Развиване на ключови клонове

от Джордън Адлър

1 ключов клон = безплатна кола
2 ключови клона = безплатна къща
3 ключови клона = замяна на доходите от работа и напускане на работа
4 ключови клона = финансова свобода
5 ключови клона = наистина плажни пари

Ключовият клон е стабилен клон, който расте без вас, защото се състои най-малко от 4 “ключови хора” един под друг. Ключови са хора, които правят следните три неща:

1. Обаждат ви се (с въпроси или просто да сподели своя ентусиазъм)
2. Присъстват (на конферентни разговори, събития и сбирки)
3. Правят нещо (презентации, включва клиенти и дистрибутори и т.н.)

Когато някой прави всички тези три неща и не трябва да ги гониш или да му напомняш, може да се окаже, че имате ключов партньор. А какво да правите, ако имате 15 човека в групата си и нито един от тях не прави въпросните три неща? Отговорът е: Намерете и спонсорирайте повече хора, докато не намерите ключов човек, с когото да започнете да работите.

За да разработите един стабилен клон обикновено са необходими от три месеца до една година. Първата стъпка е да си намерите ключов партньор. Това, че сте спонсорирали някой, който е развълнуван или има много връзки, не значи, че той е ключов човек! Искам да наблегна на това пак: ключовият човек трябва да прави всичките три изброени неща, за да се нарече ключов. Когато намерите такъв човек, той ще ви бъде ключов човек А. Вашата задача тогава става да му помогнете да намери своя ключов човек А, който за вас ще бъде ключов човек Б. Може да се наложи да работите с него за да му помогнете да включи 3, 4 или повече човека, докато намери своя ключов човек.

След като помогнете на вашия ключов човек А да намери своя ключов човек А (ваш ключов човек Б), вие заедно трябва да му помогнете да намери свой ключов човек А, който става ваш ключов човек В и така нататък. Вашата цел е да изградите дълбочина до четири нива (A, Б, В и Г). Всички тези хора са ключови и с всички тях работите заедно. Сега имате един стабилен клон. Това може да отнеме цяла година или да стане по-бързо.

Как ще разберете кога сте намерили нови ключови партньори? Те започват да правят същите три неща:
1. Обаждат се
2. Присъстват
3. Правят нещо!

Интересното е, че обикновено вашите ключови хора не се нуждаят от помощта ви, но тъкмо те са онези, с които (трябва да) работите най-много. Вие помагате на новите си ключови фигури като правите (интернет) презентации по скайп или чрез конферентни разговори по телефона с техните потенциални дистрибутори, отговаряте на въпроси и им съдействате да включват хора и да ги обучават. Работите в малки групи с всичките си “ключови хора” докато те поемат нещата и се утвърдят. Едва тогава може да престанете да се занимавате с този стабилен клон – той ще продължи да расте без вас, защото се състои от най-малко 4 нива ключови хора. Като продължите да развивате екипа си, с времето ще видите как вашите ключови клонове растат до 20, 30 или дори 50 нива в дълбочина. Ключовите клонове се изграждат сами и създават моментум.

Отново да повторим:

  • Един ключов клон и ще имате безплатна кола, защото вноските за колата ви на изплащане и всички разходи по нея ще бъдат покрити от приходите от този клон.
  • Втори ключов клон и ще имате безплатна къща, защото изплащането на къщата ви и на всички разходи по нея ще бъдат покрити от този клон.
  • Третият ключов клон ще ви носи доходи, същите или по-големи от заплатата ви за вашата наемна работа, и вече ще можете да работите от дома си без да се съобразявате с шефове.
  • Четвъртият ключов клон ще ви донесе финансова свобода и вече ще разполагате с доходи за инвестиции, образование, почивка и др.
  • Пети ключов клон и ще се радвате на истински плажни пари (обикновено постоянен 5-6 цифрен месечен резидуален доход)

Не забравяйте, че не зависи от вас кои хора ще станат ключови. Това зависи от тях! Те сами ще се откроят с това, че правят трите неща, за които говорихме по-рано:
1. Обаждат се
2. Присъстват
3. Правят нещо

Ще се видим на плажа!
Ваш приятел Джордан