Staphysagria (Staph)

Основната идея, която характеризира Staph е ПОТИСКАНЕ НА ЕМОЦИИ, особено на тези свързани с любовни връзки. Пациентите Staph са лесно възбудими. Техните проблеми се усложняват, когато те не позволят възбудата естествено да се освободи. Това може да се прояви главно по два начина, типични за мъже и жени. При жените емоционалното подтискане води до състояние на мила пасивност и смирение – вид свенливост. При мъжете тази чувствителност може да не е толкова явна; пред света те може да изглеждат мъжествени, дори твърди, но вътрешно те изпитват същата деликатна чувствителност и романтична уязвимост.

Жената Staph е доста деликатна и силно напрегната. Тя е мила, внимателна към хората. Смята, че нейните проблеми са си само нейни; не би и помислила да обременява другите. В началото на хомеопатичното интервю, тя ви дава съвсем малко информация. Обикновено говори само за специфични проблеми. Не е затворен човек в истинския смисъл; просто не иска да обременява хомеопата. Жената Staph не е отворена и не се натрапва. Тя е мило резервирана. Ако лекарят покаже истински интерес и разбиране, пациентът бързо ще се отвори. Това определено я отличава от Ign, която е истински резервирана; пациентката Ign е сдържана и предпазлива – трудно се отваря.

Staph никога не е егоистична, рязка или горделива. Дори мъжът Staph, който може да изглежда силен и мъжествен, вътрешно е много чувствителен и кротък. Има едно истинско смирение, което се дължи на вътрешно усещане на безсилие. Пациентът Staph се чувства неспособен да се бори дори за собствените си права. В ранна възраст преживява няколко сблъсъка, колкото и да са дребни, и бързо се научава да се подчинява при всяка кавга или принуда.

Дори когато е в правото си и някой се отнася несправедливо, тя няма да се бори. Тя преглъща възмущението си, но главното в случая е, че не запазва горчивината от обидата. Така пасивното подтискане на емоциите отключва патологичната картина на Staph Въпреки че тя остава мила в безсилието си, настъпва едно дълбоко отслабване на вътрешния оздравителен процес. На умствено ниво се развива едно ВТВЪРДЯВАНЕ. Емоционалната рана никога не заздравява съвсем и вродената чувствителност на пациента се увеличава още повече. Тя се чувства още по-уязвима, по-плаха и поради това подтиска емоциите си даже повече от преди.

Процесът на втвърдяване, като резултат от подтискането, се вижда най-ясно на физическо ниво. Раните не заздравяват лесно. Не че загнояват, просто наранената тъкан загрубява и се втвърдява. Развиват се твърди, мъртви тумори или хронични втвърдявания от всякакъв вид. Това важи особено за половите органи – яйчници, матка, тестиси, както би могло да се очаква, като се има предвид романтичната/сексуална възбуда и чувствителност при пациента Staph Добър пример за този процес е развитието на ечемика. При Staph, ечемикът не само идва и си отива, както при другите хора, а оставя малки втвърдени петна, които не изчезват с времето.

Staph е едно от няколкото лекарства, които се характеризират със заболявания от скръб. Отново при Staph има една “сладост” пред лицето на скръбта. За разлика от нея, пациентите Ign u Nat-m, които имат опита на много скръбни преживявания, стават злобни; като трън забит отвътре, човек трудно може да ги доближи. Ако успеете да надникнете в душата на такива пациенти, вие виждате горчивина, една злоба, която боде като трън, докато при Staph вие срещате само едно мило примирение.

Ключова характеристика на заболяванията от скръб на Staph е, че те са винаги свързани с любовни връзки. Дългите страдания, които те преживяват, рядко са предизвикани от неудачи в кариерата, финансови проблеми, та дори и смърт в семейството. Те са мили хора, добре се разбират с колегите си. И да имат служебни неудачи, те се съвземат бързо и продължават напред. За разлика от пациентите Aur, които рухват напълно след служебни провали, като не могат да преживеят загубата и се застрелват или скачат от прозореца, при Ign u Nat-m, ако проучите внимателно историята на заболяването, ще видите че проблемите започват след смърт на близки, любими хора. При Staph, страданията настъпват най-често след романтични разочарования.

Милото примирение на пациента Staph е вид плахост, въпреки че Кент не е вписал Staph в рубриката “Плахост” (Timidity). Не ги е вписал вероятно, защото те може да не изглеждат плахи и покорни в общество, в работата си, на гости и пр. Тяхната плахост се проявява, когато срещнат човек, който ги привлича. Тогава те започват да си фантазират и мечтаят, но се страхуват от прекалена близост – от тук произлиза и се поражда тяхната плахост.

Както вече казах, пациентът Staph е силно възбудим. Той или тя лесно достигат възбуда при любовни отношения. Царството на фантазиите и романтичните картини е събудено. Тя мисли за любимия по цял ден. Вечер, преди да заспи, разиграва във въображението си миналите срещи и бъдещите възможни варианти. Проблемът излиза, когато връзката става реалност. Тя се чувства по-добре от разстояние, лесно и напълно може да бъде задоволена и от една чисто платонична връзка. Такъв човек може да извлича голямо удоволствие от подобна духовна връзка дълги години.

Тъй като е с висока възбудимост, а не освобождава чувствата си по естествен начин, Staph придава твърде голяма важност на малките неща. Малките жестове, дали любимият я е поздравил с очакваната радост и пр, се преувеличават безмерно. Лесно може да се задоволи от дребни неща, но може да изживее и страхотен тормоз, когато те липсват. По тази причина, а и поради неохотата си да прекрачи границите на ментализираната романтика, много от нейните връзки траят кратко време. Тогава тя се разочарова и уязвимостта L нараства.

Така при Staph може да видите много любовни скърби. Лесно се увличат, фантазират, след това се разочароват. След няколко такива случаи те развиват патология на физическо ниво. След разочарование или конфронтиране, те страдат от диария, уринират често, развиват се твърди тумори, увеличаване на простатата и др. Могат да страдат от главоболие, с едно особено усещане за втвърдяване в челото или тила. Това усещане за вдървеност е много характерно и съответствува на процеса на втвърдяване, което се наблюдава и на другите нива.

Необходимо е да подчертаем, че пациентите Staph са силно възбудими. Всичките пет сетива могат да се възбудят до трескавост. Това, заедно с техният страх от интимност, води до склонност към мастурбация, с което Staph е известна. Фантазиите на пациентите Staph са толкова живи и наситени, че те търсят някакво освобождаване, което постигат чрез мастурбация.

Поради високата им чувствителност, Staph често са с артистични наклонности, но все пак тези наклонности обикновено включват индивидуални художествени занимания – живопис, музика, поезия. Доста необичайно ще бъде да се предпише Staph на някой екстровертен актьор или певец, но може да срещнете морски капитан, който се нуждае от Staph Отначало няма да допуснете Staph за човек с такъв пост, където са необходими твърдост и здрава ръка, но постепенно откривате, че вътрешно човекът е с много изтънчен естетически усет – той прекарва свободното си време пишейки любовни стихове. Такъв образ може да ви доведе до Staph

Спомням си един 35 годишен мъж, който реагира много добре на Staph Той беше мил човек, лесно се сприятеляваше, но страдаше от хронично нежелание да се въвлече в истинска любовна връзка. Не че беше хомосексуалист, той просто се боеше от по-голяма интимност. Призна си, че основния му проблем е мастурбацията. Чувствал се принуден да мастурбира всеки ден от 7 годишна възраст до момента (35г). В дадени моменти осъзнавал, че това е прекалено и решавал да си наложи контрол, но на следващия ден волята му отслабвала и той продължавал с навика си. Това станало огромен проблем за него. А аз вярвам, че ако не беше взел Staph, състоянието му можеше да се влоши много.
Когато такива чувствителни хора преживеят някаква скръб или открита конфронтация, особено силно се засяга нервната система. Веднага усещат вътрешно треперене, което може да премине в истинска хорея. Кръвообращението също може да бъде засегнато; кръвното налягане може да се повиши или кръвта да не се разпределя правилно в тялото. Лицето може да бъде червено или бяло, а устните сини.

От картината, която обрисувах до тук, читателят лесно може да си представи, какво ще бъде действието на Staph в сексуалната област. Отначало има голяма възбуда, особено когато не е с любимия си. Тази възбуда се освобождава чрез мастурбация, но когато се озове в действителна ситуация, пациентът става фригиден или импотентен.

Естествено при децата картината не е същата, както при възрастните. И все пак, подтискането е главната тема. Вие може да видите умствено забавяне, което е причинено от подтискане на естествените склонности, наложено от родители или учители. Спомням си един случай на едно 11 годишно дете, което до преди да тръгне на училище на 6 годишна възраст е било интелигентно, дружелюбно и открито. На втората си година в училище вече започва да изостава. Когато вече се срещнахме с него, за повечето хора, той беше умствено изостанал. Беше пропуснал три пълни учебни години. Поведението му даваше основания за тревоги. Той удряше майка си толкова много, че отначало му предписах Stram – без всякакъв резултат. Накрая успях да открия, че повратният момент в този случай е било влизането му в училище и настойчиво започнах да дълбая около обстоятелствата от онова време. Оказа се, че родителите по това време са се карали доста, което без съмнение се е отразило на детето, но пък те са се карали от години. Накрая открих, че по природа той е бил левичар, докато учителката му го е принудила да пише с дясната ръка “ като всички деца”. От предишни мои случаи знаех, че такова подтискане може да окаже силно влияние. На основание на това, дадох Staph и това дете не само се справя с училището, а и бързо наваксва загубеното през последните три години.

В по-късните стадии на патологията на Staph свръхчувствителността може да се прояви като свръхраздразнителност. Staph може да стане деструктивна и избухлива – не толкова колкото Stram, но все пак значително. На този етап, човек лесно може да сбърка Staph и Coffea. И двете са възбудими. Сетивата им, особено слухът, силно се изострят, въпреки че може да се сравни със Stram
Етапите на умственото ниво лесно могат да се предскажат, като сме разбрали основната картина на Staph Отначало след силна скръб или конфронтация има вътрешно треперене. По-късно това може да прерасне в хорея; виждал съм няколко случая на хорея, които са били излекувани чрез Staph После, човек може да наблюдава загуба на паметта. Пациентът е умствено уморен и забравя. Могат да четат нещо и като затворят книгата да не знаят какво са прочели. Втвърдяването, което е толкова силно изразено на физическото ниво накрая достига и умственото. Интелектът се “втвърдява”, губи своята гъвкавост. Развива се някакво малоумие. Пациентът не може да приема нови идеи или външни впечатления, само седи с втренчен поглед. Заедно с много други лекарства, Staph може да бъде предписана при сенилност, когато е имало процес на хронично потискане и втвърдяване.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ

Сексът може да се изроди в сладострастие или похотливост, удоволствие преминаващо границите на нормалното. Отдава се прекалено на секса. Оказва се в състояние, където всеки може да му диктува какво да прави, ако има повече връзки. В ума си може да си създаде състояние, че не държи живота в свои ръце; всеки може да си прави с тях, каквото си поиска. Оставят се да бъдат въвлечени в неща, които не одобряват. Не може да каже “не”. Настъпва пълен хаос. Може да има увеличение на простата, поради безразборните си връзки, от похотливост или от поддържане на дълги ерекции, за да задоволи партньорките си. Така той насилва хормоналната система да работи по неестествен начин. След всички претоварвания става импотентен – поправя се от Staph (Lyc е главното лекарство за импотентност). Може да има болезнени ерекции през нощта, които не са провокирани от нищо и които са продължителни и много болезнени.