Програма за здравословно отслабване

Една от причините за преяждането е, че нормализирането на нивото на кръвната захар става едва около 20 минути след поглъщането на първата хапка. Затова е важно да се храним по-бавно и да дъвчем повече.

Съществуват и други причини да преяждаме. При всяко хранене тялото ни трябва да приеме определено количество хранителни съставки. Храната, която се консумира в наши дни, обаче е подлагана на прекалено много обработки и затова е бедна на жизненоважни съставки, като ненаситени мастни и аминокиселини, ензими, витамини и минерали. За да си ги набавим от такава храна, ще бъде нужно да изяждаме огромни количества при всяко хранене и по този начин да поемем много излишни калории. Това създава допълнително проблеми и претоварва органите ни.

Апетитът може да се регулира безпроблемно и безболезнено, ако си набавяме допълнително нужните ни минерали, витамини и мастни киселини в необходимите количества с помощта на водораслите; тогава вече няма да ни измъчва постоянен глад и ще се задоволяваме с по-малки количества храна.

Един от ключовете към намаляване на телесното тегло е да се вслушваме в тялото си, но да се вслушваме интелигентно, и да правим онова, което ни казва то.

Придържането към диети с цел отслабване има няколко отрицателни последици. Първо, нашият метаболизъм се забавя, организмът изключва всички възможни потребители на енергия и в крайна сметка започва да се задоволява само с част от калориите, които е използвал преди започването на диетата.

Второ, енергийните резерви на тялото са два вида: мазнини и мускули. Тъй като то не знае какво го очаква, започва да черпи първо от мускулите. И ние наистина отслабваме, но, поне в началото, не за сметка на мазнините, а на мускулната маса.

И трето, никой не би могъл да се съпротивлява дълго срещу собственото си тяло. Рано или късно то контраатакува и ни кара да започнем да се храним още по-неистово. Повечето хора възвръщат първоначалните си килограми, скоро след като приключат дадена диета. Те обаче не се връщат във вид на мускули, а на нови мазнини.

Следователно всяка следваща диета обикновено води до поредната загуба на мускулна маса и увеличаване на мазнините. Затова, вместо да гледаме на тялото си като на враг, по-добре е да се помирим с него.

За изгарянето на тлъстините е нужна енергия. Това означава да се храним достатъчно. Когато става дума за намаляване на килограмите, не трябва да позволяваме тялото ни да забави своите функции. Когато ускорим метаболизма, мазнините започват да изгарят по-бързо. Ето някои дребни трикове, чрез които можем да го постигнем:

Мазнините могат да ускорят или забавят нашия метаболизъм. Твърдите, наситени мазнини (например в месото и пържените храни) го забавят. Колкото по-малко наситени и повече ненаситени мазнини консумираме, толкова повече го ускоряваме. Някои авторитети твърдят, че ненаситените мастни киселини трябва да бъдат 12-15% от приеманите калории, което да се равнява на 2-3 супени лъжици дневно (би трябвало заедно с това да приемаме 30 IU вит. Е.) Ако става дума за алфа-линоленова киселина, която е по-ненаситена от линоленовата, метаболизмът ви ще се ускори още повече и вероятно сутрин ще започнете да се събуждате доста гладни. Не се тревожете – просто тялото ви действа на по-високи обороти.

Когато се храним правилно и си набавяме нужните хранителни елементи, спортуването ще ни се струва по-лесно и приятно. По този начин ще тонизираме мускулите си, ще изглеждаме и ще се чувстваме по-добре. А ето и някои от прекрасните неща, които стават с нас, когато правим аеробни упражнения:

На аеробно ниво на упражнение храносмилателната ни система изключва. Мускулите се снабдяват с енергия от мазнините и захарите, които вече се намират в кръвта. Но след известно време тялото ни прибягва към най-значимите си енергийни запаси – складираните телесни мазнини. И не само това. Положителният ефект продължава и след като приключим с упражненията.

Скоростта на метаболизма ни се увеличава по време на спортуването и след като сме се упражнявали един час, той остава 2-3 пъти по-висок през целия ден. След това започва да спада постепенно, но в продължение на цели 48 часа остава по-висок, отколкото преди физическото натоварване. Онзи, който се подлага на диети, пълнее 20 пъти по-бързо от човек, който не се ограничава с тях, но пък спортува по правилата на аеробиката.

Много от телесните ни системи се нуждаят от аеробни упражнения, за да действат по-качествено и по-дълго.

Аеробно е онова упражнение, което стимулира приема на кислород и сърдечносъдовата система. Възможно е обаче да започнем да спортуваме така усърдно, че тялото ни да престане да използва складираните си мазнини. Щом стане това, преминаваме от аеробен към анаеробен начин на физическа активност. За изгарянето на мазнините е нужен кислород.

Следователно, аеробните ни упражнения ще имат максимален ефект, когато се намират в определени граници. А как да определим това? Един от начините да разберем дали спортуваме аеробно, е дишането; то трябва да бъде учестено, но не мъчително. Бихме се ориентирали още по-точно, ако измерваме пулса си. Ето и таблица на пулса за 1 минута при аеробно натоварване:

Възраст Пулс

30-40 120-160

40-50 120-150

50-60 110-140

Консултирайте се с лекар, преди да изберете своята програма. Ако натоварването не е достатъчно голямо, никога няма да изгорим мазнините. Ако ли пък е прекалено голямо, ще преминем в състояние на анаеробно упражняване и е възможно дори да си навредим.

Съществуват много аеробни спортове. Тук са изброени само малка част от тях: бягане, аеробика, плуване, колоездене, аеробни тренажори, работа, при която се повтарят многократно едни и същи движения (като сечене на дърва и прибиране на сено). Какъвто и да бъде изборът, трябва да поддържаме пулса си на съответната честота поне половин-един час всеки ден или през ден, за да постигнем желания резултат – отслабване, вталяване и по-добра спортна форма.

Съзнаваме, че това не изчерпва темата, но все пак е една крачка напред в ограмотяването ни по отношение на доброто здраве и фитнеса. Освен всичко друга, за да изглеждаме и да се чувстваме добре, необходими са ни малко повече знания и най-вече достатъчна воля. Всяко нещо си има своите тънкости и ако човек бъде посветен в тях, животът му става по-лесен.

И така, ако наистина сте взели решение да отслабнете и да се стегнете, това няма да стане без физически упражнения. Ако не можете да ги правите поради сериозни причини, заменете ги с масаж и пасивни упражнения под ръководството на рехабилитатор.

Същевременно регулирайте храненето си, особено в периодите, когато не се натоварвате физически. От разгледаните в тази книга продукти препоръчваме следната комбинация:

1. Програмата Лесно начало заедно с коластра и ЕМК за изчистване от токсини, клетъчна регенерация, преодоляване на клетъчното гладуване и нормализиране на апетита.

2. CoQ10/хром/AFA с цел подобряване състоянието на сърдечно-съдовата система, ускоряване на обмяната, по-добро действие на инсулина и укрепване на мускулите.

3. Lighten-up!, ЕМК и коластра ежедневно поне за един-два месеца с цел още по-добро клетъчно хранене и изчистване на натрупаните тлъстини.

4. Преди тренировка: Супер антиоксидант с цел предпазване на клетките от увреждане и Клетъчна енергия за зареждане с АТФ.

За поддържане на постигнатите резултати е важно ежедневно да се приемат поне водорасли AFA или Зелена енергия, коластра и ЕМК. Така ще можем да разчитаме докрай на всяка една клетка от нашето тяло.