Остеопороза и коластра

Остеокластите са клетки, които разрушават костната тъкан и предизвикват шупливост и загуба на здравината на костите, наречена остеопороза. Остеобластите, от друга страна, са клетки, изграждащи костта. С напредването на възрастта броя на остеобластите намалява за сметка на увеличеното количество остеокласти. Това важи най-вече за жените в менопауза, тъй като е доказано, че с намаляването на естрогените броя на остеокластите нараства.

Трансформиращият растежен фактор (TGF-B), който естествено се съдържа в коластрата, се произвежда и от остеобластите (клетките, които изграждат костите) и води до намаляване на остеокластите (клетките, които унищожават костите). Допуска се, че TGF-B може да намали и дори да предотврати развитието на остеопорозата.

Коластрата е единствения естествен източник на TGF-B и други растежни фактори. Затова се препоръчва всеки, който иска да повлияе положително костната си плътност и здравина, да приема редовно коластра и водорасли.

На жените след менопаузата се препоръчва да изследват хормоналните си нива и заедно с коластрата да приемат подходящи дози естроген и прогестерон (обикновено е достатъчно да употребяват крема Moon Rise), както и Зелена енергия, която е много богата на минерали.

Много лекари, които препоръчват тези суперхрани, са наблюдавали подобрение в костната плътност, повишаване на хемоглобина, общо освежаване, повишаване на тонуса и намаляване на оплакванията при пациентки на възраст над 40 години, които редовно ги приемат.