Имунитет и Коластра

Почти всички инфекциозни или дегенеративни заболявания, вкл. рак и сърдечни болести, се предшестват или придружават от понижена функция на имунната система. Затова мощното имуностимулиращо действие на коластрата може да помогне за предотвратяване на тези опасни състояния. Тя съдържа имунни фактори, които работят за възстановяването на ефективността на имунната система.

Имуноглобулините са големи протеинови молекули, съставляващи над 40 % от протеините в нашия кръвен серум. Има пет класа имуноглобулини, които присъстват при всички млекопитаещи, включително и при хората. Всички те започват със съкращението Ig и се различават по между си посредством главни букви A, D, E, G и M. Всеки има своя собствена уникална аминокиселинна структура и изпълнява специфични функции в тялото. Те се появяват в телата ни поотделно или заедно в различни комбинации. Всеки вид може да унищожава или обезврежда специфичен антиген. Коластрата съдържа всичките пет имуноглобулини. IgA е открита в кръвния серум и слюнката, сълзите и лигавиците. IgG (най-изобилният имуноглобулин, съдържащ се в кравешката коластра), циркулира в лимфата и кръвта, където спомага за неутрализиране на бактерии, токсини и други нежелани пришълци. IgD и IgE имат силно антивирусно действие, а IgM е мощно оръжие срещу бактериите (антибиотик).

Коластрата съдържа и лактоферин – мощен широкоспектърен антибиотик, който за разлика от фармацевтичните антибиотици помага и срещу вируси. В едно изследване в Холандия лактоферинът се доказа като силен инхибитор за HIV-1 вируса, главният причинител на СПИН. Той е ефикасен и срещу много други бактерии, гъбички и протозои. Освен това лактоферинът е силен антиоксидант, който намалява вредните ефекти от свободните радикали.

Както вече споменах, коластрата съдържа PRP (богат на пролин пептид), който помага за засилване на слабата имунна система и за възстановяване на тимусната жлеза до оптимална функция. Тимусът произвежда жизненоважните Т-клетки, които се борят с вирусите. PRP помага и за балансиране на свръхактивността на имунната система при автоимунните заболявания (при които тялото на практика се самоатакува). Това прави коластрата изключително ефективна при болести като синдром на хронична умора, множествена склероза, фибромиалгия, ревматоиден артрит, лупус (кожна туберкулоза) и склеродерма.

Ползите за имунитета на хората, които приемат коластра, се дължат поне на три механизма:

Първо: внасяне на готови антитела в червата, които обезвреждат около 20 вида микроби. Това е имунитет наготово, и той е добре дошъл за всеки човек, особено за тези, които са изтощени и с отслабени защитни сили.

Второ: Стимулиращо действие посредством различните растежни фактори, които помагат за поддържане на всички тукани и системи на организма в по-добро състояние.

Трето: Подхранване – коластрата е биогенна храна от най-висока класа. Тя е пълноценна, лесно усвоима и много по-богата от млякото на всичко необходимо за правилното развитие на имунната система на децата и за поддържане на стабилен имунитет при възрастните.