Как лекувам псориазис

Надявам се с издаването на книгата на д-р Пагано у нас и с появата на този сайт да помогнем на хората с псориазис. Ангажирам се лично да продължавам да предоставям качествена холистична информация, свързана с това заболяване.

Вярвам, че придържането към определен начин на живот може да доведе до трайна ремисия и излекуване на псориазиса. Въпросът е всеки болен да открие за себе си с помощта на лекаря си кое е онова, което действа при него, а лекарите, които се занимават с псориазис, да бъдат всестранно и холистично подготвени.

Системата, която предлагам, се състои от следното:

 • Чистене на храносмилателната система и черния дроб
 • Регенерация на власинките и лигавицата на червата
 • Наместване на гръбнака
 • Суплементация с определени суперхрани и добавки
 • Лечение с класическа хомеопатия
 • Достатъчно продължително приемане на цветята на д-р Бах
 • Съвети за начин на живот и хранене
 • Медицинска астрология
 • Психологични методи

Храносмилателна система

Най-напред трябва да се изчисти и регенерира храносмилателната система. Това става най-лесно и най-добре като се вземат определени суперхрани и добавки и като се спазва подходяща диета (вижте по-долу). За много хора това е напълно достатъчно, но има и по-упорити случаи. Ако искате да се подсигурите, добре е да изследвате поносимостта си към храни (например чрез вега-тест).

Периодично е важно да се прави санкха-праксалана (изчистване на стомаха и червата) като се изпиват няколко дози топъл хипертоничен (много солен) разтвор на хималайска сол – това води до задържане на вода в червата и изхвърляне на чревното съдържимо. След като започнете да изхождате бистра вода, може да се захраните с безсолен варен ориз с малко масло и с добре сварена безсолна леща. После е важно да приемате пробиотици ацидофилус и бифидус, за да се заселят по-лесно червата с тях.

При запек трябва да се изчиства дебелото черво с клизма или с английска сол, но да не се прекалява. Подходящо е да се приема редовно и АлоеФреш.

Продукти на АкваСорс, полезни при псориазис

Можете да си набавите продукти от дистрибуторите във вашето населено място или на нашия сайт от меню АкваСорс.

Ето примерна схема:

Първи месец:

 • Лесно начало – по схема;
 • Комплекс мастни киселини – 3 по 20 капки;
 • КолАктив-3 – 2 по 2 капсули на гладно

Втори месец:

 • КолАктив-3 – 2 по 2 капс. на гладно;
 • АлоеФреш – по схема;
 • Комплекс мастни киселини – 2 по 20 капки;
 • ЛивърКленз – 2 по 1 капс.;
 • Плодова енергия – 3 по 1 капс.

Трети месец:

 • Лайтън-ъп – замества обедното хранене;
 • Коензим Q10 с хром – 1-2 капс./ден;
 • Зелена Енергия – 3 по 2 капс.;
 • КолАктив-3 – 2 по 2 капс.
 • Водорасли АФА на АкваСорс – поне по 2-3 грама на ден

Независимо от другите индивидуални мерки, които вземате, тази схема е стандартна, защото всеки един от изброените продукти действа благотворно по един или друг начин върху храносмилателната система, черния дроб и кожата.

Може да се очаква очистителна реакция – лош вкус в устата, обрив по кожата, по-тъмна урина с неприятна миризма, повече газове с неприятна миризма. Но това не е задължително. Това, което е задължително, е да се пие много вода – по 30 мл/кг., или над 2 литра на ден, и да се спазва подходяща диета, която ще опиша отделно.

Обръщам внимание и на програмата РЕМУВ, която е предназначана за по-дълбоко почистване на червата. Може да се взема преди Лесно начало.

Основни моменти при диетата

– да не се ядат големи количества лектини – има ги в бананите, чушките, краставиците, доматите, житните растения. Повече за лектините четете в книгата “Съзнателно хранене” на д-р Гейбриъл Казънс

– да се ядат достатъчно (над 70-80%) свежи сурови зеленчуци и плодове, богати на ензими и целулоза

– готвената храна да не е стара, пържена, приготвена в микровълнова печка, с консерванти, оцветители, подобрители и т.н. Допуска се прясно сготвена храна от органични продукти, включително месо, яйца и птици, но за предпочитане е вегетарианската храна или ако се яде месо, то да е от студеноводни риби, което е богато на есенциални мастни киселини.

– разделно хранене – храните да се приемат в подходящи комбинации, да не се смесват в едно хранене плодове и зеленчуци, протеини и въглехидрати и пр. (вижте съответните книги).

– разтоварващи дни – един ден седмично да се кара само на плодове (около 2 кг), много вода, свежо изцедени сокове от плодове и зеленчуци и билкови чайове с мед. През разтоварващите дни е добре да се направи клизма. Продуктите на АкваСорс не се прекъсват!

– бавно хранене с много дъвчене (поне 40 пъти на хапка) в спокойна положителна атмосфера, без отвличане, работене, четене, гледане на телевизия и пр.

– недохранване, т.е. има един момент малко преди да се почувствате сити, когато трябва да прекратите храненето. След хранене не бива да допускате да се чувствате натежали, подути и сънливи. По-добре да станете от масата леко гладни. Започвайте храненето с голяма салата, която ще ви запълни стомаха.

– приемайте храносмилателни ензими с всяка по-голяма порция готвена храна.

– не се хранете преди изгрев и след залез слънце.

Забранени храни: захар и бяло брашно (водят до гъбички в червата и оттам повишена пропускливост за токсинни); алкохол (уврежда черния дроб); картофови (съдържат лектини, които са вредни при псориазис) – картофи, домати (особено кетчуп, лютеница, т.е. прерабтени концентрати), патладжани, чушки. Може да се ядат в умерено количество, но ако забележите, че не ви действат добре, спрете ги.

Цветята на д-р Бах

За да определите какви есенции на д-р Бах да ползвате, може да посетите съответния раздел в меню Здраве, а най-добре се свържете с нас за индивидуална консултация. Според мен, методът на д-р Бах е от изключителна важност за балансиране на емоциите. Именно негативните емоции като гляв, обида, страх, ревност, възмущение и др. чрез слънчевия сплит влияят на храносмилателната система и отключват или влошават псориазиса. Тяхното хармонизиране и балансиране влияе положително освен на тази болест, също така и на качеството на живот като цяло.

Хомеопатичното лечение

То се провежда строго индивидуално. Препоръчвам да започне поне един месец след като вече сте вземали продуктите на АкваСорс. Разбира се, за целта ви трябва квалифициран класически хомеопат. Малко вероятно е да ви излекува някой хомеопат, който е завършил само курсовете на Боарон.

Може би е възможно да се излекувате и само с хомеопатия, но състоянието на червата зависи изключително от това, какво приемаме през устата. Ето защо аз лично не вярвам в трайността на каквото и да било лечение, което не се съобразява с този прост факт. Затова от опит съм стигнал до следното правило:

Не мога и не желая да поемам ангажимет, че ще помогна на пациенти, които не приемат продуктите на АкваСОрс и не спазват хранителния режим, защото споевс мен тези две неща са абсолютно необходими за успешното лечение.

Наместване на гръбначния стълб

То се провежда от специалист – подходящи са кинезитерапевти, юмейхо-терапевти, мануални терапевти. Покажете им съответната глава от книгата на д-р Пагано, за да знаят какво точно се иска от тях.

Грижи за черния дроб

Можете да прочетете повече по този въпрос тук. Много важно е да приемате незаменими мастни киселини и специалния продукт ЛивърКленз.

Психологични методи

Псориазисът, както и много други хронични болести, има психосоматичен характер. Затова психотерапията е от значение в комплексния подход. Особено препоръчвам метода “Семейни констелации”, тъй като в повечето случаи пациентите имат нерешени проблеми, свързани с членове на семейството, например с родители и съпрузи.

Медицинска астрология

Д-р Найденов може да ви състави медицински хороскоп за да види слабите места в организма и да предложи подходящи мерки за укрепването им. За тази цел е много важно да разполагате с точен час на раждане.

Колко продължава лечението

Някои хора се повлияват и за 2-3 месеца, но по-вероятно е да се наложи да се следват указанията поне 6 месеца. Освен това е възможно да не се повлияете достатъчно от лечението, ако си имате дразнител, който постоянно ви трови нервите – например съпруг/а, свекърва, гаден шеф или комшия и пр. Псориазисът е един от начините да се изхвърля потиснат гняв.

Обяви от типа “Лекувам псориазис с витамини и мазила” са (меко казано) знак за това, че авторът им не е наясно с нещата. Трябва да се подходи холистично и тогава наистина има резултат. Например, има едни рибки, които ядат плаките и помагат, ама това не е достатъчно, защото те действат отвън, а проблемът е вътрешен.

Псориазисът не е кожна болест, както си мислят някои. Той е по-скоро конституционално предразположение на ниво психика, нервна система, храносмилане, черен дроб, кръв, имунитет, стави и кожа. Има отношение и към миазмите псора, гонорея, сифилис, а може би и други. Всеки случай е уникален.

Още по-безсмислено и вредно е да се “лекува” псориазис с кортизон, ПУВА и метотрексат. Те просто могат да потиснат кожните прояви и имунитета и ВИНАГИ водят до усложнения. Ако случайно някой се е излекувал, вероятно това се дължи на нещо друго – например, някой гадняр се е махнал от живота му, или случайно е налучкал нещо друго.

И накрая, ако и вие имате псориазис – не се предавайте! Търсете разковничето, прочтете книгата, посещавайте сайта, абонирайте се за бюлетина, регистрирайте се на форума, обменяйте информация, консултирайте се с истински специалисти… Можете да водите нормален живот и да се освободите от болестта – също като мен. Нещо повече – можете да помогнете и на други хора. Както се казва: „Излекувай себе си и хиляди около теб ще се излекуват”.

Д-р Петър Найденов, холистичен лекар