Глава 8: Изисквания към пациента

Не употребявайте кофеин (дори една чашка кафе може да съсипе ефекта от лечението!), мента, камфор, големи количества шоколад и силни подправки. Ако имате развалени зъби, оправете ги преди да започнете хомеопатичното лечение – по-сериозните стоматологични манипулации могат да го антидотират.

Избягвайте имунизации и химически лекарства без знанието на вашия хомеопат. Това важи особено за кортизонови препарати и мазила, антибиотици, хормони и хапчета против забременяване, антиревматични лекарства, и др. Дайте шанс на своята жизнена сила самичка да се справи с болестта така, както намери за добре.

Поддържайте контакт със своя хомеопат и го уведомявайте за промените в състоянието си на 3., 7. и 14. ден след вземането на лекарството. Наблюдавайте се и си записвайте накратко всичко важно – това е необходимо за проследяването.

Оставяйте си време за сън, почивка, приятни емоции – така процесът на оздравяване се улеснява на всички нива.

Не прекалявайте с алкохол, цигари и други съмнителни удоволствия. Не прахосвайте увеличената си жизненост.

Хранете се природосъобразно и не преяждайте. Яжте предимно сурови и прясно приготвени храни. Пийте достатъчно вода и пресни плодови сокове. Въздържайте се от силния чай.

Поддържайте безупречна вътрешна и външна хигиена. Не допускайте засъхване на пот по тялото си. Вземайте редовно душ. Ако имате запек, набавете си пособия за очистване на дебелото черво и регулирайте диетата си.

Прекарвайте повече време навън (естествено, не в най-голямата жега). Контактът със слънцето, земята, водата, чистия въздух и красивата природа действа лечебно. Излагайте гръб на слънце преди обяд, за да се заредите с енергия, движете се много (без да се преуморявате), ако е възможно работете в градината, ходете боси, плувайте, идете на почивка – въобще правете за себе си неща, които ви носят радост и сила.