Пасивно богатство: 7 принципа

7-те принципа на пасивното богатство

Хората казват, че парите не са всичко – нужни са ни също така свобода и време! За какво са ни огромни доходи, ако нямаме време? И за какво ни е свободното време без доходи? Бил съм и в двете ситуации, затова знам от собствен опит. Започнах да работя здраво на 13-годишна възраст. Получавах по 1.75$ на час и се мислех за богат. Но въпреки това трябваше да пестя цяло лято, за да събера за скейтборд. Струва ми се, че именно тогава ми се прииска да стана милионер. Разбрах, че ако искам да го постигна, ще трябва да получавам малко повече от 1.75$ на час. Затова на следващата година смених работата си. Продължавах да работя усилено и да редувам различни професии – продавач на захарен памук и чипс, барман, камериер, фабричен работник, технически аналитик, бизнес аналитик, консултант по мениджмънт на международно ниво, предприемач.

Мислите, че вече бях постигнал целта си… Нищо подобно. Бях имал и шестцифрени доходи без капчица лично време (като консултант по мениджмънт и собственик на бизнес), и никакви доходи и всичкото време на света (повечето от нас са били там поне веднъж в живота си). Мразех и двете положения, но не знаех как да ги променя. А като гледах богатите и свободни хора, които се наслаждаваха на вили, яхти и други екстри, нямаше как да не се питам: “Какво правят тези хора? Как успяват да си правят кефа всеки ден, докато аз се трепя от работа?”

Това продължи, докато научих принципите, които сега ще споделя с вас. Всеки би могъл да се радва на по-добър живот, стига да знае какво да прави и да постоянства, докато постигне целите си. Пасивното богатство означава свобода. То не е да разменяме време за пари, нито да се надбягваме с часовника. Не го интересува къде сме. Не ни преценява по външния вид. То идва, независимо дали работим или не. И е мощно. Време е да овладеете седемте принципа, стоящи зад ВСЯКА система за пасивно богатство.

Принцип №1: УМНОЖАВАНЕ

“Умножаване” означава просто способността да копирате или умножавате системата или стратегиите, от които изкарвате пари.
Ако сте лекар, водопроводчик, адвокат или счетоводител, тези професии не се поддават на умножаване. Великият хирург не притежава свобода, тъй като не може да се “умножи”. Хирурзите наистина са добре платени, но престанат ли да оперират, парите секват. Единствено великият дупликатор може да се радва на значително пасивно богатство – с други думи само този, който копира системи и стратегии.

Някои от най-големите дупликатори са изградили свои империи на свободата. Сред тях са бизнесмени в областта на музиката, киното, софтуера, мрежовия маркетинг, финансите и други. Всяка година те могат да си вземат по два пъти шестмесечна ваканция. Да седнат и да се отпуснат. Да се пенсионират още утре (обикновено не го правят, тъй като вършат нещо, което им доставя огромно удоволствие). И бизнесът на всички тях е свързан с умножаване.

Правилото, по което ще се ориентирате дали сте овладели силата на умножаването, е следното: печелите ли пари, ако не работите? Ако отговорът е не, значи системата ви не се дублира. Може да имате прекрасна работа и да сте велики специалисти, но едва ли ще се радвате на богатство и свобода едновременно. Ако отговорът е да, притежавате потенциал за богатство и свобода. Но умножаването е само началото.

Принцип №2: СИСТЕМА

Няма пасивно богатство без система. Не е нужно да я измисляте, а само да я използвате. Музикантът може да сътвори песен веднъж и да я умножава толкова пъти, колкото желае, но ако не съществува система за разпространение на музика, той няма да има пасивен доход.
Притежаването на акции е също система за умножаване. Можете да умножите парите си чрез купената от вас акция. Компанията, в която инвестирате, е вашата система. Колкото по-добра е системата, толкова по-значителни доходи ще получавате.

Мрежовият маркетинг също е система. И собствениците на компанията, и независимите й сътрудници могат да изградят пасивно богатство, като ползват продуктите, препоръчват ги на познатите си, включват нови сътрудници и ги учат да правят същото. Така всеки човек може да развие своя мрежа, в която има много хора, които правят няколко прости неща, подлежащи на умножаване. Когато развивате мрежата си достатъчно дълго време, включените от вас хора на свой ред ще започнат да включват все повече нови хора. Така печалбата ви ще расте все по-бързо, а усилията, които лично полагате, ще стават все по-малко, докато един прекрасен ден осъзнаете, че без усилия се радвате на все по-големи пасивни доходи.

А ето няколко примера за системи, които не се умножават: да опитваш всяка възможност, която ти се представи, или да инвестираш в закупуването на акции и след това да решиш, че е време да продаваш, или да се присъединиш към компания за мрежов маркетинг и да опитваш да правиш всичко сам. Това се нарича “загуба на време и енергия”.

Пасивното богатство е непостижимо без система.

Принцип №3: ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЛОСТОВЕ

Дали сте се притеснявали някога, че докато вие работите с пълна пара, други хора, които очевидно не полагат толкова усилия като вас, изкарват повече пари? Ето защо: За тях работят или техните пари, или репутацията им, или други хора. Това се нарича “използване на лостове” – да правиш така, че да накараш нещо или някой да работят за теб.

Комбинирането на принципа на лоста със система за умножаване прави нещата още по-добри. Когато една филмова звезда се прочуе, започва да печели повече пари за същото време благодарение на своята репутация. Ако разполагате с много пари, също може да ги използвате като лост – инвестирайки в системи, благодарение на които те ще се увеличат още повече. Нека системата работи за вас! Именно затова се казва, че “пари при пари отиват”.

Не използваме ли принципа на лоста, какъвто и бизнес да започнем, ще бъде равносилно на намиране на нова работа. А аз знам, че вие не желаете нова работа. В противен случай сега нямаше да четете тези редове. Но какво да правим, ако нямаме нито пари, нито слава? В такъв случай е наложително други хора да работят за нас. Не се налага вие лично да наемате хора. Стотици хора продават книгата на даден автор, но той не е наел нито един от тях. Само малка част от хората във вашата МЛМ организация са включени лично от вас, но те са довели още много хора, повечето от които вие дори не познавате лично. И всички те са независими страни по договор с МЛМ компанията. Както виждате, щом и другите хора във вашата организация използват системата за умножаване, вие сте на път към пасивното богатство. Но все още имате да учите.

Принцип №4: ДИСЦИПЛИНА

Пасивното богатство не идва мигновено – за това е нужна дисциплина. Случва се човек да се доближи до истинското пасивно богатство, но вниманието му да бъде привлечено от друга възможност и да реши да започне отначало. Именно това е причината хората да се провалят. Те откриват система за умножаване, но не й остават верни достатъчно дълго. Или избраната компания не е достатъчно солидна, за да оцелее за дълъг период от време.

Ако пишете книга, трябва да я довършите. Ако изграждате мрежова организация в МЛМ, не можете да работите в две фирми или непрекъснато да прескачате от една компания в друга. Трябва да се посветите задълго.
Следващият принцип обяснява защо е толкова важно да постоянстваме.

Принцип №5: ЕКСПОНЕНЦИАЛЕН РАСТЕЖ

При изграждането на пасивен доход съществува ясно определена връзка между времето, доходите и усилията. В началото изразходваме време и не получаваме почти нищо. Но с времето започваме да получаваме все повече и повече, без да увеличаваме усилията си.

Да речем, че всеки месец влагате в спестовната си книжка 500 евро. За да ги изкарате, вие сте вложили много часове труд, но през следващия месец те ще ви донесат по-малко от 1% лихва. Вашите припечелени с толкова труд 500 евро ви носят за един месец едва 4 евро пасивен доход!

Съвсем друг е случаят, когато работим достатъчно дълго с една и съща МЛМ компания. Ако постоянстваме около 4-5 години, работейки дори само 1-2 часа на ден през свободното си време, след това можем да се радваме на значителни пасивни доходи. Обаче през първите една-две години сумата съвсем не е впечатляваща. Познавам хора, които през първите си две години в мрежовия маркетинг не са изкарвали нищо, но след третата започват да печелят шестцифрени суми всяка година. Това са стотици хиляди евро пасивни доходи!

Чували ли сте за прочули се само за една нощ рок-групи или актьори? Те ще ви кажат, че този звезден миг им е струвал години на чакане и мизерстване. Същото се отнася и за пасивното богатство. В мрежовия маркетинг не се забогатява бързо. Но с годините със сигурност се забогатява, ако усвоим нужните умения и постоянстваме!

Принцип №6: ЛИДЕРСТВО

За да се радвате на пасивно богатство и на свободата да живеете според своите мечти, трябва да сте готови на разумен риск, да се научите да вземате бързо решения и да вдъхновявате хората. С две думи, трябва да се превърнете в лидер. Това не означава, че трябва да сте политик или генерал. Не е нужно да ходите на война, нито да изнасяте речи. Но трябва да изградите характера си.

Един мъдър философ е казал: “Преди да спечелиш един милион долара, трябва да станеш милионер”. Имал е предвид да развием у себе си съзнание на лидер. За да спечелим един милион, преди това трябва да придобием навици на милионери.

Ето един добър тест. Запитайте се: “Би ли искал един милионер да развива бизнес с мен?” Ако отговорът е “не”, тогава може би ще трябва да изключите телевизора, да си купите нов костюм и да погледнете сериозно на бизнеса. Не забравяйте, усилията ще ви се отплатят, но първо трябва да платите цената, плащана от всеки лидер.

Принцип №7: ПОДДЪРЖАНЕ

Да речем, че сте си изградили пасивен доход. Всеки месец получавате чек, независимо дали работите. Е, истината е, че светът е пълен с промени и дори за поддържането на пасивните доходи са нужни известни усилия. Ако пасивният ви доход се базира върху солидна система за умножаване, няма да се иска кой знае какво от вас, но все пак трябва да държите нещата под око.

Повечето предприемачи правят в своя бизнес някои промени всяко тримесечие, за да останат на върха. Дистрибуторите с големи организации в мрежовия маркетинг продължават да посещават всички срещи и да записват нови членове. Но не така, както са го правили през първата си година.

Пасивният доход не ви освобождава от всякаква отговорност. Всъщност понякога той дори увеличава отговорността. Но чрез пасивния доход ние се превръщаме в лидери, разполагаме с времето си и ръководим собствения си живот. А другите ни гледат с възхищение.

КАК ДА ЗАПОЧНА ДА СИ ИЗГРАЖДАМ ПАСИВЕН ДОХОД?

Принципите са чудесно нещо, но имате нужда от план. Както може би знаете, Интернет вдъхна нов живот и даде нов имидж на Мрежовия маркетинг. Ние разработихме професионална система, която позволява на всеки да изгради бизнеса си в мрежовия маркетинг не само по традиционния начин (чрез лични срещи и разговори с хора), но също така и с помощта на Интернет. Който и начин да изберете, можете да успеете!

Обадете ни се на тел. +359 888 540442 или ни пратете имейл от раздел Контакти – нека се срещнем или се видим на Скайп, да си поговорим и да решим заедно какво е най-доброто за вас. Още от далечната 1996 година ние помагаме на хора като вас да си изграждат пасивни доходи чрез собствен бизнес с компанията АкваСорс. Сигурни сме, че ако се харесаме, можем да помогнем и на вас!

„Вселената обича бързината – щом ви се удаде възможност, не се колебайте, не губете време, действайте веднага!”д-р Джо Витале (цитат от филма „Тайната”)