Tuberculinum bovinum (Tub)

Tub е едно специално лекарство, което не може да сбъркате, след като веднъж сте го разбрали, но което е трудно да се опише сбито и кратко. Пациентите Tub може да бъдат непредвидими в настроенията и поведението си. В един момент те са изискани и спокойни; в следващия злобни и ожесточени.

Вътрешно Tub са хора, които горят свещта от двата края. Те чувстват, че животът е кратък и трябва да се изживее пълноценно. Никога не са истински доволни нито от себе си, нито от другите хора. Обикновено това са хора с големи способности и много жизнени в ранните стадии, но не се съхраняват. Разпиляват се. Пълни са с противоречиви чувства; от една страна, търсят осъществяване и промяна, а от друга страна се чувстват неудовлетворени и раздразнителни.

За пример нека да разгледаме едно дете Tub То не е доволно никога от нищо – подобно на Cina или на Cham При Tub това е повече от моментна, импулсивна капризност. Това е дълбоко неудовлетворение, което води до разрушителност. Детето Tub е умишлено злобно. То ще разбере, коя е най-скъпата ви вещ и ще я счупи (погледнете в реперториума “Чупи вещи” – Breaks things). Точно когато сте решили да отидете някъде, то ще избухне в бяс, само за да ви осуети плановете. То ще прави точно това, което сте му казали, че не бива да прави просто от злоба. Може да ругае майка си. Вътрешно може да се чуди защо прави всичко това, но не може да се контролира. Децата Tub се превръщат в един постоянен тормоз за родителите си. Те са в състояние да съсипят цели семейства.

При възрастните се проявява подобна патология. Състояние на неудовлетвореност. Пациентът не знае, какво точно иска и никой не може да открие начин да го успокои. Дребните житейски проблеми го дразнят и той избухва при най-малкият повод. Ругае съпругата си безпричинно. Просто не може да се сдържа.

Трудно е да се живее с човек Tub Той е агресивен и злобен както и изключително голям егоист. Стреми се към удовлетвореност, но никога не я постига. В своята неудовлетвореност, пациентите Tub постоянно търсят промяна. Те сменят работата или местоживеенето си – винаги бягайки от дилемите си. Веднъж като направят някаква промяна, известно време може да се чувстват успокоени, но скоро чувството за неудовлетвореност ги връхлита отново и те искат нова промяна. В книгите тези хора се описват като космополити – но това е патологична космополитност. При тях това не е просто желание да пътуват; те са водени от това.

На хора, които имат клиничен опит с туберкулозни пациенти, няма да им бъде трудно да схванат картината на Tub Това са хора слаби, бързи, мускулести – като Sulph, Phos, Nux-v Имат ускорен метаболизъм и изгарят мазнините бързо. Те бързо измършавяват; след като веднъж се разболеят, болестта бързо ги води към разруха и смърт. Пациентите Tub, дори и да не са боледували от туберкулоза, носят това чувство за смърт и разруха дълбоко вътре в себе си. Те живеят с усещането, че животът им ще е кратък, затова бързат да извлекат всичко от него, докато могат.

Известно е, че туберкулозните пациентите са сексуално свръхактивни. По същия начин и пациентите Tub имат силни сексуални желания. Те скачат от една връзка на друга, но техните любовни връзки са винаги буйни. Винаги са придружени от катаклизми и конфликти. Със своята капризност и нужда от промяна, те трудно могат да бъдат разбрани или пък да им се угоди.

Клиничният опит показва, че туберкулозно болните оздравяват по-лесно в планински гори със сух климат. Същото това важи и за пациентите Tub Ако се чувстват раздразнени, обикновено искат да са сами и за тях най-доброто нещо е да се разходят на чист въздух в планината. По някаква причина боровите гори им действат много благотворно. И обратно, не се чувстват добре на морския бряг. Общо взето, те се влошават при студено влажно време и се подобряват при топъл сух климат.

Пациентите Tub, особено много обичат свинско и пикантни меса като салам и пушено месо, метаболизмът им изгаря мазнините много бързо, имат голямо желание за тлъсто,също така обичат сладолед.

Пациентите Tub се потят силно, особено нощем. Изпотяването е толкова силно по цялото тяло, че мокрят и чаршафите си. Може да им се наложи да станат нощем, за да си сменят пижамата. Потенето не е с много лош мирис, може да бъде придружено от треска.

Ключова характеристика за Tub е страхът от кучета и котки, особено от котките. Често само този страх може да ви доведе до Tub в някои по-трудни случаи. Понякога това се описва не като страх, а по-скоро като отвращение. Те казват, че мразят котките; не могат да понесат да се докоснат до котка. Даже могат да са алергични към козината на котки или кучета.

Разрушителността на Tub се проявява в един друг ключов симптом, който съм наблюдавал при излекувани случаи; като видят нож те си представят шума, който би се чул, ако този нож бъде забит в някого – хрущенето на кости и плът.

Въпреки че Tub никога не трябва да се предписва рутинно, все пак лекарството често се дава на пациенти, които са боледували от туберкулоза или ако в семейството им някой е боледувал. След като разберете такова нещо, винаги си заслужава да потърсите други характерни симптоми – страх от котки, обилно потене, чести настинки, злоба, желание за промяна, дали обича свинско и др. Ако намерите тези потвърждаващи симптоми, вие имате основание на предпишете Tub

Често срещаме пациенти, които са боледували от туберкулоза в миналото и са лекувани с антибиотици. Ако са лекувани със стрептомицин, може да се появи виене на свят, което ги прави негодни да изпълняват задълженията си. Това не е някакво специфично виене на свят; няма модалности. Пациентите имат чувството, че главата им е стегната или че е пълна с боклук. Тези симптоми може да отговарят на Tub, но някой ден можем да открием, че потенциран стрептомицин ще даде същият симптом при своето доказване.