Коластра: невероятната история на Кей Уайт

Кей Уайт, заедно с Д-р Даниел Кларк са автори на новата книга за коластрата със заглавие “Коластрата, най-новата имунна добавка, която забавя процеса на стареене и регулира теглото”. Кей живее заедно със съпруга си, Дог и тяхното куче Чуи. Най-голямо удовлетворение в живота си тя получава от семейството, децата и внуците си.

Пенсионирала се като учителка, понастоящем тя работи като маркетинг мениджър. Никога не си е представяла, че ще стане писателка, но е написала тази книга за коластрата, защото иска да сподели ползата от нея. Тя живее в град Седона, щат Аризона.

Авторът на статията разказва, че е имал предварително изградена представа за Кей, базирана на нейната история и факта, че най-голямата и внучка наскоро навършва 16 години. Когато отива на уговорената среща, той вижда млада жена на двора с това, което според него би трябвало да са децата й. Какво било учудването му, когато тази “млада жена” се приближила до колата му и се представила като Кей Уайт…а след това го запознала с внучките си! Той си помислил, че не е възможно това да е жената, на която само преди две години докторите казали, че не могат да направят нищо, за да спасят живота и.

“Не мога да си спомня и в най-ранните си спомени дори за кратък период от време, през което да не съм боледувала. Благодарна съм на антибиотиците и тяхното лечение, които запазиха живота ми, независимо от пораженията, които нанесоха на тялото ми. Последните 10 години преди да открия коластрата бяха може би най-тежки, защото антибиотиците вече не действаха. Със съпруга ми пробвахме всичко, което би могло да ми помогне, но това търсене се оказа пълно разочарование и много скъпо. Постоянно се борех с една или друга инфекция. Всяка сутрин се будех с желанието да постигна подобрение през деня, но намеренията ми бързо се изпаряваха, докато температурата ми отново се покачваше и аз колабирах обратно в леглото. Бях толкова омаломощена, че дори прибирането на чиниите след закуска беше голямо постижение.

За мен е удивително до каква степен здравето на имунната система влияе не само върху здравето на цялото тяло, но също така и върху външния вид. По това време твърдо отказвах да ме снимат. Всеки път, когато си миех косата, трябваше да спра по средата, за да махна кълбото от косми, блокиращо канализацията. Постепенно загубих почти всичката си коса, а това, което беше останало, бяха проскубани кичури. Цялата долна част на лицето ми винаги беше изприщена от температурата. Беше ми изключително трудно да намеря дори едно здраво място в устата си, за да мога да дъвча без болка. Зъбите ми се съсипаха, а лечението не помагаше. Получавах често инфекции на корените и единствения начин за лечение беше оперативен – през венците. Зъболекарските услуги през годините преди да открия коластрата ми струваха 30 000 $.

Тъй като не можех да извършвам каквато и да е физическа активност, аз качих много килограми и мускулите ми атрофираха, като бяха заменени от тлъстини, целулит и разширени възпалени вени. Коментарите на внучките ми издаваха жестоката истина. “Бабо, какви са всички тези неща, които висят около колената ти?” Ръцете ми бяха покрити от горе до долу със старчески петна, обриви и изпъкнали вени поради лошата циркулация. Лекарите искаха да махнат ноктите на краката ми, тъй като бяха ужасно деформирани вследствие гъбична инфекция.

Най-малката ми внучка веднъж каза със сълзи в очите, “О, бабо, ти имаш толкова много бу-бута”. И това са само нещата, които се виждаха отвън. Онези, които оставаха невидими, бяха високото ми кръвно и засилващото се сърцебиене, реактивните хипогликемични симптоми (независимо, че спазвах строга диета), главоболието, запушването на синусите, световъртежа и шума в ушите, мускулната слабост и болката в ставите, която не ми позволяваше да спя през нощта, умственото объркване, паниката, непрекъснатата умора, безпричинния плач и жестоката, често непоносима депресия.

“Независимо от всичко, аз винаги съм се борила и никога не съм се предавала истински, докато не заболях от легионерската болест. Не помня някога преди да съм била толкова зле. Докторите напълниха тялото ми с всичките най-нови супер-антибиотици. Аз вярвах, че съм излекувана, но те не бяха толкова сигурни и ми казаха, че ако състоянието ми се влоши, няма да могат да направят нищо повече за мен.

Добре… състоянието ми се влоши. Трябваше да споделя със съпруга ми, човекът, който беше избрал да извърви този труден път с мен през всичките тези години и който ме обичаше толкова много, той винаги беше до мен и повдигаше духа ми, че нещата не отиват на добре.

Когато му казах, че вече нищо и никой не може да ми помогне, той ми напомни, че винаги има някой или нещо, което все пак би трябвало да може. Няколко дни след това моят мъж, Дог, се срещнал с бизнес партньор за обяд. Този негов колега бил довел със себе си приятел, натуропат (специалист по лечение с естествени средства) от Белгия. Ние с Дог никога не занимавахме другите със здравословните ми проблеми, но в този момент той почувствал нужда да сподели с някого.

Докторът предлагал всички възможности, които евентуално биха могли да ми помогнат, но Дог му казал, че ние вече сме ги изпробвали… с много малко успех. Тогава този лекар попитал дали сме използвали коластра. Той бил работил в областта на преработването на коластра повече от десет години и обяснил в детайли как трябва да се преработва коластрата, за да бъде биологично активна. Той казал на Дог, че по-голяма част от продуктите с коластра в търговската мрежа и по рафтовете на аптеките не са биологично активни и просто не действат. Дог купил малко бурканче от специалната коластра на доктора за $160. Не можех да повярвам, че Дог се е вързал на това “чудотворно лекарство” и отказах да го изпия.

След няколко дни се спънах и паднах лошо. Поради силно влошеното ми кръвообращение получих кръвоизлив в коленната става и оток с големината на грейпфрут. Докторите казаха, че не трябва да стъпвам на крака си и е желателно да го държа повдигнат за няколко седмици, за да може да оздравее. Чувствах се толкова болна тази вечер, с всичките инфекции и висока температура плюс силната болка от последното нараняване, че казах на Дог да ми даде тази “глупава коластра”. Бях напълно убедена, че това ще е поредното разочарование, както всичко останало до сега. Вярвам, че истинската причина да я взема беше да убедя Дог да приеме реалността, че няма магическо лечение за мен. Наистина имах отчаяна нужда от помощта му в този момент, не да ми помогне да живея, а да умра…

На следващата сутрин, за мое най-голямо учудване видях, че коляното ми е оздравяло през нощта – беше останало само малко натъртване. И след няколко дни, с тласъка, който имунната ми система беше получила благодарение на коластрата, аз можах най-накрая да се преборя с инфекцията.

Няколко седмици след като започнах да ям коластра, получих проблеми с храносмилателната система и болки по цялото тяло като при настинка. Това наистина ме обърка тогава, но сега вече разбирам, че именно този етап д-р Бернард Йенсен е нарекъл “очакваната оздравителна криза”. Тя обикновено продължава само няколко дни и е в резултат на опитите на тялото да се освободи от токсините. Аз приемам тази специално преработена коластра малко повече от две години и въпреки че си мислех, че разбирам вероятните ползи за здравето ми, резултатите далеч надминаха очакванията ми.

От толкова отдавна не съм боледувала (дори и хрема), че дори не се сещам за болести – до такава степен, че даже се шокирам, когато някой подсмърча или кашля. Трудно ми е да повярвам, че съм издържала повече от две години без алергични пристъпи или инхалатори за астма. Холестеролът ми и кръвното ми са повече от чудесни. Дъщеря ми, която е треньор, наскоро провери количеството на телесните ми мазнини. Тя ми обясни, че от 18 до 27% е идеално за двадесет годишните. Моите телесни мазнини бяха 24%! Вероятно прекрасното ми здравословно състояние е най-очевидно в твърдите ми нокти и косата, която най-накрая е дълга и силна – при това с еднаква дължина.

Също така преживях чудесно покачване на градуса на настроението ми и се радвам на много по-положително отношение към живота. Доколкото разбирам, коластрата регулира нивото на кръвната захар през деня – което помага за увеличаване нивата едновременно на умствената и физическа активност. Тя също така помага за балансиране на производството на невротрансмитерите, помагащи за добро самочувствие. Прочетох в изследванията, че коластрата лекува на молекулярно ниво, включително и нервната система. Това ми помогна да си обясня какво точно се случи с мен.

 

Преди 20 години аз преживях инцидент с водни ски, при който една от ските нарани лявото ми слепоочие. Бях в болница повече от месец и ми казаха, че съм получила необратима нервна травма, която засяга зрението и говора ми. Очите ми се фокусираха на различни нива, като правеха почти невъзможна работата ми с компютър и не можех да говоря, без да заеквам. Очевидно, обаче, че думата “необратимо” не означава много, когато вземаш коластра. Вече нямам никакви проблеми със зрението или говора си. Дори предприех крачката да говоря пред група от хора за ефекта от коластрата – нещо, което беше немислимо преди две години.

Понякога се чудя защо и как коластрата дойде при мен. Аз сигурно съм един от най-големите скептици на света – трябва всичко да мога да си докажа – при това не само веднъж, а непрекъснато и по всички възможни начини. Мисля, че “някой там горе” е знаел, че ако коластрата премине всичките ми строги тестове, то аз ще крещя достатъчно високо за нея така, че ще ме чуят по цял свят!”