Мака енергия

Мака е една от най-известните суперхрани. Това кореноплодно растение вирее в Перу на 4000 м. надморска височина при изключително сурови условия. Мака е един от най-мощните адаптогени. Укрепва и стабилизира всички органи и системи на тялото и поддържа физическата издръжливост и умствената работоспособност. Полезна е за хора, които искат да си родят здрави деца – при мъжете повишава потентността и оплодителната способност, а  при жените – фертилността и либидото.

Освен като афродизиак, мака е известна като доста надежден енергиен стимулант. Когато се приема към края на деня, тя може да ви държи будни и затова е подходяща за хора, които искат да са бодри и пълни с енергия цяла нощ (това е въпрос на доза). За пример можем да посочим студенти по време на сесия, участници в различни празненства и карнавали, почитатели на нощния живот, шофьори по време на дълги нощни преходи, туристи и алпинисти, поставени в екстремни условия и пр. Има данни, че мака също може да има положително влияние върху щитовидната жлеза

Готу Кола е тоник за кръвта, нервната, имунната и половата система. Повишава интелигентността, подобрява паметта, прави съня по-спокоен. Препоръчва се при неврози, епилепсия и преждевременно стареене. Укрепва надбъбречните жлези и очиства кръвта, бори се със стреса и депресията, повишава либидото и подобрява рефлексите. Използва се при лечение на кожни рани, изгаряния и язви, склеродермия, разширени вени, целулит, ревматизъм, болести на кръвта, застойна сърдечна недостатъчност, инфекции на пикочните пътища, венерически заболявания, хепатит, високо кръвно налягане и др.

В Индия Готу Кола се счита за може би най-духовната от всички билки. Отглежда се в някои области на Хималаите, където се използва от йогите за развиване на коронната чакра, подобряване на медитацията и балансиране на дясното и лявото полукълбо на мозъка. Според аюрведа това е една от най-важните билки за подмладяване и удължаване на живота (например, слонове, известни с дълголетието си, дъвчат листата на растението).