Лилит – общо тълкуване

Ключови думи за Лилит: творческа сила, магия, демоничност, безсрамие, животинска похотливост, кундалини, фатална жена, сексуалност, която получава каквото желае, садомазохизъм, проституция, курварство, разврат, нимфомания, сукуби, тантричен секс, съблазняване, изкушение, опасно привличане, харизма, обаяние, интуиция, въображение, поезия, психически способности, психическо изцеление, хипноза, шаманизъм, лекуване с ръце, черна магия, табу, забранен плод, психеделични вещества, токсини, борба за свобода, феминистки бунт, конфликт, стремеж към равенство, изгнание, импулсивност, иновативност, нестандартност, инстинкт, отмъстителност, маниакално преследване, сянката,  ярост, кошмари, призраци, таласъми, дълбочина психология, емоционална болка, катарзис, психарство, умопомрачение, тъмната страна на майчинството, анти-майка, която издевателства над децата си и не се грижи за тях, детеубийство, смърт на деца.

Черната Луна в рождената карта показва тъмната страна на личността, която съществува във всеки човек и се проявява с различни нюанси според знаците, домовете и аспектите на Лилит. Тази страна на личността неминуемо води до пропадане, ако ѝ се поддадем и не я контролираме. Лилит символизира изкушенията, които дебнат дълбоко в нашето подсъзнание, както и опасното привличане към морално и етично осъдителни действия, които могат да ни унищожат. Лилит също е свързана с най-страшния грях – самоубийството, което е може би крайната последица от неотклонното следване на всички низши страсти.

Лилит не носи щастие, тъй като тя не е истинско небесно тяло, което да може да предизвиква реални събития. Но тя влияе на психиката чрез нашите най-дълбоки, подсъзнателни страсти и желания. Черната Луна генерира астрални вихри, които предизвикват емоции и силни желания, размива и замъглява съзнанието ни и така ни пречи да контролираме или регулираме нейното влияние.

Позицията на Лилит в нашия хороскоп показва също хора, които играят провокативни роли в живота ни, или дори са ни врагове. Всички тези роли са предназначени да ни помогнат в нашата еволюция, поради което е много по-добре да не таите злоба срещу хората, които трябва да ги играят. Тези роли са им наложени въпреки тяхната воля и е по-добре за нас да се опитаме да осъзнаем негативните прояви на Лилит в собствената ни психика, както и въздействието ѝ върху собственото ни поведение, според позицията ѝ в нашия натален хороскоп.

Тъй като човек има право на избор, Лилит е безсилна против волята на тези, които я виждат какво представлява и са решени да ѝ се противопоставят. След като положим необходимите усилия и разберем кои събития, обстоятелства, ситуации и хора в живота ни са свързани с Лилит, никакви следващи провокации не могат да ни уплашат.

Черната Луна описва отношението ни към абсолютното, към жертването, и показва как оставяме (пускаме) нещата. Транзитите на Черната Луна показват някаква форма на кастрация, безсилие или общо потискане, често в някоя област на желание. От друга страна, транзитите показват в коя област поставяме под въпрос нашия живот, нашата работа и нашите убеждения. Това ни дава възможност да “пуснем ” нещо. Черната Луна показва къде можем да пуснем Цялото да се влее в нас, без да му пречим с нашето Аз, без да издигаме пред него стена под формата на его. В същото време, тя не означава пасивност, а твърда воля да бъдем открити и доверчиви, за да позволим на Висшия свят да протича през нас, доверявайки се изцяло на великите закони на Вселената, на това, което наричаме Бог. За да ни подготви за това отваряне, Черната Луна създава необходимата пустота…

Въпреки, че Лилит се е превърнала в демонизирана представа за промискуитет и неподчинение, тя може да се разглежда и като символ на независимост, сексуална равенство и контрол върху собствената си съдба. Често свързвана със змията в Райската градина, в това си въплъщение Лилит символично освобождава човечеството от върховенството на един бог-тиран. Изгонването от Градината може да се разглежда не само като проклятие, а и като начало на съдбовно пътуване към осъзнатост.

В женски хороскоп Лилит представлява във висша степен как жената усеща своята сексуалност и какво я привлича, въпреки че е опасно и може да я унищожи. Лилит е жената, поела наляво (черната магьосница) – независима, отхвърлила патриархалното робство, която не се страхува да използва всички инструменти, с които разполага, включително своята сексуалност, за да получава най-доброто от живота. Лилит казва: “Никога не забравяй, че си жена и че най-големите сили, които можеш да използваш като вещица са напълно зависими от това да осъзнаваш, че като жена ти си различна от мъжа и че именно тази разлика трябва да бъде използвана напълно! ”

В мъжки хороскоп Лилит показва какъв тип е жената, която мъжът страстно желае, но и от която се страхува, и какви са най-тъмните и страшни черти на неговата майка и неговата любима жена, които едновременно го привличат и отблъскват, омагьосват и ужасяват. Това е любовницата, която той би искал да има – неустоима, сексуално обсебваща, фатална, съсипваща живота му.