Коластрата и спортистите

Атлетите и хората, които спортуват редовно, винаги търсят начини да подобрят постиженията си и да получат по-добри резултати. Според клиничните изследвания и свидетелствата на хора, които употребяват коластра, тя може би е най-въздействащата природна субстанция, открита до момента, която може да помогне на атлетите да постигнат мечтаните от тях резултати. Много боди-билдъри и фитнес експерти твърдят, че именно коластрата е най-ефективното средство за изграждане на здрави мускули, което някога са употребявали – при това без да прибягват към незаконните (и опасни) стероиди.

IGF-1 (инсулино-подобен фактор на растежа), открит в коластрата, има много по-добър анаболен ефект от всяко друго известно досега вещество, дори и стероидите. IGF-1 води до нарастване на мускулната маса и увеличаване на силата. Кравешката коластра има по-висока концентрация на IGF-1 от човешката, а структурата им е почти идентична. Човешкият и кравешкия IGF-1 се различават само по 3 от 67-те аминокиселини, които изграждат веригите на молекулите им. Заради тази еднаквост кравешкия IGF-1 е толкова ефикасен, колкото и човешкия.

Коластрата намалява разпадането на протеините и стимулира транспортирането на глюкозата в мускулите. Това означава, че мускулите използват по-пълноценно горивото, с което разполагат. Растежните фактори на коластрата правят възможно използването на енергия и от мазнините, вместо от въглехидратите. Това не означава, че можете да ядете повече тлъстини, но определено означава, че тялото ви ще изгаря повече мазнини, вкл. натрупани от въглехидратите или протеините, с които се храните, и ще произвежда енергия по-ефективно.

В крайна сметка растежните фактори на коластрата увеличават скоростта на протеиновия синтез и намаляват разграждането на белтъчините, което води до увеличаване на чистата мускулна маса, без съответното увеличаване на мастните натрупвания.

“Кратко и ясно, IGF-1 е алфата и омегата на анаболните пептидни фактори на растежа. От къде можете да го получите? Само от коластрата!” – твърди Даниел Шон от списанието за културисти “Железният мъж”.

Хора, които тренират редовно, разказват за удивителни подобрения, откакто вземат коластра. Те могат да вдигат по-големи тежести и прибавят допълнителни по-бързо отпреди. Възстановяват се по-лесно след “серия” и могат по-бързо да се заемат със следващото упражнение. Чувстват прилив на енергия и умората при тях настъпва по-късно.

При изследване на финландския олимпийски ски-отбор участниците тренирали изключително много и нивата на тяхната креатин-киназа се измервали през седемдневен период. Креатин-киназата е изключително важен вътреклетъчен мускулен ензим. Ако се открие в кръвта, това е индикатор за разпад на мускулна тъкан. Затова, когато след тренировка креатин-киназните нива в кръвта се увеличат, това е знак за значително мускулно травмиране и претрениране. В сравнение с членовете на отбора, пиещи плацебо, атлетите, които консумирали коластра, показали креатин-киназни нива в кръвта почти наполовината четири дни след силни тренировки. В допълнение те казали, че чувстват по-малко умора и нямат мускулна треска, а тяхното представяне очевидно се подобрило.

Коластрата повишава също така и издръжливостта. Тя подобрява усвояването на храната от червата и по този начин засилва ефективността от приеманите шейкове с въглехидрати и аминокиселини. Също така, растежните фактори в коластрата помагат да се “запечатат” язвите и гастритите, които намаляват усвояването на храната.

В крайна сметка, когато приемаме коластра, повечето хранителни вещества от храната, която поглъщаме, могат да се оползотворят по време на тренировки като енергия за мускулите и за сърдечно-съдовата система, или да послужат за изграждане на по-здрави мускули.

Многото растежни фактори, открити в коластрата, спомагат за възстановяване на тъканите, увеличават метаболизма на тялото и възможността му да изгражда здрава мускулна тъкан, балансират нивата на глюкозата в кръвта и в мозъка, и даже възстановяват ДНК и РНК.

Ползите от коластрата са велика новина за онези, които тренират редовно, но не виждат резултатите, които искат! Може би тялото ни се нуждае именно от тези растежни фактори, за да откликне на тренировките? Не всичко се постига само с труд и бъхтане – понякога се налага да си помогнем… с коластра!