Rhus toxicodendron (Rhus-t)

Скованост на цялото тяло, особено ставите. Челюстта е скована и щрака. На емоционално ниво не е в състояние да изрази топлина; някаква студенина. В любовта те предпочитат външните прояви на любов и привързаност към тях, отколкото те да изразяват чувствата си. Страхуват се да не бъдат наранени. Стават сковани на умствено ниво и развиват фикс-идеи.

Основна идея – сковани и ограничени, не могат да се отпуснат. Чувстват сухожилията си твърди и схванати, трябва да се движат през цялото време, да се протягат, за да ги отпуснат. Много чувствителни в шийната област – непрестанно опъват врата си. Много чувствителни към течение в областта на врата – чувстват ума си затъпял, а след това им се приспива.

Чувстват се зле в студено, влажно време. Ще почувстват течението, колкото и да е слабо (Kali-c), но Kali-c няма тази чувствителност в областта на шията. (Calc -p, Cimic също проявяват чувствителност в тази област). Влошават се след излагане на студ, влага и дъжд. Засегнати са главно горните краища на трапецовидния мускул.

Голямо неспокойствие, подобрява се от движение. Първото движение е болезнено и носи моментно облекчение, след което трябва да сменят отново позата си. Ще седят и ще се протягат, като движи краката си с чувството, че са стегнати в менгеме там, където се чувстват схванат. Когато са схванати, непрестанно полагат усилие да се раздвижат(дд със Sep – при Sep има нещо като вътрешен ритъм, който трябва да бъде изразен чрез танцуване. Схващане и пукане на всички стави, но главно във врата.

Лесно раздразнителни, не понасят много неща. Тревожността им може да премине в страх, че нещо лошо ще се случи. Влошават се при смяна на времето – чувстват се подтиснати, нещастни, обезкуражени и безнадеждни.

Влошават се от вода; за Rhus-t самата вода може да бъде антидот за лекарството. По-добре се чувстват при топло, сухо време, локално и общо, също се облекчават и емоционално. Самите те не познават топлина и емоции. Скованост на емоционалното ниво. Могат да станат суеверни, след като развият фикс идеи на емоционално ниво.

По-зле са вечер, след залез слънце (Puls, Phos). Могат да останат така цялата вечер и цялата нощ. Много сковани и с болки в момента на събуждане.

Голямо желание за мляко. След даване на лекарство това може да намалее. Обичат сирене (Cist, Puls, Ign). Обичат кисело мляко (Nat-s).

Парализи, хорея, особено при влажно и студено време. Обриви – парещи, със силен сърбеж. Подобряват се от горещи апликации – лекарство, което може да се сбърка с Ars, поради неспокойствието и др. Получават фикс идея, че могат да убият някого. (Хора, които страдат силно от артрит, но на емоционално-умствено ниво могат да нямат много симптоми).