Квинкунксите в синастрията

„Някои връзки ви се дават, за да ви проверят дали можете да се развързвате.“ – Учителя Петър Дънов

Няма по-странен и по-разочароващ аспект от квинкункса, особено в синастрията. И в същото време той съдържа уникален потенциал за личностно израстване. Този напрегнат аспект от 150 градуса свързва два знака или две страни на личността, които нямат абсолютно нищо общо помежду си. Всеки знак е в различен елемент (огън, земя, вода, въздух), различна модалност (кардинален, фиксиран, непостоянен), и различна полярност (положителни и отрицателни). И все пак, когато две планети са в квинкункс, те се свързват, въпреки че изобщо не се разбират помежду си. Резултатът е борба за съществуване между несъвместими енергии, които няма как да намерят нещо общо. Както в рождената карта, така и при транзитите или в синастрията този аспект е свързан с огромни предизвикателства.

Орбисът на квинкункса в рожден хороскоп е до 4-5 градуса, при транзити до 1 градус, а в синастрията до 2-3 градуса, но естествено, колкото по-точен е, толкова по-силно действа. Този аспект може да свързва планети, ъгли, възли и астероиди. Ефектите на квинкункса в синастрията могат да варират от леко дразнене до много голямо пречене. Силата на влиянието му зависи от важността на планетите или точките от двете натални карти, които го образуват.

За пълнота трябва да споменем, че е възможно да има квинкункс между две планети от един и същи елемент, например едната е в 1 градус Овен, а другата в 29 гадуса Лъв. Тогава тъликуването се променя и този аспект ниоси повече характеристики на тригон, въпреки че не е толкова хармоничен и кара хората да се замислят много повече.

Между двама души квинкунксът е аспект на неразбиране. За разлика от опозицията, не можете да намерите общото между целите си, защото нямате допирни точки в съответните области. За разлика от квадрата не можете да извлечете полза от напрежението, защото напрежението при квинкункса е хлъзгаво, необяснимо и неуловимо. Той е като движеща се мишена; вие се опитвате да се справите по един начин с него, а вашият партньор – по съвсем друг начин. Двата начина не само нямат нищо общо помежду си, но и взаимно се блокират и си пречат. Това води и двамата до объркване, напразни усилия, фрустрация и невъзможност за съвместно функциониране.

Ключът към намирането на някакво решение е и двамата да приемат, че всеки трябва да се съобразява с особеностите на другия, да се съгласят, че няма да искат от другия да е като тях, да се разберет, че може да не се разбират, да си разпределят задачите според способностите на всеки и да приемат, че не може да намерят решение, устройващо и двамата. Например, ако един войник (Овен) вместо да води бой, реши да помогне на жена си (Дева) да прекопае и оплеви градината, най-вероятно враговете не само ще убият и двамата, но и ще съсипят градината. Правилното е той да води боя, а жена му да работи в градината.

Например, Венера в Скорпион на жената образува квинкункс с Марс в Близнаци на мъжа. Тази жена в любовта си е страстна, дълбока, ревнива и сексуална, а този мъж не обича прекаленото фокусиране и сексуалната му енергия е бързо променяща се, любопитна и непостоянна. Напрежението в началото създава силно привличане. Марс е любопитен, защото Венера е ново предизвикателство. Венера е заинтригувана от Марс, защото иска да го разгадае. Въпреки това, бързо става ясно, че връзката е трудна. Венера обвинява Марс, че е безчувствен, а Марс намира Венера обсебваща. Когато Марс иска секс, Венера не е в настроение. Когато Венера е в настроение, Марс е разсеян. Така се подкопава самочувствието и на двамата на енергийно ниво и партньорството става все по-трудно, но не непременно и невъзможно. Венера може да се развива вътрешните си ресурси, така че да няма толкова нужда да се обляга на Марс. Марс може да забави темпото и да се съсредоточи повече върху Венера. Всеки от двамата може да промени енергиите на своята комбинация планета/знак и да приеме факта, че Венера в Скорпион винаги ще бъде много емоционална, за разлика от Марс в Близнаци, който е интелектуален. Никой друг аспект не кара повече партньорите да се променят до невъзможност, надявайки се да стигнат до някакво “решение”.

В същото време, никоя връзка не се крепи само на един аспект. Ако жената има планети във въздушни знаци, тя може да използва тяхната енергия, за да се свърже с партньора си на сексуално ниво (а не да се фиксира само върху това, че нейните желания не са задоволени). Ако мъжът има планети във водни знаци, чрез тях може да се опита да установи някаква хармония с партньора си на по-интимно ниво.

Това, разбира се, би било от полза, ако двамата живеят на безлюден остров и няма други хора, с които да могат да направят по-хармонична и естествено щастлива връзка. Има семейства с деца, които не искат да се развеждат въпреки дисхармонията между Марс и Венера – например, имат много силни взаимни аспекти на Сатурн, които дават трайност на връзката, или имат благоприятни взаимни аспекти на Юпитер, които внасят изобилие и благополучие в партньорството. В тези случаи с времето връзката еволюира (или деградира) до едно приемливо сътрудничество и приятелство, в което водещи са не страстта и сексуалността, а общите интереси, удобството, навика или нещо друго. Ако ли партньорите са по-отворени, вероятно ще имат извънбрачни връзки, които да компенсират липсите и за които и двамата се правят на разсеяни. Но ако синастрията е по-неблагоприятна, те или се развеждат, или изпадат в депресия, или се разболяват, а в крайна сметка единият не издържа и умира.

Най-хубавото на квинкунксите може би е това, че те дават възможност на всеки от двамата партньори в тази връзка да се срещнат с енергии, които им липсват – друг въпрос е дали те им трябват изобщо. Тези енергии могат да обогатят и допълнят липсващи елементи и качества, и така двойката да стане по-силна и балансирана като цяло. Може би различията са и на генетично ниво, което пък на свой ред дава повече възможности за комбинации на качества и увеличава шансовете за по-добро поколение. Децата от такива връзки могат да наследят хубави или лоши черти и от двата рода и да станат изключителни личности за добро или за лошо. От връзки с много взаимни квинкункси може да се родят гении или идиоти, светии или злодеи. Неведоми са пътищата на кармата…

Казват, че една красавица, която не се славела с особен ум, помолила Бърнард Шоу (който вече не бил особено красив) да й направи дете, защото то можело да стане красиво като майка си и умно като баща си. Гениалният писател й отвърнал, че се страхува да не стане обратното – да не би детето да наследи красотата на баща си и ума на майка си…

И накрая, един брадат виц, който може би има отношение към онези, които прекалено много наблягат на дисхармоничните аспекти в синастрията с партньора си: Един човек си чукал пръста с чук и всеки път викал силно от болка. Друг го попитал защо го прави. Отговорът бил \„Много ми е хубаво, като не се уцеля\“. Так че избягването на раасличията може да по-приятно от навирането между шамарите – да умеем да го правим е изкуство, което не се удава на всеки.