Graphites (Graph)

Основната идея при Graph е ПРИТЪПЕНОСТ и тежест на трите нива. Пациентите Graph са, както се казва, “дебелокожи” или загрубели. При тях, като че ли има една бариера, която не позволява стимули от външния свят да ги докоснат. Изглежда никакви външни впечатления не могат да проникнат в тях, което притъпява цялата система.

На външен вид пациентите Graph обикновено са с наднормено тегло и са отпуснати.
Често са с тъмни коси, и цветът на лицето им е землист. Клиничната картина има много общо, с това, което се наблюдава при болестта на Къшинг. Graph не са така отпуснати както Calc ; всъщност те много често са физически работници. Кожата на Graph не е така бяла, както при Calc ; на външен вид има по-голяма виталност. По правило, патологията на Graph изглежда засяга най-често работници, селяни, шофьори на камиони и др.

При Graph няма чувствителност към никакви стимули – телесни, емоционални и интелектуални. Всякакъв вид интелектуална, аналитична или научна дейност представлява трудност за пациентите Graph Умът е бавен, летаргичен, информацията достига бавно до него. Намаляването на интелекта идва от това, че само някои впечатления успяват да проникнат до съзнанието на пациента. По време на интервю това положение става очевидно от поведението на пациента. Той дава няколко симптома по собствено желание и отговаря на въпросите само повърхностно. На хомеопата ще му е трудно да постигне какъвто и да било истински контакт с пациента. Като че ли има прегради в мозъка му, които просто не дават възможност нищо да проникне там.

Както може да се очаква при такава безчувственост, пациентите Graph имат слаба памет. Това е предимно слабост на краткотрайната памет – тъй като събития от ежедневието не впечатляват интелекта му, той не може да си ги спомни ясно. Но това все пак не засяга спомените му за събития от по-далечното минало преди началото на умствената патология на Graph

Накрая умът става празен. Това не е съвсем класическата празнота на ума, която съществува при Phos, която е повече празнота вследствие на физическа слабост. При Graph, това е празнота на мисленето. Това е липса на мисли. Те чувстват, че нищо не се случва отвътре. Понякога това може да бъде описано като усещане за запълване вътре в главата, което затъпява мисленето. Както с повечето полярности в хомеопатията и двете от тези крайности може да важат за Graph
Поради това притъпяване на ума налице е една нерешителност. Пациентите Graph не могат да вземат и най-просто решение. Те може да влязат в магазин и да прекарат там много дълго време, опитвайки се да решат дали цената на някакъв артикул е добра или не. Тъй като не са могли да решат нищо, си тръгват от магазина с празни ръце.

Накрая пациентите Graph осъзнават, че умът им не работи така както трябва. От своя страна това осъзнаване води до много страхове. Главно, те развиват страх, че нещо лошо ще се случи. На тях им е ясно, че не разбират достатъчно какво става, а това ги води до усещането, че ще ги сполети някаква беда. Това не е толкова страхът от обезумяване, толкова характерен за Calc area. Това е по-скоро страх от някакво нещастие, което е надвиснало върху тях и което ще дойде от вън.

Всички тези умствени и емоционални симптоми се засилват сутрин – особено при събуждане. Слабостта на интелекта, тревогите, страховете, нерешителността, а също така и физическите страдания. Те не искат да си вършат работата, особено ако тя изисква някакво интелектуално усилие. Вечер, напрежението от деня ги отпуска и те се чувстват по-облекчени. Вечер те могат да се възбудят – дори и емоционално. Въпреки това, на следващата сутрин патологичното състояние отново се завръща.

Когато пациентите Graph не са в добро настроение, слушането на музика ги кара да се чувстват още по-нещастни. Това не е същото, както при пациентите Nat-m които са с по-фина чувствителност, романтични и сантиментални, и които подхранват депресията си със слушане на музика. При Graph това е истинско влошаване. Музиката ги кара да се чувстват нещастни и те плачат от самосъжаление.

На физическо ниво, патологията се съсредоточава главно върху кожата. Както виждаме удебелявания и склероза на по-дълбоките нива на организма, така и върху кожата има удебелявания. Graph има силна склонност да образува келоиди – това е удебеляване на кожата при рани или хирургични операции. Спомням си два случая с такива проблеми, които много добре се повлияха от Graph По същият начин и секретите са гъсти и лепкави. Точно както умът е вкоравен и е трудно да се проникне в него, такива са и кожата, и секретите.

Graph, разбира се, е известен с всевъзможни кожни обриви – особено по-тежките. Може да има екзема по цялото тяло, херпеси, лющещи се обриви и пр. Най-често засяганите райони са задколянната и лакътната ямки, около края на скалпа и в ушите. Може да има цепвания по засегнатите райони (особено при ушите на децата) и секреция – жълтеникава, гъста и лепкава – прилича на серум и мирише неприятно. Тези специфични характеристики на кожните обриви са много типични за Graph

Още един важен симптом на физическо ниво е деформацията и чупливостта на ноктите.
Graph е лекарство, което много страда от потискане на обриви. Ако с кортизон или някакво друго лекарство се потисне една екзема, пациентът може да развие астма, главоболие или дуоденални язви. Често патологията се съсредоточава в стомаха. Има свиване и парене в стомаха, които минават веднага след като хапне нещо. Разбира се, този симптом често се среща при пациенти с язва и поради това не може да се счита за важен насочващ симптом. Но все пак ще го видите и той да се вмества в симптоматиката на Graph. Пациентът чувства крампи в стомаха, иска само да си легне, да не мърда и да хапне нещо.

Пациентите Graph имат една особеност. Въпреки, че цветът на кожата им е землист, те се изчервяват точно преди да усетят физически симптом. Лицето се изчервява, а след като червенината изчезне, получават болки в стомаха или главата.

Фотофобията е важна, характерна черта на Graph, както и общо за всички Natrums Водещото лекарство за фотофобия е Natrum-sulph, но и Graph е от същата величина.

Друг много важен симптом е изтръпване на крайниците. Общо взето Graph е водещото лекарство за този симптом. Може да изтръпнат ръцете, китките, стъпалата, пръстите на ръцете и на краката, но най-често изтръпват ръцете от лакътя до китката. Обикновено това е свързано със схващания – крампи. Но все пак, ако изтръпването стига до ВЪРХА на пръстите хубаво е да помислите за Phos.
Общо взето Graph е левостранно лекарство, и е чувствителен към студ. Като се има предвид общата нечувствителност на Graph, чувствителността не изглежда толкова като непоносимост към променливо или непроменливо време. По-скоро това като че ли е нещо вътрешно.

Симптомите по отношение на храните са ясно изразени. Graph има отвращение към солено, сладко и риба. Това е единственото лекарство, при което съществува тази комбинация. По отношение на соленото и сладкото, интересно е да го сравним с Arg-n, при който е точно обратното – той има силно желание за солено и сладко, и е силно възбудимо, топлокръвно лекарство. А пък Graph е зиморничав, затъпял, с отвращение към тези храни. Тук трябва да прибавя, че Graph има силно желание за пилешко.

Отново искам да напомня, че макар и да са ключови тези симптоми, не може да предписваме лекарството само върху тях; те трябва да се вписват в общата картина – липсата на контакт, притъпеност, общия вид.

Когато човек разглежда умората, пълнотата, зиморничавостта, уврежданията на жлезите и изчервяването, струва ми се, че лесно може да обърка Graph с Ferrum Все пак, при Graph страховете се появяват главно сутрин. После незадоволството, нерешителността и страхът, че ще ги сполети някаква беда, могат да помогнат да се различи Graph. Понякога Puls също може да бъде объркана с Graph, тъй като нерешителността може да изглежда като променливост. Разбира се, Puls е топлокръвна и се влошава вечер след здрач. Много случаи представляват дилема между Graph, Ferr u Puls В такива случаи параметрите за разграничаване ще бъдат въздействието на чистия въздух, колко бързо пациентите искат да вървят и хранителното желание и отвращение.

Друго лекарство подобно на Graph е Calc Тя е зиморничава, пълна и лесно се изморява от умствена работа. Graph има определено отвращение към умствената работа – почти антиинтелектуално състояние. Calc от своя страна може да страда от умствено натоварване, но ще продължава да упорства, докато не завърши задачата. При това Graph физически е по-силен, як от Calc Пациентите Graph може да бъдат груби, да речем, като селяни и могат да вършат много физическа работа.
Като се има предвид тъпотата на интелекта на Graph, интересно е, че такива пациенти, като че ли не развиват ДЪЛБОКА умствена патология. Те могат да доживеят до дълбока старост без някакви сериозни умствени проблеми ОСВЕН ТЪПОТАТА. Изглежда те не страдат от този тип дълбоки смущения, които се наблюдават модерната, интелектуализирана градска среда.