Запознайте се с хомеопатията

Що е хомеопатия?

Хомеопатията е лечебна система, основана на природния закон за лечението “подобното се лекува с подобно”. Този закон е преоткрит от д-р Самуел Ханеман през 1796 и е доказван експериментално и клинично в продължение на 200 години. Хомеопатията е природна медицинска наука, която е нежна, мощна и ефективна. Използваните в хомеопатията лекарства се приготвят от естествени субстанции по прецизни стандартизирани методи и действат чрез стимулиране на собствената лечебна сила на организма.

Защо хомеопатията да бъде предпочитан избор на терапия?

Хомеопатията е научна, логична, безопасна, бърза и изключително ефективна. Тя предлага дългосрочно или трайно излекуване и третиране из основа за повечето от болестите. Тя е изключително рационална система що се отнася до концепциите ѝ за здраве, болест и лечение. Хомеопатията не лекува повърхностно, само отстранявайки симптома, а лекува човека отвътре. Несъмнено хомеопатията е медицината на бъдещето.

Хомеопатията – холистична медицина

Според хомеопатията болестта представлява общо разбалансиране и на тялото, и на съзнанието. Причината за заболяването не е в отделния орган, а в нарушаване функцията на целия организъм. Нарушение в жизнената сила на организма е причина за болестта. Затова хомеопатията не предписва отделни лекарства за различните “болежки” в различните части на тялото, а едно лекарство, което да покрива конкретното нарушение на жизнената сила на този конкретен човек. Хомеопатията лекува човека като цяло, а не само болестта. Медицинската философия все повече се убеждава в тезата, че простото третиране на органи и симптоми може да помогне само временно и че трябва да бъде повишена способността на целия организъм да се самолекува. Хомеопатията има на холистичен и индивидуален подход.

Хомеопатията – магията на минималната доза

Хомеопатията има уникален подход към приготвянето на лекарствата. В готовата си форма те съдържат само динамичната лечебна сила на изходната субстанция, без да съдържат дори молекула от нея. Чрез специален метод, наречен “потенциране”, са приготвени повече от 2500 хомеопатични лекарства от растителни, животински, минерални и други изходни вещества. Поради отсъствието на химически агенти в тях хомеопатичните лекарства са нетоксични и безвредни. Те водят до сигурно и безопасно излекуване чрез промяна на енергийния статус на организма.

Хомеопатията – идеална за бебета и деца

По-голямата част от детските болести като кашлица, настинка, треска, повръщане, диария, дизентерия, колики, тонзилит, бронхит, астма, шарки, проблеми с никненето на зъбите и др. могат да бъдат лекувани много ефективно и бързо и без абсолютно никакви странични ефекти. За разлика от антибиотиците и други алопатични лекарства, хомеопатичните лекарства не нарушават храносмилането и не засягат защитните сили на организма, не предизвикват алергии или други нежелателни ефекти. Разбира се, това важи в случаите, когато те са правилно предписани от професионален хомеопат. Самолечението с хомеопатия при сериозни или хронични заболявания е нежелателно. Хомеопатията е ефективна при поведенчески и емоционални проблеми ,често срещани при децата, като раздразнителност, твърдоглавие, фобии и страхове, чести избухвания и тръшкания, разрушителност, смучене на пръсти, гризане на нокти, нощно напикаване и др. Ефективна е също при умствено и физически изоставащи деца.

 Хомеопатията – алтернатива на антибиотиците

Хомеопатията е ефективна алтернатива на антибиотиците при инфекциозни болести. Тя води до бързо излекуване без токсичност и странични ефекти. Хомеопатията лекува повечето инфекциозни болести като синузит, тонзилит, бронхит, пневмония, менингит, възпаления на средното ухо, гастроенетрит, дизентерия, пикочни инфекции и др.

Хомеопатията лекува вирусни инфекции

Вирусни инфекции като настинка, грип, рубеола, варицела, заушка, хепатит, вирусен менингит и др. се лекуват много успешно с хомеопатия. Алопатичната медицина няма лечение за повечето вирусни инфекции освен симптоматично заедно с антибиотици за предотвратяване на вторични инфекции. Алопатичните антивирусни препарати, използвани напоследък при лечение на Хепатит С, СПИН и др., са доста токсични и имат странични действия. За разлика от тях хомеопатичните лекарства действат бързо и са напълно безвредни.

Избягване на хирургически операции с хомеопатия

Хомеопатията не е против хирургията. Хирургията е изкуство и наука сама по себе си. Хирургията е наложителна в случите, в които лекарствата не могат да помогнат или помагат съвсем малко, а операцията може да излекува или подобри състоянието. Съществуват обаче ред заболявания, определяни като хирургически, в които с хомеопатия може да се помогне и да се избегне операцията. Такива например са септичен тонзилит, хемороиди, фисура на ануса, фистула, апендицит, гнойни секреции от ухото, възли на гласните струни, полипи в носа и ушите, бъбречни и жлъчни камъни, миоми на матката, кисти на яйчниците, брадавици, мазоли и др. Разбира се, трябва да се действа навреме и да се преценява всеки случай индивидуално.

 Хомеопатията – решение при алергии

В модерния живот инфекциите са намалели за сметка на “разцвета” на различни алергични състояния. Хомеопатията предлага много ефективно лечение за всички алергии – например, различни кожни прояви като уртикария, екзема, контактен дерматит и пр., а също предлага чудотворни резултати при бронхиална астма и някои форми на ревматоиден артрит.

 Хомеопатията – чудесна за психо-соматични заболявания

Хомеопатичните лекарства могат да лекуват умствени и емоционални симптоми. Психосоматични заболявания като мигрена, астма, киселини, язви, алергии, улцеративен колит, са успешно лечими с хомеопатия. Хомеопатията винаги е признавала психологическия произход на телесните симптоми. Хомеопатията винаги изследва умствената картина и лекарствата се предписват така, че да повлияят едновременно и ума, и тялото, за да може по този начин да се отстрани болестта. Може би няма друга медицинска система, която по такъв превъзходен начин да лекува психо-соматичните болести. Хомеопатичните лекарства повлияват състоянието на съзнанието. Те могат да действат специфично, така че да подобрят такива емоционални нарушения като тревожност, раздразнителност, несигурност, обсесии, неоправдана ревност, подозрителност, страхове, депресия, неврози. Облекчавайки подобни емоционални състояния, хомеопатията води до цялостно хармонизиране на пациента. По този начин хомеопатията постига най-висшата цел в медицината – лекуване на човека, а не само на болестта.

Консултирането с хомеопат

В наши дни, когато все повече хора се сблъскват със заболявания, неподдаващи се на никакво лечение, консултирането с хомеопат е силно препоръчително. Често пациентите губят ценно време, ходейки от един специалист на друг без траен ефект, отчайват се и се съветват с хомеопат само когато другите терапевтични системи се провалят. По-добре е най-напред да се опита хомеопатично лечение и то при добър специалист, и едва след това, ако няма желан резултат, да се търсят други методи.

Първо хомеопатия

За да има най-добри резултати от хомеопатичното лечение, трябва да се обръщаме към хомеопат в ранните стадии на заболяването. Поради невежество и липса на информация у масата от хората за ефективността на хомеопатията, много пациенти се обръщат към хомеопат късно, когато болестният процес е напреднал толкова, че хомеопатията вече не е толкова ефективна даже при заболявания, които биха били лечими на по-ранен етап. Но предложено навреме, хомеопатичното лечение може да бъде благословия за боледуващото човечество.

Хомеопатиятa – завършена медицинска система

Хомеопатията не е ограничена до определени заболявания, а е универсално приложима към всяка болест. Време е хората да бъдат информирани за ползите от хомеопатичното лечение за различни често срещани заболявания. Хомеопатията трябва да бъде достъпна за нуждаещите се, тъй като може да помогне в 90% от заболяванията, които съществуват днес.