Единственият правилен начин…

Обичам нещата да са черни и бели, правилни или неправилни, без двусмислие. А вие? Знаейки как да правя нещо правилно ме спасява от мислене. Така че, не би ли било чудесно, ако имаше само един правилен начин да се прави мрежов маркетинг? Разбира се… би било хубаво. Но със сигурност не съм открил този начин. И не съм сигурен защо трябва да има само един правилен начин. Виждам много начини за правене на бизнес, които работят. Всеки ден хора успяват в нашия бизнес, като всеки прави бизнеса малко или много различно.

Например: Аз мразя да използвам телефона. Чувствам се изключително неприятно, когато говоря по телефон повече от 30 секунди. И така, какво ще се случи, ако моят спонсор ми каже: “Единственият начин да се развива успешно мрежов маркетинг е да се използва телефона.” Е, може би бих се насилил да страдам месец или два, но след известен период от непрестанни мъки щях да потърся друг начин за правене на бизнес, който е по-удобен за мен – освен ако вече не бях се отказал от бизнеса.

Аз съм спонсорирал лидери, които са изградили целия си бизнес по телефона. Този начин работи. Само че аз съм избрал по-приятен начин за мен. Моят любим метод е да спонсорирам хора около кухненската маса. Може би поради прекаления ми интерес към храненето – не знам – но този метод работи чудесно за мен. Но какво да кажа за моите лидери, които градят бизнес по телефона? Те бързо ще се върнат към използване на телефон, ако съм ги принуждавал да правят бизнеса по моя “трапезен” начин.

Някои лидери изграждат техния бизнес чрез групови срещи, продуктови партита, телефонни разговори с непознати, пряка пощенска реклама, препоръки… много различни начини. Аз уважавам всички тези методи. Не ги използвам всички, но ги уважавам. И, като лидер, аз се опитвам да науча колкото се може повече за всеки метод, така че да мога да помогна на новите дистрибутори, които избират един от тези алтернативни начини за изграждане на техния бизнес.

Мрежовия маркетинг трябва да бъде забавен. Ние трябва да се наслаждаваме на нашия бизнес. Така че, защо да съсипваме удоволствието си като градим бизнеса си с помощта на методи, които мразим? Колко различни методи за изграждане на бизнес мрежа съществуват? Много. Аз съм автор на пет книги, посветени на тази тема и всяка книга е изпълнена с различни методи и техники. Най-голямата услуга, която можем да направим на новите дистрибутори е да им помогнем в намирането на метод, който работи за тях. След това, нека им помогнем да използват този метод за изграждане на техния бизнес успешно.

Его и култ към личността
Ето как различните методи карат хората да се чувстват неприятно: Представете си, че сте лидер и сте изградили своя група, като пускате радио реклами за групови срещи. Браво! Този начин работи за вас. Въпреки това, понеже сте хора и нищо човешко не ви е чуждо, вие решавате, че сте намерили единствения секрет на успеха. В действителност, вие настоявате всички във вашата група да използват точно същия метод (и да ви се покланят като откривател на върховната истина за успех в мрежовия маркетинг). Тогава какво се случва? Скоро радиото е пълно с подобни реклами. Слушателите изключват вниманието си веднага щом чуят, че същите реклами започват да текат отново. Някои от вашите дистрибутори пускат собствени реклами, които не работят. Хората със слухови увреждания така и не чуват за вашата възможност. Някои общини в долината не получават добър радио прием. Някои хора гледат телевизия. Е, разбирате какво имам предвид. Тази върховна истина май не е толкова върховна, т.е. тя няма как да работи за всички.

Митът за дупликацията
Не съм сигурен кой е пуснал слух, че всичко, което се прави в млм, трябва да може да се дуплицира от цялата ви мрежа. Може би някой избягал от лудницата? Или комунистически въстаник? Държавен служител? Не виждам нужда да настояваме за дублиране на дейностите – освен за да си масажираме егото. Добре е да се използват различни дейности и методи за постигане на желаните резултати. Това, че вашият спонсор не прави срещи на възможностите, не означава, че е забранено да използвате този доказан метод за изграждането на вашия бизнес. Някои хора притежават силни и природни таланти и трябва да се възползват от тях за изграждане на мрежата си.
Един от моите приятели има списък с адреси на 10 000 клиента, които го познават и му вярват. Какво ще му кажа? “Не пиши и не се свързвай с клиентите си. Разбира се, много от тях с удоволствие ще се присъединят към бизнеса, но това не е дуплицируемо! Никой друг няма списък с 10000 клиенти. Не го прави!. Ще дадеш лош пример.” Не мисля, че мога да кажа това на моя приятел. То е смешно. Бих насърчил моя приятел да се свърже с естествените си контакти, въпреки че малко хора могат да дублират метода му.

Ами някой, който е голям оратор, който е в състояние да мотивира тълпи за дадена кауза? Ако системата ви настоява, че всички трябва да правят срещи с отделни хора около кухненската маса, не правите ли на този оратор- разпространител лоша услуга, като не му позволявате да използва естествените си таланти, за да изгради своя бизнес? Основната разлика тук е в това, какво наистина трябва да се дуплицира – резултатите! Какви резултати се търсят в мрежовия маркетинг? Искаме да спонсорираме дистрибутори и да ги правим успешни – нали?
Ако се фокусираме върху резултатите, можем да позволи на хората свободата да постигат тези резултати по много различни начини. Някои от тях ще постигнат резултати като се свързват с кандидати по пощата. Други чрез продуктови партита. Трети, като се обличат в костюми от три части и провеждат групови срещи на възможностите. И дори някои от тях ще постигнат тези резултати по бермудки на плажа. Основното е: Не се притеснявайте за дуплицирането на дейностите. Съсредоточете се върху дуплицирането на резултатите.
Защо Техниките и Твърдите системи нямат значение

В крайна сметка, не е толкова важно какво правиш … а кой си. Виждали ли сте някога на нов дистрибутор, развълнуван от вашата възможност? Вашият нов дистрибутор прави всички видове грешки и все пак спонсорира много хора. Защо? Ентусиазъм. Вяра. Лични убеждения. Тези неща се показват в представянето на новия дистрибутор толкова силно, че кандидатите не ги е грижа за подробностите на бизнеса. Кандидатите се присъединят, понеже ви харесват… Те не се присъединяват, защото вашият маркетингов план плаща 4% на трето ниво всеки втори месец, или защото им правите магическо представяне на вашия продукт едва за 2,3 минути със затварянето на Коломбо. Кандидатите купуват вас – не фирмата, с която работите.

Но как да научите техники за спонсориране, които са точно за вас? Аз научих от личен опит и грешки. Това е чудесен начин да се учи. За съжаление обаче има два недостатъка: отнема много време, за да пробвате различни техники. Може да отнеме години на опити и грешки, и вие може да завършите с белези по цялото тяло (сърце и ум). Ако имате много време и можете да чакате няколко години, за да стартирате бизнеса си, то вие сте един от малкото щастливци.
Повечето от нас искат резултати по-бързо. Скъпо е да финансираме всичките си кампании за опити и грешки. Много скъпо. Ако имате пари за горене, или просто се наслаждавате на бедността и на това, че дължите много пари по кредитни карти, тогава това не е толкова лошо. Въпреки това, повечето от нас не искат да пилеят пари. Това са единствените две неща, които имам срещу метода на опити и грешки при намирането на добри техники на спонсориране, които работят за вас. Има по-добър начин. Прочетете някои книги. Участвайте в семинари. Консултирайте се с вашия спонсор. И слушайте някои ленти от хора, които са преминали преди вас (проверете дали имат белези). Защо да се пребивате и да пръскате пари, когато можете да четете или слушате за резултатите от различните методи, които обмисляте? Възползвайте се от опита на другите.

Мисля, че затова много дистрибутори харесват книгите за Големия Ал. Те знаят, че съм бил там, в окопите, и продължавам да бъда в окопите, и техниките, които описвам, са плод на личен опит. Без раздувки. Аз не казвам на дистрибуторите какви техники да използват, аз просто ги докладвам. Те са пълнолетни и достатъчно умни, за да си изберат техники, които харесват. Както казва моят добър приятел Том Паредес: “Дори и да отида да работя в McDonalds като човек, който обръща хамбургери, те все пак ще ме накарат да мина през програмата им за обучение.” В нашия бизнес, който е много по-сложен, отколкото обръщането на хамбургери, не мислите ли, че има смисъл да се научите как да го развивате?

Каква е върховната тайна на успеха в мрежовия маркетинг? Истинската тайна? Тя е да изграждаме лидери и да ги правим успешни. Дистрибуторите идват и си отиват. Това, което има значение, са лидерите. Целта ви е да развиете няколко добри, лоялни лидери и тогава, ако решите, можете да се пенсионирате. Ако трябваше да започна отначало цялата си кариера, щях да се съсредоточа върху изграждането и развитието на един нов лидер всяка година. Ние говорим за кумулативния ефект на нашите усилия в мрежовия маркетинг. Да, но само лидерите се натрупват. Ето защо трябва да съсредоточим усилията си в развиване на лидери.

Имам един приятел, който започна едновременно с мен да работи в мрежовия маркетинг преди 24 години. Бяхме загубили връзка до преди около четири години. През тези 20 години и двамата бяхме работили усилено в бизнеса. Когато най-накрая се срещнахме, аз имах самоподдържаща се, голяма и печеливша организация. Той започваше всичко отначало. Разликата? Аз бях разработил няколко лидера през моите 20 години упорита работа. Той бе спонсорирал дистрибутори през неговите 20 години упорита работа. И двамата бяхме работили усилено. Днес той няма организация и все още започва отначало.

Съществува “правилен” начин за изграждане на бизнеса в мрежовия маркетинг: да помагате на вашите нови дистрибутори да намерят методи и техники, които работят за тях, а след това да им помогнете да станат лидери като правят това, което правят най-добре.