Активно спортуване и водорасли

Микроводораслите са изключително полезни за активно спортуващите и вече има наблюдения, потвърждаващи техния благотворен ефект. Водещи британски атлети са подобрили своите постижения след консумация на водорасли. При момичетата от българския национален отбор по художествена гимнастика също са наблюдавани отлични резултати след тяхната употреба. Добри са и отзивите от отделни хора, системно занимаващи се със спорт.

Почитатели на суперхраните са и състезателите от националния отбор по спортна аеробика на България, включително световните шампиони Мариан и Галя, които ползват Зелена енергия, коластра, ЕМК и CoQ10.

На олимпиадата в Сидни отборът на Австралия спечели най-много медали именно защото ползваше коластра. Тя е с доказан ефект при спортистите както за повишаване на постиженията, така и за по-добро възстановяване.

От гледна точка на физиологията спортуването е въпрос на енергия и добра форма. Знаем, че най-много енергия се получава от слънчевите храни, на първо място от водораслите. Освен това те са най-богати на онези съставки, които липсват в обичайното ни меню. Това обяснява техния отличен ефект върху хората, които трябва да действат на по-високи обороти, в това число и спортистите.

Възможностите за прилагане на суперхрани с цел подобряване на постиженията при спортисти са наистина огромни. Казаното по-долу изобщо не изчерпва темата – само дава насоки. Оставям на специалистите по спортна медицина да разработят в детайли тази област – сигурен съм, че резултатите ще надминат всякакви очаквания.

Сила

Силата зависи от качеството на мускулатурата и от съдържанието на АТФ в нея. За подобряване на силата е много важно пълноценното клетъчно хранене. Затова е важно активно спортуващите да приемат Зелена енергия, коластра и ЕМК, при това в по-големи дози.

Добавянето на храносмилателни ензими подобрява усвояването на храните и съхранява ензимната енергия на тялото. Това може да се използва за подобряване на постиженията във върхови спортове.

За възстановяването на АТФ е абсолютно необходимо присъствието на CoQ10, а хромът заздравява мускулатурата. Затова е важно да се приема по 1 капсула CoQ10/Хром ежедневно. Преди състезание дозата се увеличава до 2-3 капсули, а по време на по-продължителни състезания да се приема Клетъчна енерг през почивките и при всяка възможност – действието й е мигновено!

Издръжливост и бързина

Те зависят главно от ензимната наличност в организма, състоянието на сърдечно-съдовата система, мускулатурата, кръвта и кръвообръщението. Те трябва да бъдат пречистени и укрепени – това става най-добре с програмата Лесно начало в комбинация с ЕМК и коластра.

При състезания бързината и издръжливостта се повишават от Клетъчна енергия и Супер Антиоксидант. Последният предпазва клетките и балансира свободните радикали, а в комбинация с ЕМК се отразява много добре на организма на спортиста в периода на възстановяване след изтощителни турнири. По време на маратон или в почивките може да се приемат тези продукти. Слънчевата енергия също може да е от полза за бързо възстановяване.

Контрол върху теглото

То е много важно и понякога решаващо за успеха. Тъй като спортистите са млади хора, те имат нужда от пълноценно хранене, за да има ред в ендокринната система. Особено важно е това при девойки в пубертета и млади жени. Лекоатлетки, гимнастички, балерини и др. спазват диета, което може да доведе до разстройване на месечния цикъл и психоемоционална нестабилност. Включването на Lighten-up! е проверен начин за решаване на този проблем. Добре е тези млади хора постоянно да приемат поне Зелена енергия, коластра и ЕМК, за да се предотврати опасността от клетъчен глад, а при тренировки и състезания да се добавя CoQ10/Хром и Клетъчна енергия.

Воля за победа, техника и координация

Те до голяма степен зависят от състоянието на нервната система и усещането за сила и енергия. Затова приемането на водорасли AFA, коластра, ЕМК, CoQ10/Хром и Супер Антиоксидант много подобрява тонуса, самочувствието и устойчивостта, с което изгледите за победа се подобряват.

Предпазване от износване

Знаем, че спортистите са подложени на по-бързо износване. Това се вижда особено ясно след 30 годишна възраст и при спиране на тренировките. Затова те трябва да минават всяка година 1-2 пъти през програмата Лесно начало и да приемат постоянно Зелена енергия, Коластра, ЕМК и Супер Антиоксидант.