Псориазис и витамин D

Псориазис и възпаление

Приемът на вит. D-3 облекчава много възпалителни заболявания. Ние вярваме, че те включват псориазис, дерматити, пърхот, екзема, розацея и тежко акне. Макар че псориазисът като заболяване е все още слабо разбран, възпалението определено играе важна роля в патогенезата му.

Едно проучване, направено в Израел (около Мъртво море, легендарно в лечението на псориазис) показва, че естествената слънчева светлина осигурява значително облекчаване на симптомите. Това е така, защото слънчевата светлина стимулира тялото ни да произвежда витамин D.

Когато говорим за вит. D, имаме предвид активната му форма, а именно вит. D-3. Освен че може да помогне при псориазис и други възпалителни състояния, витамин D-3 може да предотврати или намали тежестта на множество други болести, включително диабет, епилепсия, депресия, високо кръвно налягане, а може би дори рак!

Витамин D и псориазис

Витамин D-3 може да е от полза на пациентите с псориазис по редица начини. При различни възпалителни състояния дефицитът на витамин D е много чест. Значителен брой пациенти са имали подобрение дори от малки ежедневни дози допълнително приеман витамин D-3.

Почти всеки орган в тялото съдържа рецептори за витамин D-3! Нашата кожа, най-големият орган на тялото, произвежда витамин D от слънчевата светлина, а също така съдържа рецептори за него. Затова по-активната форма, вит. D-3, може да помогне за регулиране на анормалния растеж и лющенето на кожата при псориазис.

Въпреки че механизмът на действие не е напълно изяснен, терапията с UV-светлина от дълго време е ефективно средство за облекчаване на псориазиса. Тъй като организмът произвежда витамин D-3 от UV светлина, справедливо е да се каже, че UV-терапията е друга форма на осигуряване на витамин D-3 за тялото.

Как си набавяме витамин D-3 ?

Витамин D-3, или холекалциферол, се произвежда в кожата предимно чрез излагане на слънчева светлина. Тъй като повечето хора работят на закрито, и мнозина не смеят да се излагат на слънце без слънцезащитен крем поради страх от рак, малко хора са способни да поддържат здравословни нива на витамин D-3 само чрез слънчевата светлина. Използването на слънцезащитни продукти може да блокира до 95 % от производството на витамин D-3 в кожата!

Но нивата на витамин D в организма се влияят и от редица други фактори. Географската ширина на местоживеене, пигментацията на кожата, възрастта и начинът на живот играят важна роля за нивата на витамин D. Хората, които живеят в северните райони (т.е. по-високи географски ширини) страдат от недостиг на витамин D-3 поради дългите зими с ограничено излагане на слънце. Хората с по-тъмна пигментация на кожата се нуждаят от много повече излагане на слънчева светлина за производството на същото количество витамин D в сравнение с тези с по-светла кожа .

Витамин D-3 се съдържа в ограничен брой храни, като ядки, яйца и риба, и често се добавя към млякото и портокаловия сок. Но за да се получи достатъчно витамин D-3 от храната или обогатени напитки, трябва да се консумират по 400 гр. риба или по няколко чаши мляко дневно. А след 45-годишна възраст бъбреците намаляват производството на алфа-хидроксилаза – ензим, който подпомага организма да преработва витамин D от храната.

За поддържане на идеални нива на витамин D са необходими здрава кожа, достатъчно излагане на слънчева светлина, здрави черва (за да го абсорбират от храната или хранителните добавки), здрав черен дроб и бъбреци (за да го превърнат в активната форма 25-хидрокси-витамин D-3). За щастие, нивата на 25-хидрокси-витамин D-3 могат да бъдат проследявани, а и вит. D-3 е достъпен без рецепта, така че може да бъде приеман от всеки човек.

Изследване на 25-хидрокси-витамин D-3

За да се определи дали нивата на витамин D са достатъчни, се изследва 25-хидрокси-витамин D-3 (25-OH-D-3) в кръвта. Нива под 20 нг/мл се считат за дефицит и водят до много болести и отслабена имунна защита. Нива по-малко от 40 нг/мл вероятно са все още недостатъчни. Нива около60-70 нг/мл се считат за оптимални. Нива по-високи от 80 нг/мл се счита за прекомерни, но при някои тежки заболявания (например рак) може да се поддържат временно с терапевтична цел под лекарско наблюдение. Тестването е сравнително евтино и е много важно, за да се прецени колко вит. D-3 може да се приема, за да не се стигне до интоксикация.

Имайте предвид, че ако в последните 1-2 дни сте се пекли много на слънце или сте били на солариум, резултатите могат да се повлияят и да се отчете по-висока стойност от реалната. Тестът е особено важен през зимните месеци и трябва да се прави поне два пъти годишно – около 15 октомври и около 15 април. През летните месеци при излагане на слънце около обяд по половин час, повечето хора обикновено произвеждат достатъчно вит. Д и тогава това изследване няма смисъл.

Коя форма витамин D е за предпочитане?

Има две основни групи суплементи за внасяне на витамин D в човешкото тяло:

Витамин D-2 (ергокалциферол) се произвежда от гъби в лабораторни условия и е водноразтворим. Изглежда, че D-2 има по-лоша поносимост и води до повече странични ефекти и по-голям риск за токсичност при предозиране. И все пак, ако се дава в малки дози с профилактична цел, той може да се окаже удобен, например за профилактика на рахит при здрави бебета и малки деца.

Витамин D-3 (холекалциферол) се произвежда от нашата кожа или се извлича от рибено масло или други хранителни източници и е мастноразтворим. В черния дроб D-3 много по-ефективно се превръща в активната циркулираща форма 25-хидрокси-витамин D. Ние вярваме, че много по-правилно е да се използва D-3, защото е по-безопасен и по-активен.

Препоръчителната дневна доза витамин D-3, както е определена от СЗО, е 400 IU дневно (1 капка Вигантол), но тя в момента се преразглежда. Видни учени от различни области на медицината вярват, че тя е твърде ниска и трябва да се повиши до най-малко 1 000 IU дневно за всички хора от умерените географски ширини. За максимална полза от витамин D дозите може да варират между 3000-5000 IU на ден, докато се постигне оптимално ниво в кръвта. Ако приемате по-високи дози, правете си всеки месец кръвен тест за нивата на калция и на 25-хидрокси-витамин D-3.

Макар и рядко, човек може поеме твърде много витамин D и да си навреди. Симптомите на свръхчувствителност или токсичност може да включват сериозно стомашно разстройство, придружено с повръщане и силна жажда. Ако използвате добавки, съдържащи вит. D и подозирате, че имате симптоми на токсичност, трябва да се свържете незабавно с Вашия лекар.

Нови проучвания изглежда показват, че токсичността на витамин D-3 е нещо много малко вероятно за повечето здрави хора дори при използването на 6000 IU дневно, освен ако някой не страда от бъбречно или метаболитно заболяване, което засяга нивата на серумния калций.

Практичен съвет

Здрави или болни, щом живеете в България, трябва да приемате витамин D-3 редовно от септември до април включително по около 1000 IU на ден (една капка е 400 IU), а за бременните – от 2000 до 4000 IU.

През летните месеци най-добре е да си произвеждате сами витамин D-3. Това означава да се печете без слънцезащитен крем по около 30 минути дневно на слънце, когато то е високо над хоризонта (над 55-60 градуса), т.е. между 11 и 15 ч.

Разбира се, и тук дозата прави лекарството – повече излагане на слънце определено може да ви навреди, но и недостатъчното не е полезно. Затова започнете с печене на слънце по 5 минути отпред и отзад и увеличавайте до 20-30 мин. постепенно.