Cannabis indica (Cann-i)

Cann-i е едно лекарство, което с положителност ще се използува все повече и повече в нашето модерно общество, което употребява все по-големи количества психо-активни вещества. Естествено Cann-i се предписва в случаи, където симптоматиката се е съсредоточила главно на умствено и емоционално ниво. Интересно е, че има два основни типа хора, които се нуждаят от Cann-i, като двата типа са доста различни един от друг. Единият тип по природа е емоционален, “лети по облаците” – човек, който гледа на света по-скоро през призмата на емоциите, отколкото с ума. Другият е умствен тип – даже прекалено стимулиран в тази област – и е ръководен от страх да не загуби контрол. Отделно ще разгледаме симптоматиката на тези два типа.

Първият тип, емоционалният, предпочита да не използува ума си. Тези хора не се справят добре с математични или аналитични задачи. Когато патологията на Cann-i ги обхване, те започват да се чувстват леки, ефирни и лесно изпадат в екстаз. Те като че ли се наслаждават повече на едно блажено състояние, на “реене” в пространството. Чувстват се много леки, въобще “не са на земята”. При тези хора връзката между жизненото тяло и физическото е много слаба. Те като че ли напускат телата си много лесно. С лекота изпитват “самадхи” – както и състояния на транс, независимо дали са запознати с духовните методи за постигането му. В такива състояния лесно могат да изпитат психични феномени. Имат чувството, особено при заспиване, че напускат тялото си и пътуват в други измерения. Понякога се събуждат през нощта с чувството, че не са в тялото си. В такова състояние, може да се опитат да си мръднат краката и откриват, че не могат; напрягат волята си, но нищо не става. Това е състояние подобно на каталепсия и може да бъде много ужасяващо.

Повечето от времето тези пациенти са във възторжено, приповдигнато състояние, но когато се чувстват най-силно отделени от тялото си, изпитват дълбок ужас. Убедени са, че могат да умрат в такова състояние – колкото и да бъдат увещавани в противното. Така те имат страх от смъртта или страх от полудяване – но при тези хора пристъпите на страх минават бързо.

Тези “неземни” хора изпитват също така и изкривявания на сензорните възприятия. Cann-i стимулира всички сетива. Всички впечатления се получават много по-бързо и живо. Поради този увеличен интензитет, самото време изглежда изкривено. Вътрешно те се чувстват много стимулирани, което прави външните събития да изглеждат по-забавени. Това е и причината за симптома “Времето минава много бавно” (Time passes too slowly). Случват се също и пространствени изкривявания. Имат чувството, че са много далече от дадени предмети, или че пътуват през предмети, или че се отдалечават от нещата. Крайниците им, като че ли се свиват, размерите им стават по-малки. Тези чувства са проява на улесненото “откъсване” от действителността, което тези хора преживяват.
Въпреки своя екстаз, тези хора с ума си разбират, че това състояние е патологично. Умът им става мъглив, неясен, разпилян. Стават непроизводителни в работата си и не могат да се концентрират поради неудовлетвореност. Напускат работата си, защото са загубили интерес; предпочитат да правят нещо друго; не изпитват горчивина от това. По принцип те са меки, сладки хора; с тях лесно се живее.

Този тип Cann-i се смеят лесно и прекомерно на всичко. Емоционалните им реакции се стимулират лесно от външни впечатления.

Вторият тип – умствените Cann-i – са почти пълна противоположност. Те въобще не са щастливи и не се сработват лесно с хора. Също са изпитали чувството, че напускат тялото си – но само на отделни части. Някои части като че ли олекват и отплуват. Това се чувства най-вече при крайниците. Ръцете им като че ли са без кости и толкова олекват, че могат да излетят.

За тези интелектуализирани пациенти Cann-i подобни усещания са ужасяващи. Те губят контрол над ръката си, тя се движи сама. Всякаква загуба на контрол създава у тях страшна тревога и страх. Непрестанно се страхуват от обезумяване, което е друг начин на изразяване на страха от загуба на контрол. Те могат и да го опишат като страх от смъртта. Това състояние на тревога е продължително и определя тяхното поведение до такава степен, че вие бихте си помислили за лекарства като Phos, Ars u Nit-ac. Най-често тази тревога се чувства в стомаха или в гърдите.

Cann-i, особено при тези умствено-ориентирани пациенти, изглежда директно стимулира ума. Тези хора непрестанно развиват някакви теории. Може да бъдат интересни събеседници. Имат собствено мнение за това, което става по света, за собственото си здраве, за различните проекти, по които работят и пр. Особено в нашата ера на експерименти с различни религии или духовни учения, тези пациенти Cann-i са пълни с идеи за всяка една от тях. Те са много бързи и интелигентни и могат да видят едно нещо от много страни едновременно.

Такива пациенти може да изглеждат много образовани и начетени, и често са точно такива, но те не са ефективни при умствени занимания. Умът им е много разхвърлян. Теориите им нямат начало нито край, те не са доказуеми, защото не са базирани върху действителността. Те скачат от една идея на друга, подобно на Lach Отначало може да ви накарат да си помислите за Lach, но като ги послушате по-дълго време ще разберете, колко са необосновани идеите им. Пациентите Lach скачат от тема на тема, но идеите им са по-конкретни и фактически по-издържани.

По време на интервю такъв пациент може да се окаже много труден. Трудно е да го ”заковете”. Вие може да кажете: ”Тъй като вие изглежда имате голяма жажда, аз мога да базирам избора на лекарство върху този симптом.” Той веднага ще каже:”О, чакайте, един момент моля. Аз нямах предвид точно ЖАЖДА. Сигурен съм, че моята жажда е всъщност желание за сол, защото сигурно е причинена от сардините, които ядох преди време. Те трябва да са ми разстроили стомаха.” Този процес се повтаря с всеки симптом, докато накрая чувствате, че няма за какво да се хванете, за да продължите. Те виждат всичко от толкова много страни и всичко е толкова относително за тях, че не можете да се хванете твърдо за нищо.

Освен това, вие може да не осъзнаете по време на интервюто степента на тяхното теоретизиране. За тях това не е проблем, те дори може да не го осъзнават. По време на интервюто такъв човек говори само за киселини, запек и др. Може да е признал нещо като страх от смъртта и голяма жажда и вие се насочвате към Ars u Phos. След интервюто повеждате разговор на общи теми и неочаквано откривате, че той е пълен с теории, и повечето напълно отвлечени. Тогава ви идва на ум Cann-i. Тук искам да допълня, че умственият тип Cann-i са много критични. При всяко ваше предположение или предписание те искат точно да им кажете, как сте дошли именно до това решение. Трябва да имат пълен контрол по всяко време, защото са ръководени от своя страх от полудяване. По тази причина непрестанно задават въпроси и спорят. Те са трудни хора – много различни от лекия и доволен първи тип Cann-i.

Характерно за Cann-i е голямата жажда, особено при остри състояния. Това, заедно със страха от смъртта може да ви подведе да го объркате с Ars Но има едно важно различие – пациентите Cann-i винаги искат да почиват и се чувстват по-добре като легнат. Всъщност от това, което съм наблюдавал, става въпрос за умствен симптом. В ума си те са стигнали до заключението, че се чувстват по-добре като легнат, и затова го правят. Ако ги накарате да се разходят, особено на чист въздух, те се чувстват по-добре. Но трябва много да внимавате да не ги претоварите, претоварването влошава всички симптоми на Cann-i

Умственият тип пациенти Cann-i имат много силно желание за секс. Поддържайки непрестанно контрол, изглежда сякаш тяхната енергия се съсредоточава в сексуалната сфера. Желанието им е толкова силно, че ако в момента нямат партньор под ръка, те ще трябва да мастурбират. Те не са много придирчиви по отношение на партньорите си, на тях им трябва бързо задоволяване. По тази причина са доста податливи към гонорея. Cann-i е едно от лекарствата, което може да се предписва при остра гонорея. Гъстите жълти секрети нямат стойност при определяне на лекарството, защото те са общи за гонореята- налице трябва да имате характерната умствена картина.

Cann-i има голям брой симптоми свързани с урината и уринирането – често се предписва при инфекции на пикочния мехур, уретрата и бъбреците. Назначава се също при някои ранни неврологични случаи, които се характеризират със слабост и изтръпване на крайниците – това е стадият преди истинската парализа или действителна клинична диагноза.

Cann-i може да е полезна и при пациенти, които са имали така нареченото “лошо пътуване”, което може да е оставило трайни следи на умственото ниво. Това ще е валидно независимо дали лошото преживяване е било причинено от хашиш или LSD, мескалин, хероин или други. То може да послужи и на хора, които са използували такива наркотици по-дълго време, и които вследствие на това са с разбито здраве и умът им е притъпен. Ако умът им е притъпен много силно, първото лекарство, за което ще трябва да помислите е Phos, но Cann-i и Agn трябва да бъдат другите, които е необходимо да запомните.