Козметиката крие опасност от рак

Амелия Хил

За някои екологични, здравни и потребителски организации преследването на козметичните производители изглежда незначителна кауза в сравнение с борбата срещу отровите във въздуха, почвата и водата. Но много от същите токсини, които замърсяват околната ни среда от диоксини до петролни химикали могат да бъдат открити в шишенцата и флаконите, подредени по рафтовете в банята ни. Посещението на кварталната сергия за козметика може в най-добрия случай да ви докара алергии, възпаления и повишена чувствителност. А в най-лошия да ви струва живота…

Според данни на ООН, сега по света има около 70 000 широко използвани химикали, а всяка година се внедряват още по 1 000 нови. Националния институт за професионална сигурност и здраве на САЩ съобщава, че близо 900 козметични съставки са токсични. Според други източници тези цифри са прекалено занижени. Без съмнение много козметични продукти съдържат канцерогени. Това се допуска, защото козметиката не се смята за толкова сериозна, колкото лекарствата и храните, и почти не се контролира от закона.

Модерните козметични препарати съдържат множество съмнителни съставки, които биха се чувствали повече у дома си в лабораторните епруветки, отколкото по женските лица. Тези синтетични компоненти са евтини, устойчиви и имат дълъг срок на годност. Производителите просто ги обожават, но въпреки че първоначално изглеждат безопасни, резултатите от продължителната им употреба може да са смъртоносни.

Жените се излагат на риск от смъртоносни болести, употребявайки обичайни козметични продукти, за които не се изисква рецепта. Непрекъснато нарастващият списък от синтетични съставки, които производителите прибавят към продуктите си, превръщат най-невинно изглеждащите шампоани и кремове в коктейли от токсини, които при продължителна употреба могат да ви убият.

Нежеланите ефекти от токсините нараствате годините и десетилетията, обърквайки рецепторите на хормоните и бавно изменяйки структурата на клетките. Катранени пигменти, фенилендиамин, бензол, дори формалдехид са само някои от синтетичните химикали, широко използвани в шампоани, кремове и ружове все отрови, които се абсорбират в кожата с всяка употреба.

Пудрите имат най-малка степен на абсорбиране, докато мазните разтвори и овлажнителите позволяват поглъщане на повече от химикала. Гримът лесно може да бъде абсорбирай от нежната кожа около очите. Спрейовете, парфюмите и пудрите може да бъдат вдишани, дразнейки дробовете, а червилото често е поглъщано.

Още е рано да се знае със сигурност колко сериозен може да бъде отдалеченият ефект на вредните козметични съставки върху здравето, но вече е доказано, че някои от тях разстройват хормоните, увреждат имунитета и причиняват неврологични и репродуктивни увреждания. В повечето средства, които милиони жени ежедневно поставят на кожата си, има поне по два компонента, причиняващи рак при лабораторни животни. А това е достатъчно силно предупреждение.