Ролята на черния дроб при псориазис

Черният дроб е толкова забележителен орган, че някои народи го считат за мястото на живота. Човек не може да разбере как тялото филтрира токсичните елементи, без да оцени невероятната работа, която извършва черния дроб. Когато черният дроб не функционира правилно, не само се натрупват токсини в тялото, но могат да настъпят и промени в настроението, поведението и общото здравословно състояние. Счита се, че черният дроб е отговорен за над пет хиляди отделни функции. Най-значимите от тези разнообразни дейности са разрушаването и отделянето на отровните вещества. Черният дроб е една от основните филтриращи жлези в организма.

Многото му функции се изпълняват от една забележителна структурна единица, наречена чернодробна клетка. В един черен дроб има около 300 милиарда такива клетки, които освен всичко друго, филтрират 1,25 литра кръв за минута, когато тялото е в покой. За една година те пречистват достатъчно кръв за напълването на 23 цистерни с мляко! Освен това черният дроб има забележителни регенеративни способности. Ако се отстрани 90% от черния дроб, оставащото парче продължава да функционира. Всъщност то може дори да нарасне до първоначалните си размери.

Колкото и невероятен да е черният дроб по своя строеж и функции, той може да достигне до преломната си точка в резултат от постоянна злоупотреба и прекомерна интоксикация. Като изключим директно повреждане на този орган и/ или патологични процеси, най-честата причина за изтощаването му е неправилното хранене и прием на течности. Когато черният дроб се претовари сериозно с токсини, настъпва разрушаване на чернодробните клетки. По този начин се дава ход на проблемите във функционирането, на инфекциите и конгестията (застоя).

За щастие черният дроб има невероятни регенеративни способности, когато му се предостави подходящото гориво, с което да работи. Следователно, наш дълг е да направим всичко, което е по силите ни, за да запазим този жизненоважен орган приспособим и чист от токсини. Един от най-очевидните начини за постигане на това е избягването на пагубна храна, която да навлезе в организма. По тази причина храненето е толкова важно. Ще направим добре, ако ядем и пием неща, чиито пречистващ ефект е добре познат, например тези препоръчани в шеста глава и приложение А, които се занимават с диета и хранене.

Ефективно средство за външно приложение, което може да подпомогне регенерацията на черния дроб, е нежният, но старателен масаж на цялата чернодробна област със смес от зехтин и фъстъчено масло, освен в случаите на алергия към фъстъци.

Друга ефективна процедура, която предлагам на някои пациенти, е прилагането на компреси със затоплено рициново масло върху чернодробната област. Най-простият начин да постигнете това е да намажете областта на черния дроб с рициново масло. Поставете топъл, влажен, мек плат (за предпочитане е бял бархет, сгънат на четири), след това покрийте с найлон. Върху компреса за 1-2 часа се поставя електрическа възглавница, средно затоплена. За моя радост открих, че масажирането на черния дроб или компресите с рициново масло са измежду най-здравословните мерки, които могат да бъдат предприети, за да се помогне на този орган да изпълнява функцията си да пречиства кръвта.

Съветвам всички мои пациенти да внимават при използването на горещите компреси. Кожата на някои хора е по-чувствителна от тази на други.

Взаимовръзката черен дроб/ кожа – бъбреци/ бели дробове

Представят се много теории за ефекта на вътрешното замърсяване върху тялото, но когато стане дума за проблеми с кожата и белите дробове, нищо не може да се сравни с труда на доктор Хенри Дж. Билер от неговата прекрасна книга „Храната е най-доброто ви лекарство”. Предлагам ви да прочетете внимателно следния параграф от книгата му, тъй като той дава основната информация, която ви е необходима, за да разберете връзката черен дроб/ кожа – бъбреци/ бели дробове:

Черният дроб и бъбреците са важни отделителни органи. Естественият път за елиминиране от черния дроб естествено е през червата, от бъбреците – през пикочния мехур и уретрата.
Когато обаче черният дроб е задръстен и не може да изпълнява отделителните си функции, отпадните продукти (токсини) се изхвърлят в кръвния поток. По подобен начин, при възпаление на бъбреците, токсините също се отделят в кръвта. Токсичната кръв трябва да разтовари токсините, в противен случай човек умира.

По тази причина природата използва алтернативни пътища за елиминиране или заместители. Следователно белите дробове изпълняват ролята на бъбреците при елиминиране на част от отпадните продукти, които е трябвало да преминат през бъбреците, а кожата компенсира за черния дроб. Нормално е белите дробове да не са добри бъбреци. Възпалението, причинено от отделянето на отрови през този „резервен” канал може да доведе до бронхит, пневмония или туберкулоза, което се предопределя от специфичния химичен състав на отделяната отрова. Следователно можем да кажем, че белите дробове заместват бъбреците или „влизат в играта” по принуда, за да заместят бъбреците.

По същият начин, ако отпадните продукти от жлъчката се отделят през кожата, настъпват различни възпаления на кожата, които се проявяват като множество кожни болести. Могат да се отделят през мембраните на лигавиците (вътре в кожата), такива са различните катари, или през кожата – под формата на циреи, пъпки, акне, др. Така кожата замества черния дроб или настъпва алтернативно отделяне през нея.

Ясно е, че една част от тялото не може да бъде отделена от друга. Всички органи за взаимно свързани. Замърсяването на една област води до замърсяване на друга и обратното – чрез пречистването на една област, пречиства се и друга. Същинската цел на болните от псориазис е да пречистят целия организъм. Когато това бъде постигнато, независимо колко време ще отнеме, вътрешното състояние на пречистване на организма ще се отрази и върху външния вид на тялото – здрава на вид кожа.

* Един от чудесните начини да пречистите черния си дроб, освен с диета е с продукт на Аква Сорс “Ливър Кленз”.