Ключът към дълголетието

Напоследък коластрата се очертава като най-перспективното средство за съхраняване на младостта, забавяне на остаряването и продължаване на живота. Това се дължи на уникалното съчетание от естествени растежни фактори в подходящо съотношение, които тя съдържа.

Предполага се, че един от начините да се забави и даже да спре остаряването е хормонозаместителната терапия. Напоследък даже е модерно да се приема човешки растежен хормон (HGH), но мненията на специалистите по въпроса са доста противоречиви.

Dr. Daniel Rudman, ендокринолог от САЩ, изследвал хора на възраст между 61 и 80 г., които имали значителни здравословни проблеми: промени в строежа на тялото, свързани с възрастта, затлъстяване и ниски нива на HGH и IGF-1 в кръвта. IGF-1 се образува в черния дроб от HGH и е непряк начин да се докаже активността на хипофизата.

Без да променят навиците си на живот, пушене, хранене и упражняване, хората, приемали HGH, увеличили крехката си мускулна маса средно с 8.8% и изгубили 14% от тлъстините си. Костите им станали по-плътни, а кожата – по-здрава. Освен това усетили прилив на енергия, половото им влечение нараснало и издръжливостта им се увеличила. Според д-р Рудман ”те се подмладили между 10 и 20 г”.

Производството на HGH започва да намалява след 30 годишна възраст и на 60 години е само 20% от онова, което е било на 21г., а към 70 години почти всеки човек има значителен недостиг на растежен хормон. Когато към това се добавят определени симптоми, се получава т.нар. синдром на дефицит на соматотропин (СДС). СДС се проявява с намалена подвижност, загуба на мускулна маса, затлъстяване, липса на енергия и желание за общуване, отслабване на имунитета и възстановителните способности, по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания и други симптоми на остаряване, което води до скъсяване на живота.

Приемането на HGH води до удивителни резултати и помага на всяка клетка на тялото. Кожата се подмладява, костите се уплътняват, вътрешните органи заработват по-добре и нивата на IGF-1 се увеличават до стойности, типични за здрави хора на 30 г. Според някои изследвания имунитетът укрепва, инфарктите и инсултите намаляват, хората с емфизем дишат по-леко, остеопорозата намалява, а набръчканата кожа отново става гладка и млада.

Безопасна ли е наистина терапията с HGH?

Колкото и да са вълнуващи изследванията, този въпрос все повече се задава. Експертите твърдят, че лечението с HGH може да бъде много опасно, особено ако не се приемат подходящи дози. Играта с хормони не е шега работа. Макар, че страничните ефекти от употребата им изчезват след прекратяването им, не е ясно какво точно става.

За човешкото тяло HGH е това, което са силните торове за растенията – ускорител на растежа. Това донякъде е добра новина, но както знаем, торовете стимулират растежа и на всички плевели. Най-просто казано, HGH би могъл да доведе до нежелателен растеж – например на туморни клетки.

По-големите дози HGH определено имат странични действия. Например бодибилдърите и културистите по кориците на списанията в повечето случаи са с по-груби ръце и крака и с разширени челюсти и по-големи разстояния между зъбите, тъй като този хормон води до акромегалия (нарастване на костите на лицето и крайниците). Освен това HGH може да доведе до хипертония и гинекомастия (уголемяване на млечните жлези при мъже).

Коластрата: решението на Природата

Добрата новина е, че коластрата е съвършена алтернатива на HGH. Многобройните изследвания доказват, че тя е единственият естествен източник на перфектно балансирани растежни фактори, които забавят остаряването и регенерират тъканите. Когато се приема редовно, коластрата прави кожата по-хубава, старческите петна намаляват и даже изчезват, костната маса и плътност се увеличават, а сексуалните функции се възстановяват. Иначе казано, коластрата действа подобно на HGH, но без да има неговите странични действия.

Биологичната ефективност на коластрата може сериозно да пострада, ако тя не се добива и изсушава правилно. Излишната топлина е изключително вредна (вкл. високите температури, които се получават в процеса на таблетиране – ето защо за предпочитане са капсулите).

Най-добрата коластра е от Нова Зеландия. Бъдете сигурни, че сте избрали коластра от крави, отглеждани на свобода и хранени само със зелена трева без пестициди, антбиотици и хормони. Добавянето на хормони, антибиотици и др. намаляват ефективността от продукта и водят до нежелани последици. Помнете, че “фабриката”, която произвежда коластрата, е самата крава – тя не бива да се замърсява по никакъв начин, ако искаме коластрата също да бъде чиста.