Рецензия от д-р Пашкулев

Победа над едно “неизлечимо” кожно страдание –
рецензия на д-р Пашкулев за книгата “Лечение на псориазис”

В медицината има редица случаи, когато съвременното медикаментозно и/или оперативно лечение нямат достатъчно добри алтернативи.

Смея обаче да твърдя, че десетки пъти повече са случаите, когато такива – по-ефективни и същевременно безопасни за общото здраве алтернативи – съществуват. И обикновено те вече са известни на някого и някъде – благодарение на натрупания световен опит в природосъобразните методи за въздействие. Важно е все пак, когато се намерят хора, които да подберат най-полезното от тези методи, като ги проверят на дело и след това систематизират всичко в непосредствено използваем от широката аудитория вид.

Гореказаното с особена сила важи за болшинството хронични кожни страдания. При тях определено е неуместно да се използват лекарства с натрупващи се странични явления, каквито са например кортикостероидите и цитостатиците. Не е добра идея и да се прекалява с ултравиолетовите процедури, за които отдавна е доказано, че повишават риска от злокачествен меланом на кожата. И най-вече, не е добре да се забравят фундаменталните принципи на медицината, формулирани още от великите древни лекари на Изток и в древна Гърция: „Премахнете причината, тогава ще отмине и болестта!”

А причините за повечето кожни болести се оказва, че не произлизат от самата кожа, нито от външни увреждащи фактори. Следователно, необходимо е да се работи повече върху цялостно въздействащи методи, от рода на диетотерапия, вътрешно билколечение, цялостни бани, пречистване на червата, както и пречистване на душевните отпадъци – твърдо установени причинители може би на още повече проблеми в телата ни, отколкото материално установимите токсини.

Настоящата монография е първа по рода си като издание в България, по отношение на едно системно и цялостно разглеждане на болестта псориазис и нейното лекуване с естествени методи и средства. Д-р Пагано наистина се е посветил от няколко десетилетия на тази тема. Източниците му на информация и препоръките му, независимо дали са от народната медицина, от прочутия феномен Кейси или от съвсем строго научни източници, са проверени в самата му практика от много, много хора. Поне при някои от тях, дългосрочните резултати могат да впечатлят и най-добрите специалисти по това заболяване.

А, както споменава и авторът, след като общите принципи за пречистване на организма, правилно хранене, психорегулиране, плюс определен обем от изпитани външни средства, са толкова полезни за псориатиците, те са доста перспективни и при някои екземи и при други кожни и общи проблеми. След тези продължителни „ремонти” на телесния му храм, човек при това се чувства и вътрешно по-здрав, по-зареден с енергия и оптимизъм…

Пожелавам успехи в борбата с това упорито заболяване на всички страдащи, а на лекуващите специалисти – много по-успешни случаи на излекуване или трайно голямо подобрение у техните пациенти, именно с помощта на тази книга!

д-р Димитър Пашкулев, специалист по интегрална природна медицина,
тел. 02/ 871 50 47, 0888 214483, www.dpashkulev.info