Чудотворната съвършена храна: дивите синьозелени водорасли AFA

Д-р Джилиан Маккийт е практикуващ клиничен лекар-диетолог и директор на клиника за здравословно хранене в Лондон. Тя провежда клинични изследвания, публикува резултатите, които получава и лекува заболяванията, като използва многообхватни методи в областта на биохимията на храненето. Завършила е университета в Единбург, след това университета в Пенсилвания, школа за акупунктура в Лондон и Американския холистичен колеж по хранене.,

Д-р Маккийт е била експерт по здравословен начин на живот за телевизионната програма “Good Morning Show” на ВВС във Великобритания, а също и телевизионните програми “Mike & Maty Show” на АВС и “The Joan Rivers Show” в САЩ. Тя е била водеща и продуцент на радиопрограмата на Ню Йорк сити “Healthline Across America” – линия на здравето за цяла Америка. Има редовни публикации в националния и международния печат. Представя своите семинари “Напълно здравословен начин на живот” пред аудитории от цял свят.

Предлагаме Ви извадки от книгата на Д-р Маккийт: “Чудотворната съвършена храна: дивите синьозелени водорасли AFA”. Можете да си поръчате книгата от книжарница “Анхира”.

Водораслите и аз

Като клиничен лекар-диетолог винаги съм се гордяла, че приемам пълноценна храна, правя редовно физически упражнения и помагам на стотиците си пациенти да постигнат оптимално здраве. Имах обаче един таен дефект: малки бели петънца по ноктите на ръцете. Лабораторните тестове потвърдиха подозренията ми за недостиг на цинк в организма.

Недостигът на цинк се свързва с проблеми като безплодие, влошено състояние на косата, кожата и ноктите, дисфункция на имунната система и разнообразни общи неразположения. Ето защо опитах да вземам като добавка този жизнено важен минерал. В продължение на няколко години изпробвах цинкови капсули, таблетки, хапчета за смучене и течности, съдържащи цинк. Нищо не помогна. Недостигът на цинк си оставаше и ноктите на ръцете ми бяха покрити с най-отвратителни бели петънца. Очевидно беше, че тялото ми не абсорбира добавките на цинк. Като осъзнавах опасността от този недостиг (още повече, че исках да забременея), аз внимателно търсех някаква алтернатива.

Откритието се появи за мен преди няколко години; всъщност това се случи по време на предаването “Healthline Across America” – национално предаване в САЩ. Аз интервюирах един гост, който страдал от левкемия без ясно очертани симптоми. След две поредни влошавания на състоянието му (мнението било, че третото влошаване ще е фатално) и лечение с химиотерапия и облъчване той напуснал болницата и се отказал от конвенционалната медицина, като считал, че тя му причинява повече зло отколкото добро. (Забележка: Никога не бих простила на пациент болен от левкемия напускането на болницата). 10 години по-късно като гост на моето предаване той бе в студиото на радиото, за да ни разкаже, че отдавна не страда от пристъпи на левкемия и се чувства чудесно. Неговата ужасна болест беше в ремисия. Попитах го какво мисли за причината, поради която ново влошаване няма. Той отговори: “Има само едно нещо, което правя по-различно от преди”. Аз запитах: “Какво е това нещо?” Той отвърна: “Това нещо са синьозелените водорасли от езерото Кламат, които приемам ежедневно и никога не пропускам да направя това”. По това време никога не бях чувала за синьозелените водорасли и думите му се стовариха върху мене като един тон тухли.

Поставих си за цел да открия всичко, отнасящо се до синьозелените водорасли; сега това за мен е страст за цял живот. Започнах да приемам диворастящите синьозелени водорасли от езерото Кламат като част от диетата си. За 3 месеца белите петънца по ноктите ми изчезнаха. Реших да продължа с тях и по време на бременността си. Всяка сутрин си приготвях напитка от две чаени лъжички водорасли, ябълков сок, сок от алое вера и вода. Всеки път, когато пиех тази течност, чувствах как бебето и утробата ми се уголемяваха. Лекарите бяха удивени, че от малкия ми наглед корем се роди бебе, тежащо 3,6 кг. Продължих да пия водораслите и след раждането. Кърмех бебето месеци наред и гинекологът ми каза, че млякото ми е най-гъстото възможно с кремообразна консистенция. Бързото ми възстановяване след раждането, високата ми зареденост с енергия и чудесното развитие на бебето отдавам на тези водорасли. От този момент станах един от водещите в света поддръжници на синьозелените водорасли и особено на Aphanizomenon flos-aquaе от езерото Кламат, Орегон.

Уникалността на синьозеленото водорасло AFA от езерото Кламат
Синьозелените водорасли са съвсем различни от другите водорасли, тъй като имат общи белези с растенията, животните и бактериите. Както растенията, те са способни на фотосинтеза, но те правят това много по-добре от всяко растение. Те са най-богатите на хлорофил растения на Земята. Специални фикобилинови пигменти правят възможно превръщането на светлинната енергия в химическа и при такива дължини на вълната от видимата светлина, към които хлорофилът не е така чувствителен. Енергията се абсорбира от фикобилините и се предава на хлорофила. Освен това синьозелените водорасли са подобни на животинските клетки по структура: притежават мека, лесно смилаема клетъчна стена, изградена от гликоген, който нашите тела могат да използват като храна (много други растения имат несмилаеми целулозни клетъчни стени). Понеже клетъчните им стени са меки и лесни за смилане, можем да получим повече хранителни вещества, когато ги приемаме като храна.

Диворастящото синьозелено водорасло (Aphanizomenon flos-аquae – AFA) от езерото Кламат, Орегон, се различава от повечето водорасли. То е диворастяща, некултивирана растителна храна. То е едно от малкото видове водорасли, което расте в диво състояние в своята собствена естествена среда, едно от най-богатите на хранителни вещества места в света. За разлика от тази местна дива форма на синьозелени водорасли, някои водорасли се отглеждат в развъдници, направени от човека. Изключителната природна среда, в която растат дивите синьозелени водорасли, е невъзможно да бъде възпроизведена в развъдниците. Диворастящите синьозелени водорасли са напълно освободени от изкуствени синтетични примеси. Тъй като AFA се размножава в една толкова чиста естествена среда, те имат най-силното благотворно въздействие върху човешкото тяло. Диворастящите водорасли AFA са превъзходна храна по няколко показателя: 1) по скорост на асимилация, смилаемост и абсорбция, 2) като източник на храна и енергия, 3) по хранителна плътност, 4) като превантивно средство срещу болести.

Абсорбция
AFA има мека клетъчна стена (образува се гликопротеинов комплекс като протеинът се свързва с въглехидрат), която лесно се смила от човешкия организъм. Други синтетично култивирани водорасли и растения са с несмилаеми целулозни стени, което прави абсорбцията трудна или невъзможна. Дивото синьозелено водорасло е анабол. Това означава, че неговите органични съединения лесно се асимилират, абсорбират, смилат, метаболизират и използват от човешкия организъм.

Енергия (жизнена сила)
За да расте, AFA се нуждае от интензивна слънчева светлина. Летните месеци в Орегон са най-благоприятни за изобилен растеж. Това може да обясни защо AFA има толкова много хлорофил. Растителната енергия може да се пренесе директно от хлорофила към хемоглобина в еритроцитите в кръвта на човека. Те на свой ред прехвърлят растителната енергия директно към клетките и към свързващите структури, които след това я препредават на цялото тяло на човека. Ето защо водораслите AFA имат възможност да пречистват кръвта, да успокояват възпаленията и да подмладяват организма.

Азотфиксация
Известно е, че AFA свързват азота от въздуха. Това означава, че водораслите вдишват азот от въздуха, за да синтезират богат набор от протеини, нуклеинови киселини, азотни съединения и други хранителни съставки от съществена важност. Тези съединения обогатяват почвата и средата, в която живеят водораслите – азотът действа като естествен тор. За разлика от AFA някои водорасли не могат да използват азота от въздуха и растат единствено в почви, където има в наличност азотни съединения, или пък ако те се добавят по изкуствен начин.

Концентрираност като храна
AFA е най-концентрираната храна, с най-много витамини, минерали и други важни естествени субстанции. Над 95% от съставките могат пряко да се използват от организма в същата форма. Съдържанието на витамините от групата B е изключително високо, особено B2, B6 и B12. Например един грам AFA дава на организма повече вит. B12, отколкото е достатъчната дневна доза. Вит. B12 е от съществена важност за производството на еритроцити. Той подпомага съзряването им, при което протеиновата съставка, фолиевата киселина, желязото и вит. C си взаимодействат, за да доставят повече кислород на клетките. Недостигът на B12 може да причини злокачествена анемия. Ограничаващите диети и лошата абсорбция могат да причинят дефицит на вит. B12. AFA са най-богатият растителен източник на вит. B12 и то във форма, която е изцяло използваема от организма. AFA съдържат 65 пъти повече вит. B12 от келпа и почти 700 пъти повече от люцерната. Витамините B във водораслите AFA са от такова високо качество, че могат да повишат енергията, издръжливостта и силата на тялото. Витамините B превръщат въглехидратите в глюкоза, която след това организмът използва за производство на енергия. Способността на синьозелените водорасли да превръщат ефективно глюкозата в енергия (посредством витамините B) може би представлява най-важния принос на AFA за здравето на човека.

Освен това AFA имат по-широк набор от минерали от всички други зелени водорасли. До днес в него са идентифицирани над 40 макро- и микроелементи. Тези минерали са свързани в една колоидална матрица, което всъщност означава, че те са ензимно свързани. Такива конфигурации не могат да се създават по синтетичен път. Холинът, който е важна съставна част на мозъчните фосфолипиди, отсъства в много синьозелени водорасли, обаче присъства в AFA. AFA са еликсир за мозъка за разлика от всичките други водорасли и имат благотворно влияние върху мозъчната синхронизация. Те специфично усилват действието на хипоталамуса, епифизата и хипофизата. В моята собствена клинична практика имам пациенти, които съобщаваха за проясняване на мисълта, подобряване на паметта и по-добро фокусиране след неколкомесечно приемане на AFA. Трябва да се отбележи, че AFA имат леко горчив вкус. Според традиционната китайска медицина, горчивият вкус повлиява сърдечно-мозъчната система, като помага на мозъка да се фокусира по-добре. Виктор Кюбинскас в книгата си “Оцеляване в 21 век” описва това като “ментален шепот и блаженство на чувствата”. Не можете да постигнете този вид усилване на мозъка с никое друго водорасло.

AFA имат много по-висока концентрация на витамин C, отколкото което и да е друго водорасло. Това е важно, защото желязото се нуждае от синергизма на вит. C, за да може да бъде усвоено както трябва от тялото. Съдържанието на желязо на диворастящите синьозелени водорасли също е впечатляващо и по такъв начин способността за създаване на висококачествена кръв е по-голяма. В AFA повече от две трети от сухото вещество е усвоим протеин, повече отколкото във всяко друго водорасло. Водораслите AFA набавят своите протеини като свързват атмосферния азот. По всяка вероятност те притежават “специални вибрационни полета”. Д-р Габриел Казънс ги нарича “фини организиращи енергийни полета”. Тези вибрационни енергийни полета са жизнената сила на водораслите, която, както смята д-р Казънс, има възможността да регенерира ума, тялото и имунната защита. По тази причина повече от всяко друго водорасло, този щам синьозелени водорасли е съвършена храна и съвършена хранител на добавка за профилактиката и лечението на хранителен недостиг и дисбаланс или на заболявания.

Моля отбележете, че когато споменавам “синьозелени водорасли” имам предвид щама Aphanizomenon flos-aquae (AFA). Използвам тези термини като взаимозаменяеми, като единствената разлика е, че единият е латинското наименование на водораслите, а другият – общоприетото.

Водораслите от Кламатското езеро
Кламатското езеро е един от най-богатите източници на синьозелените водорасли щам AFA с научното название Apthanizaomenon flos aquae. Това езеро е разположено на 3 000 фута височина в почти недостъпните Каскадни планини на щата Орегон и е известно с изобилието на минерали и микроелементи. Това минерално богатство е резултат на усилена вулканична дейност преди няколко хиляди години, следствие на което цялата околност е била покрита с милиони тонове богата на минерали вулканична пепел. Петдесет хиляди тона от тази пепел се внасят ежедневно в езерото, което е с големина 140 кв. мили (250 кв. км.) от заобикалящия го вулканичен басейн с площ 4 000 кв. мили (над 7000 кв. км.) посредством цяла мрежа от 17 реки, потоци и водопади. Това изумително езеро в своята уникална изолираност се е превърнало в невероятно хранително находище и е невъзможно да бъде възпроизведено от човека. Кламатските водорасли са диворастящи; не съдържат бактерии, тежки метали, пестициди, хербициди, инсектициди и фунгициди.

Токсичност
Изследователят на водораслите Д-р Уилям Бари лично е проверявал многократно по време на различни цъфтежи щама AFA от езерото Кламат (и от други езера) и никога не е открил някаква токсичност. Един научен доклад на Рапала в The Journal of Applied Phycology (1993) потвърждава заключението на Д-р Бари. В този доклад ясно се подчертава, че щамът AFA не е способен да произвежда токсини. Като допълнително свидетелство за неговата безвредност, трябва да се отбележи, че стотици хиляди хора по целия свят са го вземали и продължават да го вземат без следа на някаква токсичност. Единственият път, когато AFA трябва да се взема предпазливо е когато човек е слаб, много изсушен и със студена конституция, или по време на бременност. Има два щама синьозелени водорасли, които произвеждат токсини по различно време; единият е Anaboena-flos aquae, а другият – Microcystic aeroginosa. Нито един от тези щамове не се произвежда с търговска цел и консумацията им по тази причина е невъзможна. Тази книга е фокусирана върху нетоксичните, безопасни диворастящи синьозелени водорасли AFA, а не върху някакви потенциално токсични форми.

Хранително съдържание на водораслите AFA
Диворастящите синьозелени водорасли AFA са най-концентрираната отлично балансирана пълноценна храна в света. Те са с динамичен профил на хранителните съставки като едновременно с това са най-богатият източник на хранителни вещества в най-чист вид. Тъй като водораслите се разпознават от човешкия организъм като храна, те се усвояват от него със степен на асимилация по-голяма от 90%. Това означава, че организмът е в състояние да оползотвори почти всички хранителни вещества, съдържащи се в тях. Когато се приемат обичайните поливитаминни препарати, обогатени с минерали, организмът може да оползотвори от тях една съвсем малка част. В моята собствена клинична практика казвам на пациентите си, че това с което се хранят е важно, но още по-важно е това, което абсорбират и асимилират от храната.

Водораслите AFA имат изключително високо съдържание на витамини, минерали, аминокиселини (висококачествени пълноценни протеини) и активни живи ензими, включително един съвършен аминокиселинен профил с 62% белтъчно съдържание, високо съдържание на бета-каротин, антиоксиданти. AFA са най-богатият известен натурален източник на вит. B12 и на хлорофил.

Съставът на храната, която приемаме е от жизнено важно значение, тъй като той определя колко енергия е необходима на организма за да разгради и преработи постъпилата в него храна. Колкото повече храната е предварително преработена, толкова повече нашият организъм е принуден да полага усилия. Продължителното готвене и термична обработка на храната поставя ензимния резерв на организма на голямо изпитание. Ензимите са белтъчни молекули, които разграждат храната на малки частици, толкова малки, че да могат да преминат през микроскопичните пори на червата в кръвта. Храната, която приема съвременният човек, е толкова лишена от ключови по своето значение съставки и от ензими, които да подпомогнат храносмилателния процес на усвояване, че ние прост о злоупотребяваме с нашия организъм поради неправилно хранене. Ето защо може да се чувствате изморени веднага след ядене, да получите подуване на корема и липса на енергия.

По тази причина е нужна допълнителна енергия за разграждането и усвояването на храната поради различни дефицити в нея. Имаме нужда от още допълнителна енергия за разграждането и отстраняването на пестицидите и други токсини от храната и околната среда и за да обуздаем разрушителното въздействие на високите нива на умствения стрес. Крайният резултат е ниска енергия и некачествено отстраняване на токсините и отпадните продукти. Нашият организъм е принуден да складира тези вредни токсични остатъци в мастните клетки, в кръвния поток и в органите с ключово значение. Така ние се тровим и се лишаваме от енергия. Изчерпването на енергийните запаси се счита, че допринася за срива на имунитета и за възникването на дегенеративни заболявания, на което сме свидетели понастоящем.

Минерали
Пълният спектър на минерални вещества в синьозелените водорасли AFA се счита за един от най-важните приноси. Минералите са опорната рамка на нашите тела, те са с решаващо значение за нашето цялостно добро умствено и физическо състояние. Кости, зъби, мускули, кръв, нервни клетки, тъкани и телесни течности съдържат различни количества минерали. Те подпомагат изграждането на скелета, регулират сърцето, балансират вътрешното налягане на телесните течности, играят важна роля в нервния отговор и преноса на кислород от дробовете към тъканите.

Минералите действат като катализатори за много биологични реакции в тялото, включително за мускулния отговор, храносмилането, метаболизирането на съставките на храната, предаването на съобщения по нервната система. Минералите подпомагат поддържането на деликатния воден баланс в организма, позволявайки нормалното извършване на умствените и физически процеси в него. Те предпазват кръвта и тъканните течности от подкиселяване и алкализиране и по този начин поддържат pH равновесието в организма. Минералите подпомагат навлизането на хранителните вещества в кръвта. Те също помагат за внасянето и изнасянето на други химически съединения вътре в клетките и вън от тях, както и за създаването на антитела.

Целият проблем с минералите е, че те могат да бъдат доставени единствено чрез храната. Така че ако вашето меню е бедно от страна на минерали, то и хранителният профил съответно ще бъде беден. Не само че се лишаваме от минерали поради лошо подбрано меню, но по-голямата част от почвите, в които се отглеждат растенията за храна са със силен недостиг на минерали. Запомнете! Вашето тяло не може да си изработи минерали: ако те не са в почвата, те не са в храната и със сигурност не са във вас.

Един правителствен документ в САЩ по принуда осветлява този проблем, когато ръководните органи на университета Джон Хопкинс, Йейл, на Колумбийския университет и на Департамента по земеделие на САЩ докладваха, че “99% от американския народ страда от минерален дефицит в храната. Един ясно изразен дефицит на който и да е от по-важните минерали води до заболяване.

Всяко нарушение на минералния баланс, всяка по-значителна липса на един или друг елемент, независимо от това, че изискванията на организма към него може да са съвсем микроскопични, могат да ни разболеят, да ни причинят страдания и да ни скъсят живота”. И това изявление е направено още през 30-те години! Оттогава нещата са още по-зле. Ето защо предлагам синьозелените водорасли AFA да се използват за профилактика, корекция, облекчаване и лечение на минерален дефицит и минерален дисбаланс.

Микроелементите са необходими за организма в съвсем нищожни количества. Нито един минерал не може да функционира самостоятелно, той винаги оказва въздействие върху останалите. Всеки минерал се нуждае от присъствието на други минерали, за да бъде правилно използван от организма. Например калцият се нуждае от магнезий, за да се абсорбира и асимилира. А липсата дори само на един минерал може да доведе до много тежък дисбаланс и във витаминния състав.

В моята собствена практика кръвните проби показват, че 98% от хората, които ме посещават за първи път, страдат от недостиг на един или повече макро или микроелементи. Но още по-тревожен е фактът, че бременните жени, които идват за първи път на консултация при мене, всички до една страдат от минерален дефицит. Аз коригирам този недостиг чрез водорасли и ако е необходимо и чрез други компоненти.

Минерално съдържание на водораслите AFA (за 1 грам)

Бор 14.0 mcg Калций 12.7 mg
Германий 0.27 mcg Кобалт 2.00 mcg
Хлор 0.47 mcg Магнезий 2.2 mg
Хром 0.53 mg Манган 32.0 mg
Ванадий 2.7 mcg Мед 4.30 mcg
Желязо 0.37 mg Молибден 3.3 mcg
Йод 0.53 mcg Никел 5.3 mcg
Калай 0.47 mcg Селен 0.67 mcg
Калий 12.0 mcg Силиций 186.7 mcg
Натрий 2.7 mg Титан 23.3 mcg
Фосфор 5.2 mg Флуор 38.00 mcg
Цинк 18.7 mcg

Посочените стойности са средни. Точните стойности варират при отделните партиди.

Приемането на достатъчно количество минерали в балансиран вид е от решаващо значение за вашето добро здравословно състояние. Синьозелените водорасли изглежда осигуряват основата за един съвършен минерален баланс. Те съдържат всички есенциални микро и макроелементи: бор, калций, хром, кобалт, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, натрий, цинк и ванадий. Тъй като водораслите са натурален продукт, те биха могли да съдържат и други все още неоткрити или неидентифицирани минерали. Най-важното в случая е, че те са съвършено балансирани и в този си вид имат силно положително влияние върху биохимията на човешкия организъм.

В моята практика дефицитът на магнезий е най-често срещаният. Магнезият е съществена част от много храносмилателни и метаболитни процеси. Според някои проучвания 80 до 90 процента от населението на САЩ вероятно страда от недостиг на магнезий. Д-р Милдред Сийлиг, един от водещите специалисти по магнезия (заедно с Д-р Уилям Реа) изказва предположението, че приблизително 90 процента от населението страда от недостиг на магнезий. Аз успявам да коригирам недостига на магнезий като използвам синьозелени водорасли AFA.

Както споменах в самото начало, страдах от години от недостиг на цинк, въпреки че вземах цинкови препарати. Цинкът е най-силно застъпеният микроелемент в организма след желязото. Той е кофактор на над 100 ензима в очите, черния дроб, бъбреците, мускулите, кожата, костите, тестисите и други органи. За поддържането на нужните плазмени концентрации на цинк, необходимо е да се прибягва все по-често до храни, съдържащи цинк. Цинкът е от решаващо значение за поддържането на много органи и тъкани в добро здраве. Синьозелените водорасли коригираха в мене недостига на цинк единствено защото минералният състав на водораслите е съвършено балансиран и достъпен за организма като по този начин се осигурява лесното усвояване на този минерал с ключово значение.

Според Д-р Морис Шиф, професор по медицина в Калифорнийския университет, Сан Диего, невероятния минерален профил на водораслите е така подреден, като че ли е идентичен на отделните строителни елементи на нашето тяло. “Тъй като всичко е в подходящата пропорция, то се абсорбира веднага от тялото”, заключва той. Трябва да се отбележи, че дивите синьозелени водорасли са един от най-богатите източници на кобалт, минералната съставна част на вит. B12 и на желязо в естествен вид. По този начин AFA повишава качеството на кръвта и подпомага устойчивостта на организма по отношение на инфекции и болести.

Витамини
Най-важните витамини във водораслите AFA са B1 (тиамин) холин, B2 (рибофлавин), B5 (пантотенова к-на), B6 (пиродоксин), биотин, B3 (ниацин), фолиева к-на, B12 (цианкобаламин), C (аскорбинова к-на)

Синьозелените водорасли съдържат най-съвършения баланс от витамини от всички проучени водорасли. Витамините са много важни за поддържането на живота. Те подпомагат храносмилането, изхвърлянето на токсините и устойчивостта спрямо болести. Липса или недостиг на витамини може да доведе до различни проблеми в храненето, в зависимост от това кой витамин липсва в храната. С малко изключения повечето витамини не могат да се синтезират от тялото. Те трябва да бъдат внесени чрез храната или чрез поглъщане на витамини на хапчета.

В едно неотдавнашно проучване в болницата Ню Хейвън, Йейл, са били изследвани 257 марки мултивитаминни препарати. В проучването се прави заключението, че 80% от витаминните препарати са били неподходящи, непълни (в тях са липсвали някои витамини) или небалансирани. При синьозелените водорасли витаминният състав е балансиран и е в отлична хармония с биохимията на човешкия организъм.

Протеини/Аминокиселини
Дивите синьозелени водорасли са изключителен източник на протеин (60 процента), който е почти идентичен на протеиновия състав на човешкия организъм. Качеството на протеините в AFA превъзхожда повечето растителни или животински протеини, тъй като включва в състава си осемте незаменими аминокиселини. За доброто здравословно състояние на кожата, косата, ноктите, мозъка, ставните връзки, костите, зъбите, половите жлези, за образуването на хормоните и ензимите в тялото е необходимо да приемаме храна, съдържаща осемте незаменими аминокиселини. Дори и една аминокиселина да липсва, тялото не може да синтезира необходимия протеин.

Месото (включително риба, пиле, говеждо, пуйка) обикновено съдържа незаменимите аминокиселини, но проучванията съвсем ясно показват, че животинските белтъчини покачват холестерола, повишават риска от сърдечни заболявания и причиняват образуването на слуз. От друга страна животинските белтъчини са трудно смилаеми. Когато храносмилането е затруднено и не се извършва докрай, тогава бактериите в стомашно-чревния тракт образуват токсични вещества. Белтъкът на AFA е от гликопротеинов тип, докато животинският белтък и най-често срещаните зеленчукови протеини са под формата на липопротеини. Тялото е принудено да превръща липопротеините в гликопротеини, за да ги оползотвори.

Тъй като протеините във водораслите са под форма на гликопротеини, не е необходимо тялото да ги преработва по биохимичен път и да изразходва метаболитна енергия за целта. Така че храненето с водорасли от биохимична гледна точка е по-ефективно. Протеините в AFA се усвояват със скорост на асимилация 85%, докато говеждото месо се усвоява със скорост на асимилация 20%. Лошото или частично храносмилане не само че води до образуването на токсини, но може да направи безсмислено приемането на белтъчини.

Съдържание на аминокиселини във водораслите AFA

Незаменими Полузаменими Заменими
Изолевцин
Левцин
Лизин
Метионин
Триптофан
Треонин
Фенилаланин
Валин

Аргинин
Хистидин

Аланин
Аспартат
Цистин
Глутамат
Пролин
Серин
Тирозин

И накрая белтъчните съставки в AFA подпомагат изхранването на мозъка и нервната система, поради богатото им съдържание на пептиди. Тези пептиди са изградени от аминокиселини и са предшественици на невромедиаторите, които пренасят съобщения от мозъка до мускулите и от органите обратно в мозъка. Въпреки че мозъкът представлява само два процента от теглото на тялото, той използва 20% от енергийните ресурси на организма. Всъщност мозъкът трябва да бъде подхранван и задоволяван всеки момент от деня. Нервната система и мозъкът си взаимодействат постоянно, като непрекъснато си обменят съобщения и в двете посоки. Така че дори и най-малкото смущение по отношение на аминокиселините и невропептидните медиатори може да доведе до загуба на паметта, до умствена умора или други проблеми с нервната система.

Ензими
В AFA има хиляди живи, активни ензими. Те са от изключителна важност за живота и представляват работната сила на организма. Ензимите метаболизират, смилат и асимилират всички вещества, които влизат в тялото. Например живите ензими смилат храната, разрушават токсините, разграждат мазнините и целулозата, както и въглехидратите и протеините. Нещо повече, ензимите участват в движението на мускулите, подхранването на нервите, стимулирането на мозъчните функции, дишането; те придружават мъжките сперматозоиди и женските яйцеклетки, противопоставят се на болестите и инфекциите. Недостигът на живи, активни ензими може да предизвика хаос в организма на човека.

За съжаление повечето хора нямат достатъчна ензимна активност. Въпреки че панкреасът произвежда известен ограничен брой храносмилателни ензими, съществува нуждата от допълнително внасяне на ензими. . Това допълнително количество ензими в най-общия случай идва заедно с храната, която ядем. Суровите плодове и зеленчуци са богати на живи активни ензими. Обаче тези ензими лесно се унищожават, когато готвим, варим, задушаваме, печем, пържим и дори когато замразяваме храната си. Освен това ензимите в тялото се разрушават при стрес, умора, химически замърсявания, при бременност и при много изтощителен за организма режим от физически упражнения. Така че хиляди живи активни ензими във водораслите AFA могат да допринесат за един по-здравословен начин на живот.

Пигменти
Дивите синьозелени водорасли са богати на всички видове растителни пигменти. Пигментът представлява молекула, способна да абсорбира различни дължини от светлинния спектър и след това да ги излъчи под формата на различим цвят.

Хлорофил
Хлорофилът е много известен основен пигмент, той оцветява растенията в зелено. Дивите синьозелени водорасли са най-богатият източник на хлорофил, по-богат от кое да е друго растение или водорасло. Хлорофилът е кръвта на живота във водораслите AFA. Той е подобен (по структурата на хема) на хемоглобина в кръвта на човека. Все пак има известна разлика, тъй като хлорофилът съдържа магнезий в центъра на хема, а хемоглобинът съдържа желязо. Хлорофилът във водораслите е мощен оксигенатор за клетките в човешкия организъм. А без достатъчно кислород човек развива симптоми на ниска енергия, лошо храносмилане и снижен метаболизъм. Д-р Ото Варбург, носител на Нобелова награда по физиология и медицина за 1931година идва до заключението, че липсата на кислород е основна причина за развитието на рак .

В началото на 20-ия век хлорофилът се е използвал като основно средство за лечение при най-често срещаните оплаквания. Много лекари са го предписвали за облекчаване на болки, при кожни проблеми, язви и дори като освежител на дъха. Но след Втората световна война хлорофилът е подменен от химически синтезирани антисептични средства. В днешно време се наблюдава подновен интерес към хлорофила.

Този засилен интерес е наистина оправдан. Здравословните му въздействия са действително многобройни: подпомага тялото да се снабди с повече кислород, улеснява храносмилането, действа противовъзпалително, лекува венците, предотвратява инфекциите, намалява вредното влияние на замърсяванията в околната среда и ускорява заздравяването на рани. Вътрешното приемане на хлорофил отстранява лошия дъх от устата и лошия мирис; хлорофилът действа като дезодорант за вътрешните органи. Според биохимичката Лита Лий, доктор на науките “Изглежда хлорофилът стимулира регенерацията на увредените чернодробни клетки и увеличава циркулацията във всички органи като разширява кръвоносните съдове. В сърцето хлорофилът подпомага предаването на нервните импулси, които контролират сърдечните съкращения. Скоростта намалява, но всяко съкращение е с повишена маса, подобрявайки по този начин ефективността на сърдечната сила .

Хлорофилът във водораслите AFA подпомага постигането на алкално-киселинния баланс в организма като намалява киселинността в него. Стресът, прекомерните количества белтъчини и мазнини в храната могат да подкиселят тялото ви. Когато се получи дори малко отклонение по посока на вкиселяване на организма, увеличава се образуването на свободни радикали, като уврежданията дължащи се на тяхното действие, повишават риска от заболяване.

Според Д-р Джулиян Уайтейкър “Една сериозна последица от вкиселяването на кръвта е, че от костите става измиване на калция, който трябва да буферира този киселинен излишък и да алкализира тялото. Лекото подкиселяване, което се получава при приемане на твърде много белтъчини, е основната причина за широкоразпространената остеопороза. Калцият, отнет от костите, за да буферира и неутрализира излишната киселинност, се изхвърля с урината”. Д-р Уайтейкър счита, че вземането на синьозелените водорасли като храна с тяхното високо хлорофилно съдържание е единствен и ефективен начин да се коригира излишната киселинност .

Фикоцианини
Синьозелените водорасли съдържат цял набор от други пигменти, включително фикоцианини. Фикоцианинът е пигмент, който придава синия цвят на синьозелените водорасли; показано е, че белтъчната му част инхибира образуването на колонии от ракови клетки .

Фикоцианините взаимодействат в човешкото тяло с пигмента билирубин, като поддържат черния дроб в оптимално състояние и подпомагат разграждането на аминокиселините. Фикоцианините подпомагат извличането на определени аминокиселини с цел образуването на невротрансмитери, които могат да увеличат способността на мозъка. Тези специални пигменти допринасят за правилното функциониране и на други метаболитни процеси.

РНК/ДНК
Дивите синьозелени водорасли съдържат приблизително 4% РНК/ДНК. Нуклеиновите киселини (РНК/ДНК) са нужни на тялото за изграждането на нови клетки, за регенерацията на увредени клетки и за нарастването на тъканите в тялото. С остаряването на организма нивата на РНК/ДНК намаляват. Ако вие нямате достатъчно РНК/ДНК, вие страдате от отслабена имунна система и в крайна сметка остарявате преждевременно. Лошите навици на хранене, замърсяването в околната среда и стресът могат да намалят съдържанието на РНК/ДНК в организма.

Ето защо поддържането на едно постоянно ниво на нуклеиновите киселини е изключително важно ако решите да забавите загиването на клетките, да засилите имунитета и да регенерирате вашето тяло. Приемането на водораслите като храна ви снабдява с по-голямата част от необходимото ви количество РНК/ДНК.

Липиди
Липидите, наричани още есенциални мастни киселини (аз ги наричам здравословни мазнини), са широко застъпени в дивите синьозелени водорасли. Тези липиди са от изключително значение за самия живот и представляват най-концентрирания източник на енергия за тялото. Мастните киселини служат като преносители на витамините A, E и K и са важни за превръщането на бета-каротина във витамин A. Тези липиди подхранват нервите и кръвоносните съдове и омазняват кожата и тъканите. По този начин липидите на AFA предпазват кожата и другите тъкани в тялото от изсушаване и олющване. Есенциалните мастни киселини омега-3 и омега-6 (EПК и гама-линоленовата киселина) са известни с това, че предотвратяват сърдечни заболявания, намаляват серумния холестерол и покачват нивото на HDL (добрия) холестерол (холестерол с висока плътност).

Бета-каротин
Дивите синьозелени водорасли са най-богатият известен естествен източник на бета-каротин. Високото хлорофилно съдържание допринася за невероятно високото съдържание на бета-каротин. При AFA двата пигмента – хлорофилът и бета-каротинът работят заедно. Хлорофилът активира ензимите, които произвеждат витамините E и K. Тези витамини ускоряват процеса на превръщане на каротина във витамин A. Предимството да се използва бета-каротин от водораслите като източник на вит. A е неговата нетоксичност. Когато се приемат зелени храни, съдържащи бета-каротин, той се превръща във вит. A според нуждите на организма, докато вит. A приет чрез животински продукти е потенциално токсичен при високи дози. Синьозелените водорасли, благодарение на високото съдържание на хлорофил, могат да превърнат два пъти повече бета-каротин във витамин A отколкото други храни. Можете да получите относително високи количества бета-каротин, който засилва имунната защита, ако приемате относително ниски дози водорасли.

Бета-каротинът във водораслите е мощен антиоксидант и предпазва от кожни проблеми, нощна слепота, вредното влияние на замърсителите на околната среда, алергии, стареене и дисфункция на имунната система. Двадесет и пет годишните проучвания в световен мащаб потвърждават, че хората, които приемат храна с високо съдържание на бета-каротин страдат по-рядко от рак на белите дробове, стомаха, дебелото черво, пикочния мехур, матката, яйчниците и кожата.

AFA е една от малкото храни, съдържащи и двете форми на бета-каротин – цис и транс. (Синтетичният бета-каротин, който се съдържа в някои хранителни добавки е в транс-форма, а бета-каротинът в плодовете и зеленчуците е само в цис-форма). Когато и двете форми – цис и транс се приемат заедно като храна, скоростта на абсорбция на бета-каротина може десетократно да превиши скоростта на абсорбция само на транс-формата.

Комплексни въглехидрати
Комплексните въглехидрати в дивите синьозелени водорасли са изключително лесно усвоими. Те веднага могат да бъдат превърнати в енергия. Въглехидратите са главният източник на енергия за всички функции на организма.

Ползата от водораслите AFA като храна
Почти 98% от пациентите в клиничната ми практика имат недостиг на един или повече минерали или витамини. Нашето здраве зависи от пълната достъпност и абсорбция на хранителните съставки т. е. те трябва да са във форма, усвоима от тялото. Недостигът дори само на една хранителна съставка може да предизвика верижна реакция, отключвайки дефицити по отношение на много други съставки. Съществуват многобройни биохимични и други причини за лошото абсорбиране на храната, което може да се дължи на 1) ленив организъм 2) излишък от слуз по стените на тънките черва 3) храни, в които липсват важни хранителни съставки 4) лошо функционираща храносмилателна система.

Възможно е човек непрекъснато да взема витамини и минерали на таблетки като хранителни добавки с малък или никакъв видим ефект ако биохимичната абсорбционна система на организма не функционира както трябва. За разлика от таблетните хранителни добавки и за разлика от повечето други храни, AFA имат скорост на асимилация по-голяма от 90%. Това означава, че водораслите, разпознати о т тялото като храна, се абсорбират с ненадмината ефективност и бързина, в сравнение с повечето други естествени или изкуствено синтезирани добавки. Дори и в случаите когато, абсорбционната система на даден човек не функционира добре, водораслите са толкова лесни за усвояване, че пак се постигат значителни резултати.

По тези причини синьозелените водорасли могат да играят главна роля при премахването на последиците от глада. Например едно сериозно проучване на деца, страдащи от жесток глад, под патронажа на Централния Американски Университет (1994), разкри, че 79% от тези деца вече не са проявявали признаци на недохранване след като са били оставени в продължение само на шест месеца на водорасли. Освен това и НАСА проучва възможностите да използва водораслите като възможна храна за космонавтите. И тези факти са лесно обясними като се има предвид, че водораслите дават такъв широк спектър благотворни въздействия като се започне от намаляване на излишното тегло до засилване на паметта и укрепване на имунната система и много други и всичко това в светлината на високата степен на абсорбция и асимилация. Интересно е да се спомене, че руснаците са използвали водорасли за лечение на пострадали от Чернобил.