Как се изгражда голяма, успешна мрежа

Как се изгражда голяма, успешна мрежа
Ранди Гейдж

Наскоро Tony Rush публикува статия, занимаващи се с вероятността за успех в мрежовия маркетинг. Той спомена един разговор за бизнеса с приятел, който му казал: “Пич, няма бизнес вече! Не знаеше ли това? Всички кандидати свършиха… Всеки е & $ * # ГУРУ днес!” Смешно и определено вярно. Има толкова много хора, които считат себе си експерти в бизнеса, въпреки че печелят само по няколко хиляди или дори по няколко стотин долара на месец. Те считат, че са гурута, тъй като са в един куп партньорски програми, активни са в социалните медии, или правят пари като „продават краставици на краставичари”, т.е. материали от типа „Как да…”.

,

Радвам се да видя, че Тони сочи това и обяснява единственото нещо, което те прави истински учител в това как се гради МЛМ група: наистина да си изградил група. И оценявам, че той ме включва в списъка от хората, смятани за “гурута”, които наистина са построили успешен бизнес. Да, направил съм милиони долари като консултант, обучител и автор. Но също съм направил и продължавам да правя милиони долари в МЛМ, изграждайки мрежа тухла по тухла, работейки с основните градивни елементи. Моят бонус чек ме поставя в горния един процент в света по доходи в този бизнес.

И така, каква е тайната на успеха ми и как да го постигнете и вие? Темата е толкова важно, че искам да я разгледаме в дълбочината, която заслужава. Предлагам ви да качите тази статия в своя сайт, да пуснете линк във Facebook и Twitter, да я препратите по имейл или нещо подобно, за да сте сигурни, че е стигнала до целия ви екип. Повече хора губят пари в нашия бизнес, защото не разбират това, което ще обсъждаме тук, отколкото всеки друг. Пиша това, за да ви помогна да подкрепяте вашият екип да остане фокусиран върху основните неща, които поддържат растежа на мрежата.

Като начало нека се отклоним малко и разгледаме един много важен аспект на човешката природа… Имаше едно очарователно изследване, представено през 2008 г. от Дъглас Рушкоф, за трите начина, по които децата играят електронни игри. Което ни дава голямо прозрение за подхода им към културата и след това към работата и живота. Смятам, че то също ни предлага някои очарователни прозрения за начина, по който хората подхождат към мрежовия маркетинг… Рушкоф показва, че в подхода към игрите децата минават през три етапа:
1) Играят ги
2) Хакват ги
3) Програмират ги

Нека погледнем малко по-дълбоко. Децата започват като играят игрите. Това е един процес на проучване, изпробване на джойстика, контролера и бутоните, разбиране какво се случва, когато правиш това или онова. Те се научават да летят на самолет, да стрелят по врага, да убиват чудовището, или каквото там трябва да се прави. След като овладеят една игра, те преминават към следващия етап – хакването й (нямам предвид негативните процеси на хакерство в компютрите на хората и създаване на зловреден код, а изучаването на преките пътища и тайните команди, които може да са били вградени в играта от програмистите.)

Като ентусиаст в „Братята Супер Марио” разучих невидимите кутии, в които може да скочите и да получите допълнителни животи. Ако сте играли играта „Конами”, със сигурност сте научили най-известния код “нагоре, нагоре, надолу, надолу, наляво, надясно, наляво, надясно, Б, А, старт”, вграден, за да даде на умните, лоялни играчи шанс да получат повече животи или по-голяма мощност. Най-популярните игри се обсъждат в блогове, форуми и уебсайтове, където всички фенове обменят знания за това как да ги играят. Това може да включва друга форма на хакерство, известна като “Минаване на ниво”, или как да приключите играта по-бързо или да „пробиете” на по-високи нива.
Накрая децата стават толкова добри в играта, че предизвикателството просто вече не съществува. Така че те търсят програми, с които да ги преправят и да ги правят по-трудни. Или направо стават пълноправни програмисти и създават свои собствени игри.

Но какво общо има това с мрежовия маркетинг? Всичко. Защото за разлика от видео игрите и много други аспекти от живота, всъщност ние трябва да не искаме да се развиваме през тези три етапа в играта „Успех в мрежовия маркетинг”. Всъщност, развиването към по-висок етап тук действително пречи на способността ни да се дуплицираме и по този начин прави вашия бизнес по-фрустриращ и изисква повече работа. Ето защо… В нашия бизнес усложняването намалява дуплицирането. Колкото по-трудно за овладяване е дадено действие или изисква повече знания, за да се овладее, толкова по-малко вероятно е то да бъде дублирано от масите. Простотата насърчава дупликацията. Запомнете аксиомата на нашия бизнес: Няма значение какво работи, а какво подлежи на дупликация.

Ето проблемът… След като се научим как се играе играта МЛМ – основните неща, които работят и се дуплицират – ние се отегчаваме и искаме да хакнем системата. И след това смятаме, че тайната на големия успех е да се програмира системата. Голяма грешка. Тъй като мрежовият маркетинг може би е единствения бизнес, където ние всъщност не искаме да се стига до двата по-късни етапа.

Ето как да играете в мрежовия маркетинг, за да спечелите: трябва да станете професионалисти в основните умения, които обсъдихме дотук:
1) да се срещате с хора
2) да работите със списъка на кандидатите
3) да каните хора на презентации
4) да проследявате

Тези четири умения са това, което всички начинаещи трябва да научат и които ще ви отведат до майсторското ниво в набирането на хора и производството на обем. Оттам можете да започнете да играете играта на напреднало ниво. За да направите това вие трябва да научите още две допълнителни умения:
5) да правите представяне
6) да изграждате лидерството

Бихме могли също така да наречем тези шест умения умения за работа с хора. Това са умения, които ви позволяват да активирате дуплицирането на нива доста по-далеч от вас. Това означава, че сте си свършили работата – която е да направите така, че системата да заработи без вас, да станете излишни. Ето как се печели играта на мрежовия маркетинг – просто като станете професионалисти в нея.
Но какво значи това? След като научите тези шест умения, можете да практикувате основните дейности, необходими за изграждането на силен отбор.

Започнете да прекарвате по-голямата част от времето си в продуктивни дейности – тоест дейности, които произвеждат оборот, защото ни се плаща за бизнес обем. Това е разликата между пирамидите и законните МЛМ компании. Не ни се плаща да бъдем ловци на глави, да наемаме хора или да правим обучения. Плаща ни се само когато продуктите стигат до крайните потребители. И ние правим това, като каним кандидати, като ги водим на презентации, както и като ги проследяваме след презентациите. На нас ни плащат само когато още хора се присъединяват към бизнеса и купуват продукти или стават клиенти. Така че единствените наистина продуктивни дейности са тези, които водят до тези резултати . Всичко останало е да се правим, че сме заети с работа.

Голяма част от правилното водене на играта е да имаме силно местно събитие два пъти седмично или веднъж месечно, към което да насочваме кандидатите. Зная, че звучи по-лесно да си останем вкъщи по чехли и да изграждаме бизнеса си онлайн, но това е опит да хакнем играта. Нищо не може да замени социалните доказателства и другите форми на динамика, които се случват в на живо събитие. Трябва да се привличат кандидати чрез някакъв вид първоначален поглед (обикновено рекламни материали, домашно представяне или срещи един на един и двама на един), а след това да се използват по-големи местни събития, за да ги включите. Местните събития определят кой не се интересува, кой иска да гради бизнес и кой иска да стане клиент.

След това използвайте местните събития, за да захранвате големи събития. Големи събития са събития, които включват пътуване, хотел и храна. Те обикновено се провеждат 2-4 пъти в годината. (Лично аз ги правех всеки три месеца. Тъй като разходите и проблемите с пътуването станаха твърде големи, в моята организация аз започнах да ги правя три пъти в годината.) Големите събития са неща като семейни събирания, мастърмайнд уикенди, лидерски уикенди и годишни събирания на вашата компания. Както ще разберете, именно на тези големи събития се вземат важните решения. Това е мястото, където хората вземат решението да направят този бизнес своя кариера и да се стремят за постигнат най-високите нива във вашата фирма.

На последно място, трябва да практикувате месечни консултации. Консултациите са това, което поддържа всички останали неща, обсъждани дотук, в правилното русло. Това е, когато наставлявате вашите хора и им давате задачи за следващия месец. Тези консултации се базират на конкретни променливи,които трябва да следите по формуляр за консултиране, като лична употреба, групов обем, участие в мероприятия, средна стойност на автоматичната поръчка, брой лидери в групата и др.

Този процес, който току-що разгледахме, показва как се играе и как се печели играта, наречена мрежов маркетинг. За да изградите силен бизнес, трябва да усвоявате основните умения. Работете със своя списък от хора, канете ги на първа среща , за да “хвърлят един поглед”. Проследявайте ги и ги насочвайте към големи местни събития. Ползвайте местните събития, за да популяризирате големите събития. Провеждайте месечни консултации, за да поддържате правилната посока. Тези основни дейности ще ви изградят силна мрежа, която ще ви носи резидуален доход в продължение на години и десетилетия напред. Така е правено това преди 30 години и така ще се прави и след 30 години. Това е начина, по който се играе тази игра.

Сега нека разгледаме как се хаква играта:

Хората мислят, че могат да хакнат системата, като пускат обяви, провеждат кампании „плати за клик”, или микро-управляват процеса. Те се опитват да се създаде скрипт за всички възможни ситуации и действия за всяка възможна реакция. Рекламата работи, но не се дуплицира много добре. Микро управлението ги превръща в млм-грайндъри (бачкатори) и прави екипа им зависим за всичко от тях. Много от гурута, посочени от Тони, искат да ви продават списъци, рекламни системи „плати за клик” и програми за социални медии. Но тези неща добавят сложност и по този начин намаляват истинската дупликация.

А как програмираме играта?

Най-голямата грешка, която виждам тук, е търсенето на “голямата сделка”. Вие знаете упражнението: Обажда ви се един от новите членове на екипа, който познава жената, която подстригва един човек, който разхожда кучето на един човек, който познава Кристиано Роналдо. И той е убеден, че ако просто спонсорира Роналдо, всички ще искат да се присъединят към бизнес. Друг човек от екипа ви е убеден, че благодарение на връзките му в правителството може да получи изключителни права за да продава витамини на военните. Или да продава протеинови шейкове на 5000 фитнес клубове в страната.

Една от аксиомите на бизнеса е това: “Голямата сделка е малката сделка. Малките сделки са истинските големи сделки.” Ако имате избор през даден месец да се опитвате да приключите една голяма сделка или да спонсорирате един учител без опит в МЛМ, избирайте учителя всеки път.

Друга грешка, която виждам, попада в категорията на програмирането, са хората, които искат да прекарват цялото си време в “лов на китове.” Те считат, че най-лесният начин да изградят голяма група е да намерят някой с голяма група в друга МЛМ компания и да ги включат заедно с всички техни хора в своята мрежа. Но ето къде е проблемът при лова на китове… Ако някой вече печели 50 000, 80 000 или 100 000 долара в една компания, много малко вероятно е да я напусне за да се опитва да започне всичко отначало при вас. Може да намерите някои китове, които нямат търпение да прескочат във вашата компания. Но те обикновено са “мрежови туристи”, търсещи изгодни сделки и позициониране. А най-често разбирате, че шест месеца по-късно те ще потърсят друга сделка с някой друг. Така че както и другите форми на програмиране, тази не се дуплицира и няма да ви изгради наистина силен екип в дългосрочен план.

Ето какво е очарователното: Ако се въздържите от „преките пътеки” на хакването и програмирането, и просто работите за да играете играта правилно и създадете истинска дупликация, от време на време в лодката ви ще скача и по някой кит! Всичко се случва. Понякога хората осъзнават, че макар и да изкарват голям бонус чек и да са изградили голяма организация, компанията, с която работят, не може да ги отведе там, където те искат да отидат. Те могат да решат, че се нуждаят от нов дом и да започнат да се оглеждат. И знаете ли какво е най-секси за тях? Не е някой, който ги преследва с оферти. Най-секси за тях е да се намери лидер, който работи на здрава основа, осигурява инфраструктура и система за дупликация, която всеки може да следва. Те признават, че най-добрата възможност, в която могат да доведат своите хора, трябва да се базира на фундаменталните принципи, които обсъждаме тук. Така че играйте играта правилно и може да стигнете дотам, че някой кит да скочи в лодката ви така или иначе.

Така че това е всичко. Ето как се гради истински бизнес. И още веднъж; съжалявам за дългото изложение. Но статията на Тони ми даде шанс да изясня много погрешни схващания и да споделя това, което наистина е нужно за да успеем в бизнеса .

А ако имате нужда от повече специфика за основните елементи на правилната игра – неща като провеждане на домашни срещи, изграждане на местни събития, големи събития и консултиране – Препоръчвам ви да изучите албума Duplication Nation. Това е моята пълна генерична система за изграждане на голяма мрежа. Съдържа първоначално обучение, указания за работа с кандидати, за правене на завладяващи презентации, за провеждане на ефективни срещи, както и за работа с междуселищни линии и за лидерство – това е цял пакет. Той е достъпен на аудио CD-та или DVD. Всяка версия идва с работно ръководство, ламинирана диаграма, за да следите напредъка си, 25 формуляра за съветване, един комплект от флаш карти, както и вдъхновяващ плакат. Можете да откриете всички подробности тук.

Нека обсъдим още един въпрос … Скучно е да се правят едни и същи неща отново и отново, година след година. Но ето един урок от Джими Бъфет. Колко пъти мислите, че е пял “Margaritaville?” Шест милиона? Но Джими знае нещо важно … На всеки концерт има хора, които слушат изпълнението му за първи път. И още хиляди хора, които са го чували да пее десетки пъти, но искат да го чуят отново от майстора. Така че Джими влиза в настроението и се забавлява. Ако някога сте били на един от концертите му, знаете, че всеки един е специален. И ще трябва да развивате вашия бизнес по същия начин…

Запомнете, че на всяко събитие може да има нови кандидати и нови членове на екипа. Трябва да го видите през техните очи и всеки път да го правите специално. И ако сте в бизнеса от 20 години, все още трябва да правите същите тези основни неща, за които говорихме, вкарвайки нова енергия в тях.

Направете си услуга. Не се оставяйте да бъдете съблазнени от някой гуру, който ви продава преки пътеки към изграждане на бизнеса. Истински бизнес се гради с упорита работа, следвайки основните положения, които обсъдихме. Готови ли сте за това?