Dulcamara amarella (Dulc)

В тази глава ще се спрем главно на умственото и емоционално ниво на Dulc, тъй като физическото ниво е описано достатъчно добре в другите Materia Medica. Трябва да се подхожда предпазливо към този материал, тъй като той се основава на мои наблюдения и заключения. Те се базират на изследване на дълбоките преживявания главно на двама пациенти, които според мен илюстрират есенцията на лекарството. И в двата случая пациентките бяха жени, но това не означава, че Dulc е женско лекарство. Интересно е, че както би се очаквало от доказванията, аз бях предписал лекарства като Calc , Rhus-t и Кali-c, преди да се спра на Dulc при тези случаи. Само чрез такова внимателно проучване на подобни илюстрации от нашата практика можем да започнем да рисуваме картината на истинската есенция на лекарството.

И двете жени са силни, волеви личности. В отношенията си с хората те са ДОМИНИРАЩИ и С ЧУВСТВО ЗА СОБСТВЕНОСТ, особено по отношение на най-близките си. Пациентите Dulc са прекалено самоуверени, държат на мнението си и се чувстват неоценени, когато хората около тях не изразят благодарност, каквато те очакват.

Типичната Dulc си очертава една територия, сфера на влияние – обикновено семейството, но тя може да включва също приятели и съседи. Вътре в тази сфера, тя се опитва да властва над хората със силната си воля и с налагане на собствените си мнения. Живее чрез и заради другите хора, като се опитва да ръководи и контролира живота им.

Вън от нейния собствен кръг тя е подозрителна. Винаги е нащрек. Така е погълната от собственото си състояние, че за всичко вини другите хора. Мисли, че другите няма да я разберат или ще разберат погрешно нейните чувства и поведение. На първото интервю тя е много затворена; настоява да говори само за конкретни симптоми – честите си настинки, сенната хрема или болките по ставите. Няма да се разкрие повече, докато не се увери, че лекарят я разбира и оценява така, както тя смята за необходимо. Една пациентка си беше сменила лекаря, само защото беше убедена, че той не я разбира. Той не бе направил нищо, с което да я обиди, но тя заяви, че никога няма да се върне при него. Тя съобщи: “Той е приятен човек, но не ме разбира”, само защото той не бе подкрепял достатъчно убедително нейните собствени мнения.

Този тип пациенти са много настойчиви, когато излагат становищата си. Те са винаги прави и очакват другите да потвърдят това. По време на интервю, както е обичайната практика, вие слушате тихо и със съчувствие това, което имат да ви кажат; не отговаряте, а само си записвате симптомите подробно, така както ги излагат. Но те искат вие да им вярвате абсолютно, а вие с вашето поведение ги карате да се чувстват недооценени. Когато осъзнаете това, започвате да ги уверявате, че напълно ги разбирате и им вярвате. Те са много подозрителни. Ще трябва много сериозно да се постараете, за да спечелите доверието им, само тогава ще се разтворят и ще ви опишат истинското си състояние.
От силното чувство за собственост на Dulc произтича и голямата тревога за другите. Ако съпругът L има важна среща в работата си, тя ще се чувства задължена да му даде подробни инструкции за това как да се държи, какво да каже и пр. Това не е просто полезен съвет, какъвто може да предложи Phos. Dulc държи да направите това, което тя ви е посъветвала, и се разстройва, ако не я послушате. Тя не дава на сина си да се жени, а ако ще се жени то трябва да е жена, която тя е избрала или одобрила. Тя е енергичен човек. Задушава околните с нейното налагане и чувство за собственост.
Както сами виждате, състоянието Dulc е много егоцентрично. Почти никога не L минава през ума, че другите също имат права и право на избор. Тя е страшно привързана към хората около себе си. И изисква те да вършат точно това, което тя иска.

При Dulc тревогата за другите е тревога за здравето, най-вече за роднините. Това може да стигне до такава крайност, че тя да преувеличава и най-дребни неща. Малките проблеми стават толкова големи, че почти предизвикват някаква лудост в нея. Това е състояние, подобно на Calc , но ако се задълбочите в смисъла на нейните преувеличения ще откриете, че в основата си те произтичат от това силно чувство за собственост. Нека да вземем конкретен пример. По време на интервюто си пациентка Dulc може да ви разкаже с много подробности и с голяма тревога че съпругът и има хрема. Тя е толкова погълната от това, като че ли подминава своите проблеми. Вие не може да разберете, как може такъв тривиален проблем да я разстрои толкова, но това е факт. Малките неща предизвикват агония за нея, дълбоко отчаяние.

Ако мъжът на пациентка Dulc е замислен за свои неща и тръгне за работа без да L каже “Довиждане”, ето нейните размишления по този повод: ”Целият си живот съм посветила на него, готвя му, пера го и го гладя, а той дори не ме забелязва”. Да вземем друг пример. След всичките й увещания, синът й напуска дома си и се жени за жена, която тя не одобрява. Тя страда от неговата неблагодарност и изпада в отчаяние. Може дори да й дойдат мисли за самоубийство. ”Не искам да живея повече”, казва тя.

Когато слушате тези оплаквания, на вас ви е трудно да разберете защо тя е толкова разстроена и естествено я питате “Но какъв е проблемът? Имате хубаво семейство, със съпруга си сте си създали хубав дом, синът ви ще се жени за жена, която обича. Къде е бедата?” Бедата е там, че тя счита, че всички са неблагодарни. Опитва се да ги притежава, а те искат да вървят по собствен път. Това я кара да се чувства и да изглежда много “възмутена”. Тази ВЪЗМУТЕНОСТ е много характерна за Dulc и даже може да видите, че това състояние може да доведе до идиопатично свръхнапрежение. Dulc е отлично лекарство за високо кръвно налягане при пациенти от този тип.

След като някой се изплъзне от нейното влияние, пациентката Dulc може да продължи да се опитва да доказва, че тя е била права. Тя злобно описва ужасният начин, по който снахата се отнася със сина й: ”Жена му не му готви, в къщата няма ред. Животът му е ужасен.” Ако не познавате случая, може да си помислите, че синът и живее в бордей. Но ако имате възможност да посетите младото семейство, веднага ще видите колко силно пациентката ви е преувеличила нещата. Ще видите един добре поддържан, уютен дом, но пациентката ви се е хванала за някои дреболии и ги е раздухала до крайност – само и само да докаже, че е била права.

Физическата картина на Dulc е добре описана в книгите. Промени във времето от топло към студено причиняват диария, болки в ставите или хрема. Понякога е ценно лекарство за сенна хрема. Много характерен симптом е ужасното главоболие, което настъпва след като някакъв катар е бил подтиснат. Също така има обриви по лицето, които ако бъдат подтиснати, могат да причинят болезнена лицева невралгия.

Когато за първи път разглеждате случай на Dulc, първо ще си помислите за Calc Наистина в много отношения тя прилича на Dulc Пациентите Dulc са склонни към напълняване. Те са зиморничави – влошават се при промяна на времето от топло към студено. Може да обичат сладко. Години се блъсках с тази дилема, особено след като Calc не даде кой знае какви резултати. Все още не мога да си спомня как ми дойде на ум Dulc, но вероятно мисълта ми е била подтикната от някои сравнително дребни физически симптоми. Само след като имах възможност да наблюдавам как Dulc буквално преобрази няколко такива пациенти, мисля че започнах да разпознавам, да съзирам есенцията на лекарството. След като взеха Dulc, тези пациенти станаха много по-спокойни, кръвното им се нормализира и те загубиха тази крайна загриженост за близките си.

Kali-c е друго лекарство, което ви идва на ум в такива случаи. Те също са строги, не понасят студа и обичат сладко. Все пак те са малко по-независими от Dulc и въобще не са така загрижени за другите.
Ars, разбира се, е друго лекарство, с което трябва да направим сравнение. То има голяма тревога за другите, а и също e зиморничаво. Но все пак, Ars се тревожи да не загуби близките си, поради своята зависимост от тях. Той има нужда от тях, за да изпитва чувство за сигурност. Тревогата на Dulc е точно обратната; тя възниква от чувството за собственост, от нуждата си да доминира. В допълнение може да се каже, че Dulc е далеч по-волева и силна от Ars.