Ключови думи в астрологията

Планетите (Kой?) са проводници на енергии. Те са като действащите лица в една пиеса, като електрическата крушка в един лампион. Ключовите думи за планетите дават основни насоки в мотивирането на поведението (например Меркурий – комуникация).

Знаците на зодиака (Как?) са филтри на планетните енергии. Те като костюмите, които внасят нещо свое в действието на пиесата, или като цветният абажур на лампиона. Ключовите думи за зодиакалните знаци показват начина, по който се изявяват планетите (например Меркурий в Лъв – способност да се налага при общуване, тъй като Лъв е властен знак).

Домовете (Къде?) представляват самата сцена на пиесата, мястото, където се намира лампионът. Домовете определят в коя област от живота се появява горното влияние – например способността за налагане при Меркурий в Лъв се изявява в обществото, ако планетата е същевременно в 11 дом, но ако тя е в 4 дом, склонността към власт е ограничена между четирите стени на дома.

Аспектите между планетите сочат доколко енергиите на отделните планети, знаци и домове могат да се проявяват заедно, и по какъв начин си взаимодействат различните страни на човешката природа и човешкия живот – например до каква степен бракът (7 дом) ще се отрази на кариерата (10 дом) и пр.

ПЛАНЕТИ

СЛЪНЦЕ
могъщество, власт, жизненост, чувство за достойнство.

ЛУНА
реакция, инстинкт, колебание, емоции.

МЕРКУРИЙ

общителност, комуникация (духовна и физическа), пътуване, движение, писане, четене.

ВЕНЕРА

хармония, съгласие, разбирателство, партньорство, любов, флирт, харесване, изкуства, ценности, пари, красота, приятни неща.

МАРС

енергичност, действия, войнственост, активност, напористост, импулсивност, агресия, спорове и кавги, физическа изява на сексуалността.

ЮПИТЕР

експанзия, обемност, разпростряност, перспективи, широта, размах, късмет, щастие, светло бъдеще, оптимизъм, мъдрост, вяра, щедрост, шеги, веселие, смях.

САТУРН

ограничаване, граници, невъзможност за разпростиране, скърби, минало, мъдрост, опит, изпитания, мъки, загуби, скръб, плач, дълг, дисциплина.

ХИРОН

холизъм, мъдрец, учител, лечител, астролог, пътешественик, шаман, странник; раняване, раните на душата; екология, любов към животните и природата; синтез между бог, човек и природа.

УРАН
промяна, отменяща стари порядки, непредсказуема, внезапна и ненадейна, революция, интуиция, телепатия, мълнии, земетресение, хистерия, своенравност, нестандартност, напрежение.

НЕПТУН
неясна мъглявост, неопределеност, наркотици, идеали, видения, мечти, религия, вярвания, разпиляност, хаос, илюзии.

ПЛУТОН
трансформация, метаморфоза, елиминация, регенерация, прочистване от ненужното, унищожение, заличаване. Манипулация и властолюбие. Потайност, коварство, ревност, завист. Способността да започваш от нула отново и отново. Изригване на вулкан, експлозия.

  Южен лунен възел – всичко, което сме усвоили в минали прераждания, и което наготово можем да ползваме в настоящото прераждане; кармични връзки от минали животи.

  Северен лунен възел – това, което не умеем и което ни пречи да растем; качества, които трябва да започнем да усвояваме в това прераждане, за да вървим напред и да се развиваме.

Ос на съдбата: оста на лунните възли – посоката, от която идваме и в която отиваме.

СРЕДА НА НЕБЕТОМС (Medium Coeli) – получава се от пресичането на меридиана на родното място с еклиптиката. В хороскопа МС обозначава положението на Слънцето на обяд. Призвание, професия, работа, стил на живот. МС влияе и върху събитията, които човек не може пряко да контролира и които го сполетяват мимо волята му.

АСЦЕНДЕНТАsc – градусът от зодиака, който изгрява в момента на раждането на изток. Астрологията му обръща голямо внимание, защото той е много важен за индивидуалната изява на човека. Аsc е отразен във външността ни по чисто физически начин, дотолкова, че понякога човек от зодия Овен може поради асцендента си Дева да е известен със скромността си. Знакът на Аsc, както и планетите около Аsc, се изявяват извънредно силно – например човек с Аsc в Телец и няколко планети в първи дом със сигурност е доста егоцентричен, ако ли планетите са в 12 дом, то той е затворен и потаен.

ДОМОВЕ на хороскопа:

Вътрешният кръг на хороскопа се разделя на 12 сектора – домове. Всеки от тях е свързан с неща от ежедневието. Това е сцената с декорите, сред които протича земният живот на човека.
Планетите попадат в зависимост от разположението си в един от домовете и тяхното влияние се появява в неговата област и оцветява отношението на човека и събитията с нюансите на съответния зодиакален знак. Ако в някой дом няма никаква планета, това още не означава, че свързаната с този дом област от живота е безинтересна и маловажна – в такъв случай домът трябва да се разглежда във връзка със зодиакалния знак на върха (началото) му.
Домовете се свързват с планети и знаци. Планета в собствен дом и знак е особено ярко изявена, защото се наслагват еднопосочни влияния. Планета във враждебен на нея знак и дом е с ограничена или отрицателна изява. Действието на планетите зависи твърде много и от аспектите.

Владееща планета – това е онази планета, която управлява изгряващия знак (Asc). Има тясно отношение към проявата на човека, свързана с асцендента му.

Изгряваща планета – това е онази, която стои в хороскопа най-близо над източния хоризонт и в 12 дом. Влиянието й е по-осезателно. Така например, Марс изгрява в хороскопа на войници и спортисти. Меркурий – при писатели, журналисти, художници, актьори. Сатурн – при лекари, учени и индивидуални спортисти. Луна – при музиканти, художници и писатели. Подобно е влиянието на тези планети, ако са в близост до зенита. Все пак това са само приблизителни насоки, които имат връзка с наклонностите. Човек понякога обърква професията си, така че не бива да се учудваме, ако не винаги срещаме потвърждение на горното.

ЗОДИАКЪТ

+ МЪЖКИ ЗНАЦИ – директни, прями, решителни, екстровертни, електрични.

– ЖЕНСКИ ЗНАЦИ – възприемчиви, податливи, впечатлителни, пасивни, магнетични.

Балансът между – и + сочи дали човек е екстроверт или интроверт.

ЕЛЕМЕНТИ (ТРИПЛИЦИТЕТИ):

Огън – вдъхновен, въодушевен (Овен, Лъв, Стрелец)
Въздух – интелектуален, общителен (Близнаци, Везни, Водолей)
Вода – емоционален, интуитивен (Рак, Скорпион, Риби)
Земя – практичен, здрав (Телец, Дева, Козирог)

Това е традиционно подреждане в 4 групи по 3 знака. Например хороскоп с повече подчертани огнени знаци (А, МС и планетите) показва склонност към въодушевяване или вдъхновение.

КАЧЕСТВА (КВАДРУПЛИЦИТЕТИ):

Кардинален – предприемчив, екстроверт (Овен, Рак, Везни, Козирог)

Твърд – противопоставящ се на промени (Телец, Лъв, Скорпион, Водолей)

Променлив – приспособим, гъвкав, непостоянен (Близнаци, Дева, Стрелец, Риби)

Всеки знак от трите групи се проявява по различен начин, тъй като принадлежи към различен триплицитет. Например и Овен, и Рак са кардинални знаци, но Овен е огнен, а Рак – воден. И двата притежават предприемчив дух, но при Овен е свързан със спонтанно въодушевление, а при Рак – с емоции и интуиция.

ПОЛЯРНОСТИ:

B астрологията така се нарича силната връзка между два противоположни зодиакални знака. Белезите на единия са свързани с противоположния. Например – силният знак Овен се свързва с егоцентризма и самоизтъкване; срещуположният – Везни – със своето насочване към ближния. Телец си има работа с пари и лична собственост, срещуположния му Скорпион – с наследства, големи сделки и пр. В известен смисъл те се допълват или едното предполага другото – като двете страни на една монета.
Полярностите са особено важни, когато става дума за предразположение към болести или злополуки.

СТЕЛИУМ:

Това е група от три или повече планети в един знак. Ако Слънцето не е между тях, то този знак не е особено подчертан. Група от планети е с положително или отрицателно влияние според другите тенденции на хороскопа.