Chelidonium majus (Chel)

Конституционалната картина на Chel е много подобна на Lyc. Много трудно е да се разграничат, особено когато разглеждате един човек изцяло. Според моите наблюдения пациентите Chel са доста енергични, СИЛНИ индивиди. Те изглежда имат нужда да доминират над другите. Прекалено самоуверени и дори да са с най-добри намерения, искат да натрапят мнението си на другите. Имат определено чувство за това кое е правилно и кое не, дори и в области, които са извън тяхната компетентност. Много бързат да дадат съвет и след това се чувстват обидени, ако не ги послушате. В това отношение Chel прилича на Dulc.

Тази диктаторска страна на Chel много напомня за Lyc, но с една основна разлика. В основата си Lyc е страхлив и затова той се ограничава да властва само над онези, които може да контролира – подчинени, деца и пр. Chel не е страхливец и не променя поведението си в зависимост от това с кого говори. Той еднакво ще налага мнението си както на вишестоящи, така и на подчинени. Chel не притежава пацифизма на повечето чернодробни лекарства. Такъв пациент не се колебае да се бори за правата си.

В известен смисъл Chel е загрижен за другите, но това не е тревога за хората, която произлиза от човешка чувствителност. Това е повече чувство за вина. Те могат да направят големи жертви за някой човек, но в същото време това няма да им попречи да му отправят критични забележки; ако този човек не се вслуша в съветите им, отначало ще се почувстват обидени и след това бързо ще загубят интерес към него. Тяхната ориентация е по-скоро към това “да свършим работа”, отколкото да проявят истинско разбиране към проблемите на хората.

Изглежда има някаква дълбока несигурност при пациентите Chel, която ги кара да помагат и да властват над другите. Те са хора със силна воля и като че ли от това произтича чувството им за сигурност и задоволство, карайки хората да правят това, което те им кажат. Chel развива силна привързаност към един човек, например съпруг или съпруга. Тогава те изпитват една доста силна тревога за този определен човек. Поради това Chel трябва да бъде добавен към рубриката “Тревога за другите” (Anxiety about others). Но въпреки това, например една съпруга Chel, силно привързана към съпруга си, няма да се поколебае да доминира над мъжа си. Тя може да бъде толкова силна личност, че съпругът L просто да се затвори и да я остави само тя да приказва.

Пациентите Chel са реалисти; много реалистични и твърдоглави. Определено не са интелектуалци; дори може да са анти-интелектуалци. Ако може, гледат да избегнат всякаква интелектуална работа, математически задачи, абстракции и пр. Никога не си “губят” времето да анализират емоциите си, да обясняват ситуации, да се замислят за поведението си и пр. Човек би могъл да опише пациентите Chel като умствено лениви – апатични и мързеливи.

Те не се отдават лесно на емоциите си и въобще не са сантиментални. Не изразяват лесно добрите си чувства, но очакват другите да изразяват нежност и обич към тях. На емоционално ниво Chel може да има тревоги – за човек, към който е привързан, а също тревога за собственото си здраве. Тази тревога за здравето може да не е толкова силна, както при другите лекарства, но тя определено е налице. При Chel това е реална тревога. Тези пациенти се преглеждат при най-добрите лекари и ако има и най-малък проблем, те започват да се тревожат и искат нещо практично и осезателно да се направи веднага. Развиват подозрителност спрямо това, което се прави за тях. Ако лекарят постави диагноза “колит”, Chel няма да я приеме просто така. Той пита: “Сигурен ли сте? Да не би това да е черният дроб? Или далакът? Премислихте ли всички възможности?” Тревогата му го кара да разгледа всички варианти.

Пациентите Chel могат да преживеят дълбоки депресии, но обикновено за кратко време и за сравнително дребни неща. Една съпруга Chel може да бъде много взискателна към мъжа си и ако той не направи нещо така, както иска, тя става замислена и изпада в дълбока депресия. Но на следващият ден вече L е минало и е весела до следващото дребно разочарование.

Chel е предимно чернодробно лекарство. Пациент, който е страдал известно време от симптоматиката на Chel ще има мръсно жълт оттенък на кожата, даже меден. Както при другите чернодробни лекарства, симптомите на Chel обикновено се влошават сутрин; сутрин не е бодър. При него има специфично влошаване около 4 ч. сутринта, особено при невралгии и главоболие. Това е интересна особеност, като се има предвид влошаването на Lyc в 4 ч. следобед. Chel няма определено влошаване следобед, но и Chel, и Lyc се чувстват по-добре вечер – след 8 часа.

Като цяло Chel се влошава от студено, освен при главоболие, синузит и невралгии, които се подобряват от студено. Обикновено Chel се влошава при промяна на времето, дори от студено към топло. Знае се, че се влошава от влажно време, но не мисля, че това е важен симптом. Виждал съм неколцина пациенти Chel, които си живеят по-лесно до морето.

Chel определено е десностранно лекарство. Особено при хепатитни болки, то има една специфична болка в десния хипохондриум, която ирадиира към долния ъгъл на дясната лопатка. При остри случаи, този симптом просто ви задължава да предпишете Chel; не се подобрява от лежане на болезнената страна.

Chel има артритни болки, които са вторични при чернодробните лекарства. Те обикновено засягат дясното рамо и двете колена (понякога само или повече дясното). Коленните болки подчертано се влошават от ходене. Chel е едно от първите лекарства, за което трябва да мислите при болки в коленете, които се влошават от ходене.

Chel има и една друга силна черта, която не съм видял да е изтъкната в книгите. Те имат силно желание за мляко и млечни продукти, особено за сирене – може да има желание за сирене или отвращение към него, но никога не е неутрален. В допълнение на това Chel има желание за топли напитки, топла храна и се подобрява от тях.

Патологията на Chel напредва бавно, а реакцията към него също е бавна. Не бързайте да сменяте лекарството, ако след един месец нямате чувствителни резултати (при хроничен случай). Освен, че лекарството действува бавно, самите пациенти едва ли ще ви кажат за някакво подобрение. Те никога не са доволни, докато не видят осезаеми, обективни и необратими резултати. Дори и лекарството да има чудотворен ефект върху него, такъв пациент няма да признае това, преди да е минала година от подобрението. Той може даже да е подозрителен. Ще каже: “Вие казвате, че съм по-добре, но всички останали лекари казаха, че черният ми дроб никога няма да се оправи. Е, как това, което вие казвате, може да е възможно?” Той може даже да настоява да направи изследвания на черния дроб, за да ви докаже, че черният му дроб все още не е наред – и ще го направи въпреки подобрението.

В някои случаи отличаването на Chel от Lyc може да се окаже доста трудно. Chel е много по-напорист и не се страхува да изразява своите мнения, Lyc е по-кротък и по-страхлив и не се опитва да властва над други освен над подчинените си. И двамата се тревожат за здравето си, но тревогата при Chel не е толкова силна и е по-реалистична. И двете лекарства се десностранни, но за Chel е по-характерно болката около долния ъгъл на лопатката. Lyc обича да лежи на дясно, а Chel не се подобрява при тази поза и предпочита да лежи на лявата страна. И при двете лекарства има раздуване на корема и флатуленция, но за разлика от Lyc при Chel те не са така силни. Lyc има много по-силно желание за сладко, отколкото Chel. Lyc обикновено няма отношение към сиренето, докато Chel има или силно желание, или силно отвращение към него. И двете лекарства обичат топли питиета и топла храна, и двете се подобряват от тях. И двете не се чувстват добре сутрин при събуждане; Chel има специфично влошаване в 4 часа сутринта, но няма влошаването на Lyc в 4 часа следобед. И двете лекарства се подобряват вечер.

Определянето на разликите между Chel и Lyc е чудесен пример за необходимостта да се подчертава, когато си записвате случаи. Може да се окаже невъзможно да вземете решение при някой писмен случай, ако няма подчертавания, които да ви подскажат силата на симптомите, както са описани от пациентите. Хомеопатията е наука, която се базира върху фино нюансирани разлики между различните лекарства. Този факт, може би никъде не е така очебиен както при сравняването на Chel и Lyc.