Коронавирус CoVID-19, грип, ОРЗ: как да се предпазим?

 

През декември 2019 г в китайския град Ухан започва епидемия, причинена от нов тип коронавирус – 19-nCoV. Болестта протича като грип с инфекция на дихателната система, кашлица, температура, отпадналост и различна степен на засягане на белите дробове. Усложненията са основно тежки пневмонии, като смъртността е сравнително голяма – между 2 и 4%. Това е така, защото няма достатъчно болници, готови да оказват интензивна помощ на тежките случаи.

Коронавирусите могат да разболяват и хора, и животни. Могат също да се предават от животни на хора. Епидемията в Ухан започва около един пазар, на който се продават животни, но има мнение, че този нов тип вирус може да е изпуснат от някоя военна лаборатория. Не е невъзможно някое опитно животно да избяга и да стане източник на зараза, или да не бъде унищожено по достатъчно безопасен начин. Ако друго животно изяде остатъците, може да се зарази и да предаде болестта на други животни и на хора.

Едновременно с 19-nCoV в много страни от северното полукълбо, в това число и у нас, започва и ежегодната грипна епидемия, а освен това много хора боледуват от банални вирусни инфекции на дихателните пътища. Затова е добре да се знаят симптомите и начините за предпазване и лечение.

Както сезонните грипни вируси А и В, така и 2019-nCoV причиняват заболявания на дихателната система.

Типичните симптоми на грип включват температура, кашлица, болки в гърлото, мускулни болки, главоболие, хрема или запушен нос, умора и понякога повръщане и диария. Симптомите на грип често се появяват внезапно и възстановяването отнема до две седмици. Но при около 1% от болните грипът причинява усложнения, налагащи болнично лечение, включително пневмония.

Пълната картина на симптомите и тежестта на новото заболяване, причинявано от 2019-nCoV, все още се изучават. В скорошно проучване на около 100 души с вируса, публикувано на 30 януари в списанието The Lancet, най-честите симптоми са треска, кашлица и задух. Само около 5% от пациентите в това проучване съобщават за болки в гърлото и хрема, а само 1-2% съобщават за диария, гадене и повръщане. Тъй като и други респираторни заболявания протичат с подобни симптоми, може да бъде трудно да се разграничат различните причинители само въз основа на симптомите.

От грип умират около 0,05% от заболелите, но тъй като много хора боледуват, смъртните случаи в света са от 291 000 до 646 000 души годишно (виж тук). Смъртността за 2019-nCoV все още не е ясна, но изглежда, че е по-висока от тази при грипа. До момента тя е около 2% от тези случаи, които са потвърдени като диагноза. Трябва да се има предвид, че този процент е от по-тежки случаи, които са потърсили медицинска помощ, а ако се вземат предвид и по-леките случаи, смъртността определено е по-ниска.

Предаването на вирусите става по подобен начин – въздушно-капков и битов път (предмети, пипане с неизмити ръце по устата, очите и носа). При вируса на грипа един заболял заразява 1,3 души, а при 19-nCoV – 2,2 души. Тези числа варират в зависимост от такива фактори като честотата на контакт и усилията, предприети за намаляване на разпространението на вируса.

Средно около 8% от населението се разболява от грип всеки сезон. Засега в Европа има отделни случаи на 2019-nCoV, но не е ясно как ще се развие ситуацията. Непосредственият риск за здравето от този вирус към момента е нисък или умерен.

Според специалистите коронавирусът от Ухан най-вероятно е проектиран лабораторно. Вирусологични лаборатории от различни страни твърдят, че този вирус е проектиран от човека и в гените му със сигурност присъства отпечатък на вектори за генетична модификация. С други думи, във вирусните проби присъстват останки от генно-инженерни инструменти за вмъкване на нови гени.

Една от първите лаборатории, които откриха това, е топ изследователски институт в Индия, наречен Kusuma School of Biological Sciences. Техният анализ на последователността на РНК показва, че в този коронавирус е вкарана част от вируса на СПИН. Този специфичен СПИН сегмент му позволява да се внедрява в лигавиците на човешкото тяло по-добре,отколкото другите коронавируси. Присъствие на който и да е аспект от вируса на СПИН в коронавирус не е имало никога досега.

Според известен вирусолог от Пекин този коронавирус със сигурност е плод на човешка намеса чрез генно инженерство. Същият учен посочва, че по това време на годината не се продават или намират прилепи на пазара на животни в Ухан. 45% от хората, които бяха заразени първи, не са посещавали този пазар. Това ясно показва, че спекулациите за разпространяване на вируса през пазара на животни в Ухан са напълно неверни.

Отначало се предполага, че този вирус е пренесен от прилеп, случайно избягал от намираща се на 20 мили от пазара в Ухан лаборатория. Но все по-сериозно се твърди, че вирусът не е намерен в прилеп на пазара. Вероятно става дума за случайно изпуснат вирус, който представлява биологично оръжие. Друг въпрос е защо още се произвеждат смъртоносни за човека биологични оръжия…Самата идея за създаването им е в разрез с морала.

Това, че този вирус се отглежда в лаборатория, не означава, че не трябва да го приемаме насериозно. Напротив, изключително важно е адекватно да се подготвим за срещата с него. И макар, че повечето лекари нямат пряк опит в лечението на коронавирус, ето някои мерки, които изглеждат като разумен и безопасен подход предвид сериозната опасност от потенциална епидемия.

Препоръчва се да се приемат йодни препарати, сребърна вода, водорасли, коластра, есенциални мастни киселини, антиоксиданти, вит. А, Д и С, както и корени от женско биле като чай или тинктура за защита на белите дробове. Лично аз приемам и препоръчвам на близките си няколко продукта на АкваСорс, още повече, че те са лесни за ползване и могат да се поръчат от днес за утре.

АкваСорс Морска енергия (AquaSource SeaPower Algae) съдържа естествен йод – шест капсули дневно внасят в тялото 334% от препоръчителното дневно количество йод плюс натурален бета-каротин (провитамин А, който е добре поносим) и други отлични съставки. Йодът е най-мощното антисептично, антибактериално и антивирусно средство, и освен това има муколитично действие (втечнява бронхиалните секрети).

Зелена енергия (AquaSource Green Energy) – укрепва имунната система и дава енергия на всички клетки на тялото

Колактив-3 (AquaSource Colactive-3) – готов имунитет под формата на антитела против 20 вида микроби, плюс растежни фактори а по-бързо възстановяване на увреените от вируси тъкани.

ЕМК (AquaSource Fatty Acid Complex)- студено изцедени мазнини от около 20 растения, богати на незаменими мастни киселини, които подпомагат укрепването на лигавиците и бариерите в организма

Ливъркленз (AquaSource LiverCleanse) – съдържа селен, N-ацетил L-цистеин, глутатион и други много полезни съставки, които укрепват не само черния дроб, но и имунитета като цяло. Повече информация тук.

Супер Плодова енергия с вит.С – този витамин е антиоксидант и ни трябва за да се борим с инфекциите

Органичен вит.Д – друг витамин, много важен за имунната система, особено през студените месеци

Суперантиоксидант – за защита на клетките от увреждане

Коензим Q10 – дава енергия за всяка клетка на тялото, особено важен за сърцето и четния дроб

За тези продукти сме говорили много през последните двайсетина години и те отдавна са любими на хиляди хора, които предпочитат да си поддържат здравето по естествен начин с природни продукти.

Искам да обърна внимание и на още един продукт на АкваСорс – ОстеоФорте. Той съдържа червени водорасли и витамин Д – две съставки, които са много подходящи за укрепване на противовирусния имунитет. Освен това има добавен бор, който помага за правилното разпределяне на калция в тялото и за намаляване на ставното възпаление и болките при артрит.

Можете да се снабдите с тези продукти оттук.

Разбира се, не става дума за самолечение, и ако се стигне до заразяване, трябва веднага да се потърси лекарска помощ.

Добавете още витамин С в доза, която ви понася (т.е. увеличете до започване на диария и леко намалете така, че да нямате диария). Най-подходяща е липозомната форма на витамин С, защото се усвоява много по-добре и съдържа лецитин, който е много полезен за храносмилателната система и мозъка, а освен това помага за нормализиране на холестерола.