Крем Мунрайз

La donna e mobile…

Прогестеронът и естрогените се произвеждат в яйчниците (малко прогестерон се произвежда в надбъбреците и в тестисите). Прогестеронът е прекурсор на естрогените и тестостерона, както и на надбъбречните хормони, които регулират водно-електролитното равновесие, кръвното налягане, реакциите при стрес и, заедно с панкреасните хормони, нивото на кръвната захар.

Нормално през първата половина на месечния цикъл преобладават естрогените. След овулацията се покачва нивото на прогестерона и той преобладава през втората половина на цикъла. Ако не настъпи оплождане,

 хипофизата изпраща сигнал на яйчниците да спрат производството на прогестерон, и до 48 часа настъпва мензис.

Когато прогестеронът и естрогените се разбалансират, се появяват нежелани симптоми, които са най-неприятни около мензис и през климакса. За съжаление, начинът на живот и хранене особено на жените в градовете често води до такова разбалансиране. Абортите, противозачатъчните средства, хормоналните препарати и стресът допълнително влошават картината.

Оплакванията вследствие хормонален дисбаланс засягат почти всички органи и системи – имунна, храносмилателна, нервна, ендокринна, сърдечно-съдова и костна. Те са най-различни – задържане на течности, болезненост и подуване на гърдите, главоболие и даже мигрена, крампи, подуване на корема, увеличаване на теглото, болки в гърба и кръста, силно желание за сладко и особено шоколад, проблеми с кожата, склонност към лесно чупене на кости, загуба на половото влечение, промени в настроението, раздразнителност, умора, отчуждение с чувство за вина, прибързани заключения, нетърпеливост, гневливост, липса на самочувствие и пр.

В повечето такива случаи има естрогенно преобладаване – проблем, който се дължи донякъде и на т.нар. ксеноестрогени – вещества с естрогеноподобно действие, които са резултат от разграждането на продукти от битовата химия. Тези ксеноестрогени попадат в почвата и оттам в питейната вода, и могат да повишат риска от рак. При мъжете единственото решение е да се пие чиста филтрирана вода, при жените за щастие има начини да се балансира хормоналното равновесие чрез внасяне на прогестерон.

Прогестеронова терапия

Пионери в този вид терапия са британските специалисти д-р Катрин Далтон, която предлага супозитории, и д-р Джон Лий, който въвежда прогестероновия крем. Д-р Лий наблюдава действието на прогестерона при голяма група жени с остеопороза и отбелязва, че при нито една от тях няма счупвания в продължение на три години.

Прогестероновата терапия се справя с 90% от оплакванията, свързани с пременструалния синдром и менопаузата. Пациентките съобщават за бързо подобряване на общото състояние и самочувствие, както и за усещане за подмладяване и повишена работоспособност.

Д-р Маргарет Смит, известна специалистка по ендокринология, заявява, че лечението на ПМС и смущенията в менопаузата с прогестеронов крем е най-ефикасният метод, с който тя е запозната.

Защо Moon Rise е по-добро решение?

Съществува принципна разлика между терапията със синтетичен прогестерон и употребата на крем Moon Rise. Когато жената се лекува с прогестерон, при увеличаването на количеството му в кръвта хипофизата дава команда на яйчниците да спрат производството на прегненолон. Това води до нарушаване на деликатния баланс между редица хормони, чиито предшественик е той, в това число прогестерон и естрогени. Дори и да се облекчат симптомите, свързани с недостиг на прогестерон, като цяло женската полова система се разбалансира, а яйчниците се потискат.

Ето защо е за предпочитане да се употребява крем Moon Rise, тъй като съдържащите се в него съставки не действат на хипофизата, а просто осигуряват градивен материал за производството на прогестерон и спомагат за естественото регулиране и балансиране на метаболизма при жените. Това не се дължи само на диосгенина, а и на всички останали съставки на крема.

Женската ендокринна система е сложна и деликатна. В нея има механизми за обратна връзка на много нива. За тяхното нормално действие е важно ежедневно с храната да се осигуряват всички необходими “тухлички”, от които се изгражда здравето. Това са протеини, ензими, кофактори, хормонални прекурсори и др. Ако липсва дори само едно необходимо вещество, може да се прекъсне цяла верига от важни биохимични реакции.

Включването на див ям в храненето не е достатъчно ефективно, тъй като диосгенинът и другите полезни съставки се разграждат в храносмилателния тракт и не достигат до яйчниците. Много по-добре е да се използва крем с екстракт от див ям, за да се внесат полезните съставки през кожата. Така те се складират в мастната тъкан и яйчниците могат да ги използват когато и колкото трябва. Самият крем подпомага абсорбцията на активните съставки през кожата, особено ако се маже след топла баня.

За най-добри резултати се препоръчва кремът да се съчетава с ЕМК и водорасли за подхранване, а при жени над 35 г с КолАктив и Супер Антиокс. Дневните нужди се определят индивидуално. Обикновено се започва с 1-2 мл дневно и дозата се увеличава, докато настъпят желаните ефекти. Мазането започва след приключване на поредния месечен цикъл и се спира един ден преди следващата менструация. По време на мензис кремът не се употребява.

Moon Rise е полезен за всяка жена, още след първата менструация, та чак до дълбока старост, с цел подпомагане правилната функция на яйчниците, подобряване на хормоналния баланс, а по-късно и борба с остеопорозата и злокачествените заболявания.

Все пак, има едно единствено изключение – кремът не бива да се употребява от кърмачки, които нямат мензис, защото при тях хормоналният профил е по-специфичен и добавянето на прогестерон не се налага.

Специално внимание заслужва темата бременност и прогестерон. По принцип кремът Moon Rise официално не се препоръчва на бременни жени от производителя, но според мен причините са свързани по-скоро с презастраховане, отколкото с логика. Знаем, че прогестеронът е основният ”защитник на бременността”. Следователно кремът Moon Rise може да подобри шансовете за забременяване и запазване на бременността, особено в първите месеци. Ето защо би било добре в случаи на предшестващи ранни аборти (а и по принцип) кремът да се ползва през първия триместър за подпомагане функциите на жълтото тяло. Естествено, това трябва да се обсъди с гинеколог.

 

Moon Rise е специален крем за жени с екстракт от див ям (сладък картоф) като главно активно вещество. Той съдържа и други естествени съставки, полезни за женската ендокринна система – цимицифуга, жен-шен, масла от роза, бадем, шафраника, авокадо, жожоба. Действието му върху женския организъм е комплексно и много полезно.

Екстрактът от див ям (Dioscorea villosa) е известен и широко използван естествен пълноценен хормонален регулатор при жените. Той съдържа фитохормона диосгенин, от който организмът лесно произвежда прогестерон. Освен това е богат на витамини, ензими, фитостероли и други биологично активни вещества, които допълват и подсилват действието на диосгенина.

Moon Rise – полезни ефекти и предимства:

 • подмладява и освежава организма на жената
 • регулира менструалния цикъл
 • подпомага доброто функциониране на яйчниците
 • облекчава пременструалния синдром
 • повишава фертилността и улеснява забременяването
 • разнася бучки в гърдите и кисти на яйчниците
 • естествен антидепресант без странични действия
 • нормализира нивото на кръвната захар
 • предпазва от рак на гърдата, яйчниците и матката
 • възстановява половото влечение
 • подобрява съня, настроението, самочувствието
 • нормализира повишения апетит
 • заздравява костите, предпазва от остеопороза
 • бързо спира горещите вълни в менопаузата
 • прави кожата по-гладка, мека и еластична
 • абсорбира се чудесно без да омазнява
 • много е лесен и приятен за употреба
 • има разкошна миризма на роза и екзотични билки