Транзити на Сатурн

Статията е съпътстващ материал към Ниво 3: Астропрогностика

Циклите и транзитите на Сатурн може да се разглеждат като цикли на постижения и проява на зрялост. Тази планета ни учи на дисциплина, отговорност и как да се справяме с трудностите, пред които ни изправя битието.

Най-общо, когато транзитиращият Сатурн е в напрегнат аспект с лични планети от наталната карта, то чувството е, че всичко се забавя, сблъскваме се със закъснения и ограничения, натиск и отчаяние. Забравете за мигновени решения на проблеми – всичко ще става по-забавено, крачка по крачка (или поне така се възприема), но това ще укрепи волята, ще постави на изпитание търпението, самостоятелността на индивида и издържливостта му. Тези времена ни предизвикват да се изправим срещу реалността без розови очила, като това е шанс за помъдряване и нов етап на духовно израстване.

Значими и важни решения се вземат при напрегнатите аспекти на личните натални планети с транзитиращия Сатурн. Макар че времето на такива транзити да се възприема като \‘робски труд\’ (нищо наглед не се случва, трудно е да се види някакъв напредък), човек получава шанса да придобие по-голяма вътрешна сила, да стане по-отговорен към това, което казва и прави. Сатурн е планета на структурата, правилата и авторитета, така че с негово влияние е да структурира и кристализира живота и целите. Премахват се безполезните и неработещи неща в живота ни, които не са ни от полза в реалния свят, а фокусът се насочва към подобряване и засилване на нещата, които са ни в полезни.

Транзитите на Сатурн ни учат да поемем отговорност за самите себе си. В такъв период човек може да чувства света като едно много сурово и негостоприемно място. Ако е налице необходимата зрялост, то ще се стигне до логичния извод, че не може трайно да се обвиняват другите за собствените проблеми. Наистина доста неща се прецакват, собствените ни нужди остават неразбрани от околните, които ни се струва, че са ни изоставили в труден период. Но това е често и въпрос на вътрешно възприятие и преценка за действителността. По-важно е да залагаме на собствените си сили и да разчитаме повече на самите себе си.

Чест резултат от напрегнати аспекти на транзитен Сатурн са депресиите, но ако фокусираме своята енергия в правилни и смислени усилия без да очакваме особено признание или помощ от околните, то може да се превъзмогнат негативните последици. Сатурн ни напомня за реалността и необходимостта от по-голяма самодисциплина, тества ни на какво сме способни самите ние. Реорганизация на области от живота като дом или други лични такива, които Сатурн напряга, ще доведе до ползи и награди в бъдеще. Всичко, постигнато под влиянието на Сатурн е трайно и има дългосрочни последици като солидна база за бъдещо развитие. Колкото и да ни изглеждат тежки транзитите му, колкото и да ни забавят и принуждават да живеем \‘тук и сега\’, те ни предпазват от поемането на ненужен риск, помагат ни да изградим и структурираме живота си по начин, от който ще се възползваме в следващи години.

Би било интересно да преосмислим транзитите и домовете (от личната ни натална карта), в които ще се случват аспектите преди транзитния Сатурн да направи конкретния аспект. Ако сме били под влияние на транзитен Уран преди да ни \‘удари\’ и Сатурн, то този период може да се определи като забележителен етап от живота ни, когато \‘плащаме\’ за рисковете, които може би сме поели по-рано под влиянието на Уран. Ако пък сме били под влияние на напрегнат аспект с транзитен Нептун, то това може да бъде време на отрезвяване след период на илюзии и заблуди. Ако пък Сатурн идва скоро след Юпитеров тематичен период от живота ни, когато всичко ни е било много по-леко, лесно и благоприятствано, то Сатурновата фаза може да ни се стори особено тежка и напрегната. Вероятно е периода на Юпитер да е водил към прахосничество и игнориране на здравия разум. След него Сатурн идва да коригира това поведение и да ни принуди да се изправим пред своята лична реалност – че животът не е само забавления и лекота. Ние трябва да работим и спестяваме, да трупаме резерви –на това ни учи Сатурн. Така че, полезно е в контекста на нашите текущи и минали преживявания да се осмисли как транзит на Сатурн може конкретно да ни засегне.

Всъщност влиянието на транзитен Сатурн трябва да се разглежда по дом, по зодиакалния знак, където попада и по позицията на наталните лични планети/ъглови точки и аспекти. Ако имаме напрегнати аспекти на лични планети в наталната карта (напр. Слънце и Луна в квадрат или опозиция), то може да се очаква особено мощни събития и обстоятелства, защото Сатурн ще повлияе на двете планети ЕДНОВРЕМЕННО. Ако при преминаването си Сатурн прави напрегнат аспект със стилиум (няколко планети на едно място в рождената карта), то тогава влиянието ще бъде по-сложна съвкупност от обстоятелства и нагласи, които вероятно е да имат по-голямо въздействие, отколкото ако само единична лична планета е засегната.

Сатурн ни учи колко важни са предпазливостта и умереността. Може би най-добрия начин да се справим с тежкото влияние на транзитния Сатурн е да се избегне \‘борбата\’, заинатяването и противопоставянето на тези уроци. Осъзнатото приемане, че в този етап от живота нещата ще се движат по-бавно (дори и от скоростта на охлюв) ще внесе разбиране и облекчение. В такъв период Сатурн ни иска да работим усилено, за да насочи енергията ни в практически, полезни и значими проекти, иска ни да живеем ангажирано \‘тук и сега\’. Тази фаза в живота е за изграждане на солидна основа. Умереността и въздържането в конкретния момент са необходими както за духовно развитие, така и за физическото тяло. Трябва да се избягва обвиняването на другите за това къде се намираме на текущата фаза в живота си – това би довело само до чувство на гняв или меланхолия. Важно е да се осъзнае, че това е само временен ПЕРИОД от живота, които се дава за учене до къде се простират личните ни граници и вътрешната ни сила. Научените уроци ще са от полза, защото както се справи човек в този период ще определи следващите 7 години, когато Сатурн отново ще бъде в напрегнат аспект или съвпад със същите планети от рождения хороскоп.