Хлорела: метлата за червата

Това зелено сладководно микроводорасло се използва повече от 50 години, особено в Япония и САЩ. Най-добрата хлорела се произвежда в Тайланд, където има ферми с годишен капацитет стотици хиляди тонове. Има и изградена база на чист южен остров в Китайско море, където има идеални условия за развитие на тези водорасли: много слънце, чиста природа и вода в изобилие.

България също е с традиции в производството на хлорела. От 1960 г. професор Христо Дилов открива, че в местността Рупите край град Петрич съществуват условия за култивиране на тези водорасли. Това се дължи на естественото съчетание от изобилно слънчево греене, минерална вода, извираща от голяма дълбочина, чист въздух и подходящ микроклимат. Е, у нас температурите са по-ниски и производителността не е толкова голяма.

Около 80% от хранителните съставки на хлорелата са вътре в клетката, а останалите 20% представляват твърда целулозна обвивка от три пласта, която не се разгражда от човешките ензими. Именно тази целулоза се свързва с тежките метали, радиоактивните частици и други токсини, и ги изхвърля от организма (“метла за червата”).

Хлорелата, заедно с AFA и спирулина, е богат източник на хлорофил, който действа пречистващо на организма. Тя съдържа съвсем малко мазнини, богата е на протеини и антиоксиданти, бета-каротин, витамини от групата В, вит. Е и С, магнезий, натрий, калций, цинк, желязо, ДНК и РНК, както и ензими като хлорофилаза и пепсин.

Хлореловият фактор на растежа (ХФР) представлява смес от РНК, ДНК, аминокиселини, витамини и минерали. Много неща около него още не са разгадани, но се твърди, че той обръща развитието на различни хронични заболявания и увеличава размножаването на полезната чревна бактерия Лактобацилус.

Хлорелата стимулира производството на интерферон, който активира макрофагите и Т-клетките. Така се увеличава способността на имунната система да се справя с нашественици, независимо дали става дума за бактерии, вируси или други чужди протеини.

Хлорелата също може да бъде ценен съюзник в борбата срещу Алцхаймерова болест и други форми на деменция, но по различен механизъм от AFA. Докато AFA е супер-храна за мозъка и подпомага неговата регенерация, хлорелата е супер-детоксикатор, който свързва алуминия и други вредни метали, и ги изхвърля от организма.

Оставени цели, клетъчните стени на хлорелата намаляват усвояването Ј от човешкия организъм. Има технологии, чрез които те се разкъсват леко и така хлорелата става по-достъпна за усвояване.

Производството на нуклеинови киселини в организма ни се забавя прогресивно с възрастта. Това води до намаляване на жизнеността и повишаване податливостта към различни заболявания. И хлорелата като другите микроводорасли е много богата на нуклеинови киселини. Ето защо приемайки хлорела, се противопоставяме на стареенето.

Хлорелата също е алкална храна, която подпомага балансирането на рН в организма, предпазва от сърдечни заболявания, намалява кръвното налягане и холестерола, забавя процеса на стареене.