Карол Чарлз, учителка на Вяра и Петър

От Вяра и Петър: Карол е нашата учителка от Англия, при която завършихме второто ниво на курса за цветята на Бах. Когато видя, че вземаме водорасли, попита какво е това. Ние й обяснихме, тя реши да ги опита и каза, че иска още, защото се почувства по-свежа и с по-бистър ум. После даже се записа в мрежата ни и продължи да взема водорасли.

Когато бяхме в Англия за третото, най-високо ниво на обучение, посетихме Карол в дома й, за да се видим и да вземем интервю. Тя живее в уютна къща с градина в Богнор Реджис – най-слънчевия град в Южна Англия, на брега на Ламанша. Подарихме й музика на Учителя Дънов и някои негови книги, преведени на английски.

Опитът на Карол с цветята на Бах е огромен. Тя е обучила хиляди хора в курсовете си. Зодия Скорпион, има някои особени способности, много дълбока и проницателна (направихме й хороскоп, разбира се).

Carol Charles

Кажи ни нещо за себе си? Как се запозна с идеята за Цветята на Бах? Как започна да ги ползваш?

Ами не знаех нищо за Цветята на Бах докато не отидох в Португалия, имах инцидент и една жена ми даде едни мънички таблетки. Те бяха Рескю ремеди, но под формата на таблетки. Когато се върнах, Сид (съпругът ми) ме заведе за лечение и жената там ми каза, че според нея имам нужда от Цветята на Бах. Тя ми направи едно шишенце и цветята помогнаха. След това видяхме реклама за Ниво 1 в Лондон и решихме да отидем. Отидохме, изкарахме нивото, което беше прекрасно. Бяхме 22-ма в групата и беше наистина добра. Това беше 1995 или 1996 г.

Тогава решихме да станем официални Бахови терапевти. По това време нямаше тези нива, както сега. Имаше Ниво 1 и след това курс за специалисти, терапевти. Аз се провалих на изпита, доста хора се провалиха. Имаше един двучасов изпит, трябваше да знаеш много добре нещата. Тогава Стефан ми каза: „Имаш лека дислексия.“, аз му отговорих: ”Да, когато съм нервна имам силна дислексия!“.Тогава той ми каза, че мога да взема изпита с аудиозапис. И така се върнахме вкъщи, учих още, направих записа и взех изпита. Тогава ми казаха: „Искаме да си преподавател“. Аз: ”Не, не, аз само си взех изпита, не мога да бъда учител, аз имам дислексия.“ Те ми казаха: „Не, ние ще те научим, искаме да бъдеш Бахов терапевт и Бахов преподавател.“

По онова време не можеше сам да поискаш да бъдеш преподавател, трябваше да те поканят. И имаше само 7 като нас в Англия, когато аз се обучих. Моята амбиция винаги е била да бъда преподавател по Ниво 2 и си казвах: „Може би някой ден ще бъда.“ И накрая аз получих покана да бъда такъв преподавател за Ниво 2. Дойде писмо и там пишеше: „Ако вземеш този изпит, ще можеш да правиш това“. Аз си помислих, че това не го мога. След това ми звъннаха, че обучението е след 2 седмици и са ме включили в него, искат да съм преподавател. Тогава срещнах Лин отново и тя ми каза, че съм обучила повече хора в Англия, отколкото останалите взети заедно.

След това ме поканиха да бъда преподавател за Ниво 3 , но аз отказах, защото тогава имах 6-ма пациенти в клиниката. Също така усещах, че обичах да преподавам Ниво 1 и обожавах да правя Ниво 2 и имах чувството, че е добре за моите ученици да продължат и да видят някого друг. Бях много щастлива какво правя, но не исках да съм преподавател за Ниво 3.

Сега две от момичетата, с които се обучавах, се пенсионираха. Аз няма да го направя, твърде много обичам работата си. Бих искала да преподавам Баховата терапия всеки уикенд. Искам да представя Цветята на Бах на целия свят. Те са прекрасни. Това е завършена система за излекуване сама по себе си, няма противопоказания изобщо, освен, че има малко алкохол в тях, но могат да бъдат направени и без алкохол.

Когато четяхме за 3-тото ниво, разбрахме, че д-р Бах е помагал на хора не само с емоционални проблеми, но и с физически. Обикновено като чуят за Цветята на Бах, хората си казват, че те са само за емоциите. Какви са твоите наблюдения, в кои случаи цветята могат да се използват, освен за емоционални проблеми, и за физически?

Обикновено хората идват при мен с болки в гърба или врата и съм забелязала, че болките им са по-малки след като вземат лекове, защото те са по-релаксирани. Тялото не е толкова стегнато и напрегнато. Когато се обучавахме ни казаха, че 75% от всички заболявания започват на емоционално ниво. Моите ученици, доктори, тази година ми казаха, че 95 % от заболяванията започват на емоционално ниво. Така че ако пациентите са стресирани и вземат Цветята на Бах, те може би няма да имат нужда от антидепресанти или могат да ги спрат. Екзема и астма също могат да се подобрят.

Имаше една възрастна дама, чийто съпруг лекувах, която имаше рана от матрака на леглото си. На нея препоръчах Рескю ремеди на крем да слага около нея. Когато я посетих след 2 седмици вместо 5 на 5 см раната вече беше 1.5 на 1.5см и после ми писа, че напълно е излекувана. Но обикновено нямам такива хора, повечето имат емоционални проблеми.

Би ли споделила с нас някои по-интересни случаи от практиката ти?

Лекувам в момента жена, чийто брат е бил убит, точно са открили тялото му, както и друга дама, чийто син е скочил от покрива на 18-ия си рожден ден, много травмиращо. Имам хора, чиито кучета не искат да отидат на ветеринар. Правя също комбинации за състезателни коне и за деца. Имам едно момченце, което си удряше главата в стената и му направих лекове, спря да се удря за 12 часа. Имах едно момиченце, което щяха да изключат от училище и след като й направих лекове от цветя, месец по-късно извикали родителите й в училището и им казали, че имат прекрасно дете. Така че, има доста неща, с които можете да помогнете.

Има такива програми, по които деца идват тук и остават при някое семейство с руски учител. Имаше едно момченце по такава програма, което идвало предишната година и всичко е било добре. Но следващата година не се е разбирало с детето на приемното семейство. Било много негативно и казвало не на всичко, не искало да говори даже. Приемната майка беше доста разстроена и когато дойде при мен, аз й направих комбинация, но направих и на него. Майката ми се обади на другия ден и ме попита дали цветята могат да помогнат само с 3 дози и аз й казах да, може и с 1. Тя ми каза, че руският учител, който й казал, че според него това дете не е съвсем нормално и е изолирано, сега си променил мнението, защото то се превърнало в напълно нормално дете, което се съгласявало да отиде да плува, да отиде при доктора или зъболекаря, да взима участие, да се смее и играе с другите деца. Аз разбрах по-късно, че той има 4-годишна сестра, която не може да говори и да ходи. Майка му била чистачка почасово, а баща му фермер и когато те излизали, то трябвало да се грижи изцяло за своята сестра. То се превърна от ядосано и изолирано дете в съвсем нормално 7 годишно дете. Направих му 3 шишенца с лекове и му ги изпратих, надявам се, че той е добре.

Ние постоянно работим с хора в нашата мрежа и понякога клиентите са много изискващи и оплакващи се, обвиняващи, нямащи доверие, по някакъв начин те дърпат назад. Какво могат да направят Цветята на Бах за такива хора, които работят с много хора и когато чувството е сякаш плуваш срещу течението?

Първото цвете, за което да се помисли, е Walnut/Орех. То е, за да ни предпази от външни влияния особено при големи промени в живота ни, и ако трябва да се справяте с обществеността, понякога може да е доста трудно, особено около пълна луна. Хората стават по-гневни и агресивни. Така, че Walnut е много добър, защото те защитава от това, което става около теб.

Ако те са гневни, тогава Holly/Джел, ако мразят или ревнуват някого. Следващото, което може би ще е добре е Beech/Бук. To е, за да ти повиши нивото на толерантност. Ако хората те дразнят, ако намираш техните маниери, навици за дразнещи, това да бъдат себе си те дразни и ти натиска бутоните, Beech ще помогне. Ако виждате, че хората стават много сърдити, „ръмжат” и са депресирани, тогава Mustard/Синап. Тези цветя не лекуват специфична болест, лекуват емоцията.

Много е важно да се отбележи, че ние не лекуваме депресия и стрес, те са върха на айсберга. Търсим какво стои зад стреса, какво те стресира и лекуваме него. Или какво те депресира, защото каквото ме депресира мен, може да не депресира теб. При всеки е индивидуално. Ние лекуваме каквото виждаме точно там и тогава.

Имаш ли такива клиенти, които искат просто да функционират по-добре в живота си?

Една жена дойде при мен с болка във врата и нейните очи бяха много тъжни без никакъв блясък, мъртъв поглед. Тя е мениджър в банка и им предстоеше одиторска проверка, беше доста стресирана. Това се предаваше и на нейните подчинени и хората й започнаха да се разболяват. Нещата се объркваха. Аз й предложих да й направя комбинация от цветята. Тя се върна около 3 седмици по-късно и изглеждаше напълно различно. Очите и блестяха, беше жизнена и проблемите във врата бяха напълно изчезнали. Попитах как са минали нещата и тя ми каза, че на нейните хора им е било странно, но най-странното било, че продължава да ходи в стаята, където държат различни формуляри и се смее, защото вижда смешната страна на всичко. А заместникът й казал: „Не знам какво взимаш, но и аз искам!“. Настроението в банката било приповдигнато и всички били щастливи. Попитах за одита и тя каза, че е минал супер и спечелила награда за това в цяла Западна Англия. Трябвало да отиде на вечеря, за да си получи наградата и получила уикенд почивка. А дъщеря й, на която бях дала моливи, докато ние говорим, беше нарисувала голямо усмихнато лице и до него шишенце с Цветя на Бах . Но най-хубавото беше това, което каза: ”Мама не вика вече.“

В твоята практика какви хора повече идват при теб – жени, мъже, деца?

Обикновено се започва с жени, но имам и доста мъже, които идват. Имам един мъж, който идва от доста далеч. Имам пилот на самолет, който също дойде миналата седмица. Те са ме открили някак си, може би чрез препоръка. Няма много терапевти, които лекуват мъже. Идват доста голф играчи, те казват, че съм тайното им оръжие, казват, че съм подобрила тяхната игра и не са така стресирани. Доста деца идват за тестуване за алергии, някои от тях се нуждаят от Цветята на Бах.

Може ли да се каже, че можем да използваме лековете на Бах за духовно израстване?

Мисля, че да, защото всички сме на пътешествие, нали? Мисля, че ако сме по-щастливи и не толкова негативни, това ни довежда на по-висока вибрация. Връща те до това, което се предполага да бъдеш. Без умствения багаж. Така, че в нашето духовно пътуване ще ни помогнат да продължим напред.

В нашата мрежа 90-95% са жени. Какво могат да направят цветята за жените специално?

Зависи какви са им проблемите. Каквито и да са, ние можем да им помогнем. Можем да помогнем при чувство за самота, липса на увереност, гняв, липса на кураж да казват „Не“. Можем да променим тези негативни емоции в положителни. Каквото и да е.

Какво би казала на някого, който не вярва в Цветята на Бах?

Не е нужно да вярваш в тях. Ние ги правим за животни и те не знаят, че ги взимат. Собствениците им виждат огромна разлика в тях. Ако не вярваш в тях, няма значение, те пак работят. Хората около теб ще забележат разликата. И не можеш да се пристрастиш към тях. Може да изпиеш цялото шише и никога няма да се пристрастиш. Работи единствено на емоционално ниво. Няма значение какви лекарства взимаш, дали са ти предписани, от лекар, от хомеопат или от нутриционист. Те няма да повлияят на лекарствата, които взимаш, защото работят само на емоционално ниво.

Как биха могли Цветята на Бах да помогнат на хомеопатичното лечение?

Обучавала съм много хомеопати и те са имали голям успех. Аз правя доста беседи за много групи, правя го доста често. Обикновено ме ангажират за 1 година напред. Срещнах една от моите ученички 18 месеца след курса. Разказа ми, че вече не работи хомеопатия, а само терапия с Цветята на Бах. Тук например ги използваме в хосписи. Както Сид каза, дори тялото да се предаде, духът продължава. Така че, аз ще продължа да обучавам дори и тялото ми да се предаде и да не мога да лекувам вече.