Видове ЕМК: омега 3, 6, 7, 9

Омега-3:

Най-важните за човека са алфалиноленова (АЛК, АLA), стеаридонова (СДК, SDA), докозахексаенова (ДХК, DHA), и ейкозапентаенова (ЕПК, EPA) киселини.

,

Алфалиноленовата (АЛК) е основната омега-3. Тя е наистина незаменима (не може да се синтезира в организма на човека). Технически от нея може да се синтезират ЕПК и ДХК, но главно при жените и децата (ефективност 15-20%). При мъжете това превръщане е нищожно малко (само 1 до 5%), което отчасти обяснява по-голямата честота на сърдечно-съдовите заболявания у силния пол. Присъствието на линолова к-на (омега-6) пречи на превръщането на АЛК в ЕПК и ДХА. Затова слънчогледовото олио (омега-6) увеличава риска от инфаркт и инсулт.
АЛК намалява нивото на стреса, тревожността и депресията и предпазва нервната система от увреждане. Възможно е да има противораково действие и може би е полезна за сърцето.
АЛК се среща в семената на много растения. Основни източници са лененото масло и рапичното олио (канола), но перилата (китайски босилек), червената боровин¬ка, ту-ченицата и конопеното семе също са богати на АЛК.

Стеаридоновата (СДК) е междинна форма в метаболизма на омега-3. Първо АЛК се превръща в СДК, а СДК на свой ред се превръща в ЕПК. Накрая ЕПК се превръща в ДХК. Ензимът, който превръща АЛК в СДК, е капризен и намалява с възрастта, при стрес, диабет, тютюнопушене и пр. Затова не можем да разчитаме, че самостоятелно ще произведем достатъчно ЕПК, още по-малко ДХК, ако не внесем готова СДК. Щом вече разполагаме със СДК, нататък е много лесно – оттук и важността на СДК като предшественик на ДХК, особено за вегетарианците
СДК се среща естествено в растението усойниче (ехиум), от което се добива промишлено и се предлага като част от различни суперхрани, например Течно Злато на АкваСорс. Предимството на СДК е, че се добива от растение, което е напълно възобновяем източник, не е токсично и не води до изчерпване на запасите от риба в океаните.
Вече има и вид ГМО-соя, която съдържа гени за синтез на СДК. Според Монсанто, такава соя ще бъде масов, евтин източник на тази важна омега-3. Явно нещата отиват натам, че накрая от соята (за добро или за зло) ще остане само името! Но в този случай поне има реална полза, тъй като около 80% от хората са с недостиг на омега-3.

Ейкозапентаеновата (ЕПК) е предшественик на някои ейкозаноиди – тъканни хормони с противовъзпалително, имуномодулаторно, противосъсирващо и съдоразширяващо действие. Тя е важна за сърцето и за профилактика и лечение на съдови заболявания (тромбози, артериосклероза). ЕПК помага и при нарушено внимание, депресия, ревматоиден артрит, ставни болки и скованост, за намаляване на триглицеридите и лошия холестерол, при затлъстяване, изгаряния и др. като действа заедно с ДХК в много направления. ЕПК (с токсини и живак!) има в мазните риби и рибеното масло, но по-добре е да си я набавяме от СДК (масло от усойниче в продукта Течно злато).

Докозахексаеновата (ДХК) е основна градивна единица на мозъка, ретината, спермата, тестисите и кожата. Недостигът й води до затъпяване, Алцхаймер, влошаване на зрението, импотентност и безплодие. ДХК подобрява интелекта и предпазва от рак на дебелото черво. Тя е много важна за бременните жени и бебетата. Помага за предпазване от и възстановяване след инсулт, както и при Паркинсон. Полезна е за сърдечно-съдовата система. Има данни, че забавя остаряването като предпазва теломерите на ДНК от дегенерация.
Студеноводната океанска (хищна) риба – сьомга, тон, скумрия, сардина, аншоа, херинга, както и хайверът и рибеното масло са традиционни източници на ДХК, но напоследък употребата им не се препоръчва или се ограничава. Причините са замърсяването на океаните и моретата с живак и радиация, които се концентрират в рибата, както и тревожното намаляване на рибата в световен мащаб.
В рибата ДХК попада по хранителната верига, но тя фактически се произвежда от някои видове микроводорасли. Водораслите са възобновяем източник, при това вегетариански и много по-чисти от рибата, затова напоследък ДХК се добива в промишлени количества от тях.

Омега-6:

Линолова киселина (ЛК): макар и незаменима, тя е толкова широко разпространена, че по-скоро е в излишък в храната. Източници са маслата от пупалка, слънчоглед, шафраника, царевица, памук, гроздови семки, соя, орех, сусам и др. ЛК влиза в състава на всички клетъчни мембрани и е свързана с транспорта на редица вещества през тях.
Някои нежелателни ефекти на ЛК са свързани с трансформирането й в ейкозаноиди на арахидоновата киселина, които имат про-възпалително действие (на ставите и меките тъкани), стесняват кръвоносните съдове, сгъстяват кръвта и увеличават усещането за болка.

Гама-линоленова (ГЛК): Това е „по-добрата” омега-6, на която се приписват противовъзпалителни, противоракови и имуностимулиращи свойства, и която се използва за лечение на ПМС, атопична екзема, артрит и някои други автоимунни заболявания. При възрастните ЛК лесно се превръща в ГЛК, но при бебетата това не е така. За тях, както и за някои хронично болни хора, и ГЛК е незаменима. Бебетата могат да я получават или през майчината кърма, или през спирулината, която е отличен източник на ГЛК (продукт Зелена енергия на АкваСорс). Друг източник на ГЛК са маслата от шафраника, пореч, касис, коноп и пупалка (Комплекс Мастни Киселини на АкваСорс).

Съотношение Омега-3 : Омега-6:

То е особено важно за профилактиката и лечението на редица дегенеративни, сърдечно-съдови и възпалителни заболявания като рак, артрит, инфаркт, инсулт и др. Приема се, макар и не единодушно, че най-добро съотношение омега-3 : омега-6 в диетата е от 1:1 до 1:4. За съжаление, най-често това съотношение е 1:20 и даже 1:30. Преобладаването на омега-6 (растителни мазнини) се свързва с много от болестите на цивилизацията. Коригирането на съотношението омега-3 : омега-6 е много важна стъпка към по-добро здраве.

Омега-7:

Палмитолеиновата киселина (ПОК) е важна за поддържането на здрави, гладки и хидратирани лигавици, особено на влагалището у жени в менопауза, но също така и за епителните тъкани (кожата и лигавиците на дихателната, храносмилателна и отделителна система) и конюнктивата на очите при всички хора. Омега-7 повишават локалния имунитети подобряват бариерната функция на епителите. Недостигът на ПОК води до груба кожа, дерматит, трудно зарастване на рани, язви на кожата и лигавиците на хранопровода, стомаха и т.н., дразнене, сърбеж и болки в очите и във влагалището. Добавянето на омега-7 в диетата действа бавно, но в крайна сметка премахва тези неприятни симптоми.
Други ползи от ПОК включват намаляване на лошия и увеличаване на добрия холестерол, подобряване на производството на инсулин от панкреаса, регулиране на обмяната на въглехидратите и кръвната захар. Изглежда, че омега-7 може с успех да се прилага при диабет тип 1 и 2.
Омега-7 се съдържа в макадамията и сьомгата, но най-богат източник (40%) е маслото от ракитник (морски зърнастец или облепиха). Този суперплод дава обещаващи резултати в борбата със затлъстяването, защото не позволява натрупването на мазнини в тялото. Това се дължи главно на богатото съдържание на ПОК.
Латинското име на ракитника Hyppophae rhamnoides идва от hyppo – кон и phaos – блестя. В древна Гърция бракуваните или ранени коне, които не ставали за нищо, били пускани „в отпуск” и след като известно време пасели ракитник, кожата им ставала гладка, здрава и блестяща.
И в наши дни това е така! Всеки може да се убеди в чудесния ефект върху кожата, като започне да се маже с масло от ракитник и да го приема вътрешно. А най-добре е да ползва Течно Злато на АкваСорс, което съдържа не само масло от ракитник, но и пълен набор омега-3, 6 и 9.

Омега-9:

Значение като храна има преди всичко олеиновата киселина (ОК), която се съдържа в маслиненото масло (зехтина), бадемите, авокадото, сусама, макадамията, фъстъците и др. Тя не е незаменима (можем да я синтезираме от омега-3 и омега-6), но е по-добре да я приемаме в готова форма. Ползите от ОК са повишен имунитет, по-добро кръвообращение, намаляване на лошия холестерол, предпазване от атеросклероза и противораково действие (като омега-3 и омега-6). ОК самостоятелно едва ли е толкова полезна, ключът е в комбинирането й с омега-3, 6 и 7.

Средиземноморска диета:

ЕМК са в основата на средиземноморската диета, която се състои от риба (омега 3), зехтин (омега-9), зеленчуци (антиоксиданти) и червено вино (ресвератрол). Тази диета е известна с доброто си влияние върху сърдечно-съдовата система и продължителността на живота на народите, за които тя е традиционна. За това допринасят както преобладаването на Омега-3 и Омега-9 мастните киселини над Омега-6, така и антиоксидантите от виното и зеленчуците, така и по-ниския гликемичен индекс на храната (тъй като в нея няма бързи въглехидрати като сладки и тестени храни).

По-добрият вариант:

С АкваСорс можем да си направим подобрен вариант на средиземноморска диета, която е полезна не само за сърцето, но и за поддържане на перфектна форма, за тънка талия и стройна фигора, за по-гладка кожа с по-малко бръчки, за подмладяване и удължаване на живота. Тя се състои от водорасли, Течно злато, Плодова енергия, Суперантиоксидант, Колактив, Коензим Q10 с хром, Лайтен-ъп. За повече обяснения моля се свържете с д-р Найденов.