Вертексът. Той действа почти като вторичен Десцендент. Силни взаимни аспекти, включващи Вертекса, се наблюдават при хора, които чувстват, че са създадени един за друг. Вертексът се свързва съдбовно качество.

Разменени знаци
Когато позициите на знаците на планетите са сменени, във връзката има специална съвместимост и очарование. Например ако един човек има Слънце в Овен и Венера в Телец, а друг има Слънце в Телец и Венера в Овен, въпреки че те ще действат съвсем различно, тази двойка ще има някои интересни взаимоотношения във връзката си.

Мога да те усетя: Аспекти Слънце/Луна
Когато Слънцето на единия партньор прави аспект с Луната на другия, между двамата има естествен афинитет. Партньорът с Луна подкрепя Слънцето по тих, но смислен начин, а Слънцето връща услугата с утвърждаваща енергия.

Разтърсваш света ми: Аспекти с Уран, Нептун и Плутон (и Хирон)

Когато външните планети (Уран, Нептун и Плутон) фигурират силно в синастрията на двама индивиди, обикновено между тях има силно усещане за издигане и трансформация чрез контакта помежду си. Хирон, фигуриращ на видно място в синастрията, изглежда също толкова мощен.

Даваш смисъл на живота ми: Аспекти на Средната точка Слънце/Луна

Средната точка Слънце/Луна е точка с голяма чувствителност. В наталната карта планетите, които формират труден аспект спрямо нея, са подчертани и са склонни да разкриват силно чувство за съдба и идентичност. Естествено, когато планета в картата на друг човек прави твърд аспект към тази точка в картата на друг човек, втория човек е вероятно да даде на първия усещане за цел и смисъл.

Астероиди: Ерос и Психея
Някои астролози изучават ролята на астероидите в астрологията. Силните връзки между астероидите Ерос и Психея в синастрията сочат за мощна романтична и сексуална връзка.

Композитният хороскоп
Сродните души винаги имат мощен композитен хороскоп. Това означава, че техният композитен хороскоп не е разпръсната, а съдържа много силни аспекти и връзки. Слънцето и Луната обикновено са силно аспектирани (не непременно един с друг); подобни модели съществуват и при другите лични планети – Венера, Меркурий и Марс.
Астрологични индикации за сексуално влечение. Какво да търсите в синастрията:

Тук се фокусираме върху индикации за сексуално привличане, използвайки астрологията като наш инструмент. В тази статия не обсъждаме дългосрочна съвместимост между половете, а по-скоро индикации за първоначално сексуално привличане и автоматични реакции между двама души.

Индикации за сексуално привличане:

Когато нечий Марс попадне във вашия 5 дом, може да се задействат силни романтични/сексуални желания и влюбвания. Вие се ИСКАТЕ един друг, въпреки че привличането може да не продължи дълго освен ако няма други стабилни аспекти и позиции във вашата синастрия.

Когато нечий Марс попадне във вашия 8-ми дом, този човек вдъхва дълбоки сексуални нагони и физически желания във вас.

Съвпад на нечий Марс с който и да е ъгъл (т.е. Асцендент, Десцендент, Куспидата на десети или четвърти дом) във вашата натална карта ще извади инстинктивните реакции и интензивността на желанието, въпреки че чувствата могат да се развият и в двете посоки.

Съвпадите Марс-Слънце, квадратите и опозициите обикновено вдъхновяват необходимостта да се направи връзката физическа и да се генерира нещо като „бръмчене“ на енергия между двамата партньори. Тригоните генерират известно физическо привличане, но от по-приятен вид.

Съвпадите и квадратите Венера-Марс могат да предизвикат голям сексуален интерес, докато секстилите и тригоните Венера-Марс предлагат по-приятни и по-ненатрапчиво привличане.

Съвпадите, квадратите и опозициите на Венера-Плутон са едни от най-мощните аспекти, когато става въпрос за сексуално и емоционално привличане. Въпреки че и двамата партньори като цяло са привлечени един от друг, Венера е най-запленена и дори обсебена от Плутон – Венера е погълната от привличането. В крайна сметка човекът с Плутон е този, който има надмощие по отношение на това дали връзката ще издържи.

Аспектите Луна-Марс могат да генерират силни чувства, които често едновременно са както физически, така и емоционални, като партньорът с Марс поема по-голямата част от инициативата във връзката, което може да бъде много привлекателно за Луната (поне в началото на връзката ).

Съвпадите и квадратите на Венера-Уран могат да предизвикат толкова голям интерес до степен на увличане и често водят до сексуална активност между хората, преди да са се опознали добре. Това може да бъде объркващ и дестабилизиращ контакт в дългосрочен план, но тези аспекти обикновено предизвикват първоначално привличане. Когато тези взаимоотношения продължат, човекът с Уран често се разглежда като непостоянен от човека с Венера и може да има много възходи и падения.

Съвпадите и квадратите Марс-Плутон често са мощни индикатори за първоначално привличане и сексуални интриги. Тригоните не водят непременно до привличане, но щом веднъж двама души се съберат, тези аспекти са едни от най-мощните сексуални аспекти между два хороскопа.

Съвпадите Асцендент-Асцендент, секстилите и тригоните, макар и да не са толкова силни, колкото аспектите по-горе, дават приятно усещане за физическа хармония.

Когато нечия планета в 8-ми дом или управителят на техния 8-ми дом формира силен аспект с една или повече от вашите планети, е вероятно да разпалите страстта в този човек.

Астероидът Ерос също играе роля в сексуалното привличане. Най-мощни са връзките Ерос-Венера, Ерос-Асцендент, Ерос-Психея и Ерос-Марс. Съвпадите, опозициите и тригоните са най-добрите аспекти.

Кармични взаимоотношения

Някои аспекти между хороскопите може да показват психологична или духовна работа, която трябва да се извърши (или за тези, които вярват в това, карма от минал живот, с която трябва да се справите в този живот). Тези аспекти се появяват във съдбовни връзки. Връзката обикновено води до растеж чрез процеса на промяна на негативните житейски модели или вярвания. Кармичните аспекти не показват съвместимост. Всъщност връзката може да бъде много кратка, но достатъчно дълга, за да се изправи пред повторението на негативен модел и да вземе решение какво да прави спрямо него. Идеята за „сродни души“ е много разпространена в астрологията и кармичните аспекти често се използват като индикатори за това дали някой може да е вашата сродна душа. Независимо дали съществуват или не сродни души или имат кармични връзки с нас, наличието на много кармични аспекти към друг човек не го прави ваша сродна душа. Това дори не кара непременно двама души да се харесват. Обаче създава магнетично привличане (не непременно романтично). Аспектите, които се считат за кармични, включват:

  • Съвпади (или евентуално паралели) между личната планета на един човек със Сатурн, лунните възли или Хирон на другия. Някои астролози използват само Южния възел, тъй като той показва миналото, докато Северният възел показва бъдещето, но и двата възела придават съдбовно усещане на връзката. Тригоните и опозициите със Сатурн или Хирон също могат да бъдат взети под внимание, но съвпадите са по-значими.
  • Съвпади (или паралели) между Луната и Плутон или Нептун (някои също гледат и Уран).
  • Съвпади или опозиции от личната планета или асцендента на един човек към Вертекса на другия.
  • Съвпади от лични планети към IC.