Хомеопатия при децата

От създаването си преди 200 години от немския лекар д-р Самуел Ханеман хомеопатията е спечелила престиж заради възможностите си да лекува новородени, бебета, малки и големи деца. Днес много педиатри предпочитат хомеопатично лечение за собствените си деца и за пациентите си в най-различни случаи на детски болести.

Обърнете се към хомеопатията, ако искате децата ви да растат с естествени, безопасни, нетоксични, ефективни и бързодействащи лекарства. Тя почти винаги е ефективна – дори и там, където много други методи се провалят или не действат достатъчно бързо.

Пет причини, поради които хомеопатията трябва да бъде предпочитана за деца

1. Безопасност на лекарствата
Всяко лекарство, предписвано на деца, трябва да бъде нетоксично и без странични ефекти. Хомеопатичните лекраства напълно отговарят на тези изисквания. За разлика от антибиотиците и другите подобни лекарства, хомеопатичните препарати не увреждат храносмилането, не намаляват защитните сили на организма, не предизвикват алергични реакции и не вредят, дори при продължително приемане.

2. Ефективност и бързина на лечението
Хомеопатите са устновили от опит и наблюдение, че децата са по-чувствителни и реагират по-бързо на хомеопатията. Хомеопатията е изключитлно ефективна за практически всички детски болести. Обратно на разпространеното мнение, хомеопатията е бързо действащ метод и възстановява здравето по най-бързият начин независимо дали става дума за треска, кашлица, настинки, диария, астма и др.

3. Естествена, научна медицина
Хомеопатиятя се базира на принципа “подобното се лекува с подобно”
Ефективността на хомеопатията може да бъде научно проверена и позитивни резултати могат да бъдат повторени отново и отново. Действието й се основава на солидни научни принципи.

4. Укрепва защитните сили на организма
Децата често имат повтарящи се инфекции поради намалени защитни сили на организма. Конституционалното хомеопатично лечение премахва болестта из основи като засилва защитните сили на детския организъм. В резултат на това детето спира да боледува често.

5. Харесва на децата
Хомеопатичните лекарства имат сладък вкус и са приемани с удоволствие от децата. Те никога не са горчиви, не предизвикват отвращение и по този нчин се избягват “сцените”, които иначе се получават при опит за даване на лекрство. Приемането на хомеопатични лекарства е толкова лесно и безпроблемно,че е подходящо дори и за бебе на един ден. Това лечение спестява огромното непрятно усещане и плача, който иначе съпровожда приема на лекарства. Хомеопатичните лекарства не се прилагат инжекционно. Дори на дете в безсъзнание може да се дават течни хомеопатични лекарства под езика.


Кои болести лекува хомеопатията?

Всяка майка трябва да знае болестите, които могат да се излекуват с хомеопатия. Освен долуизброените заболявания, за хомеопатия трябва да се мисли винаги, когато има трудно лечимо заболяване, неподаващо се на друго лечение.

Инфекции
Децата са податливи на редица инфекции като настинки, бронхит, пневмония, рубеола, варицела, заушки, гастроентерит/диария и повръщане/, пикочни инфекции и инфекции на бъбреците, туберкулоза и др. Родителите трябва да знаят, че хомеопатията би могла бързо да излекува споменатите болести.

Алергии
Детската астма (астматичен бронхит с пристъпи на хрипове, кашлица и задушаване) става все по-чест проблем сред децата в градовете. Всяка майка на астматично дете съпреживява агонията и страданието на детето в такива случаи. Хомеопатията предлага превъзходно лечение за това страдание, както дълготрайно, така и за острите епизоди на задушаване и хрипове. По този начин детето може да бъде опазено от вредните медикаменти (кортикостероиди и пр.). Освен респираторни алергии хомеопатиятя лекува “чудотворно” и кожни алергии – екзема, уртикария, хранителни алергии и др.

Сливици (избягва се операцията)
Острият или хроничен тонзилит (възпаление на сливиците) е друго често оплакване у децата. Благодарение на хомеопатията милиони деца са опазени от скалпела на хирурга. Почти всички случаи на хроничен тонзилит (включително с нагнояване на сливиците) могат да бъдат излекувани напълно с хомеопатия. Винаги се съветвайте с хомеопат, преди да се решите на хирургично отстраняване на сливиците.

Нервно-психични отклонения
Хомеопатията е ефективна в случаи на различни неврологични заболявания при децата като епилепсия и гърчове от друго естество, както и при емоционални разстройства. Подходяща е за хиперактивни деца с пристъпи на неконтролируем бяс и агресия, . Може да помогне много също на деца, страдащи от фобии, страхове, тревожност, ревност, чувство за малоценност, свенливост, депресия, страх от изпити, неспокойствие, гризане на ноктите, клептомания, умствено изоставане и др. Психо-соматични разстройства като нощно напикаване, главоболие, коремни болки и пр. също се повляват позтивно с хомеопатия.

Други
Други проблеми, при които може да се помогне с хомеопатия, са: колики, висока температура, проблеми с никненето на зъбите, повръщане, дизентерия, нефротичен синдром, растежни болки, екзема, жълтеница, менингит, гъбични инфекции, брадавици, алопеция, слаба концентрация, ювенилен артрит, псориазис, левкодерма (витилиго), пъпки, проблеми с щитовидната желза и др.

(по материали от д-р Раджеш Шах & д-р Рупал Шах)

В България има детски лекари, които са опитни хомеопати. Такива са:
д-р Вилма Михайлова, д-р Юлия Цанкова, д-р Петър Найденов, д-р Иван Енев и др.