История на хомеопатията

Основоположник на хомеопатията е немският лекар Самуел Ханеман (11 април 1755 – 2 юли 1843) – един от най-ерудираните и напредничави учени на своето време, владеещ немски, гръцки, латински, френски, английски и др. Той е прочут с успешната си практика и особено с това, че по време на холерната епидемия през 1830-31 г. предлага най-ефикасното лечение, което води до бързо разпространение на хомеопатията в Европа. Главните му трудове са “Органон на целебното изкуство” (който той преработва шест пъти и допълва до края на живота си), “Чиста материя медика” и “Хроничните болести”. Около големия майстор се оформя цял кръг от последователи и така искрата се разгаря.

През 19. век в САЩ живее и твори друг титан на хомеопатията – д-р Джеймс Тайлър Кент – практикуващ лекар, преподавател по анатомия, професор по Материя медика, автор и издател на първокачествени учебници по хомеопатична философия и Материя медика, съставител на най-подробен и пълен Реперториум, който и до днес е в основата на най-добрите съвременни реперториуми.

В наши дни хомеопатията преживява нов разцвет. Може би най-голям принос за това има Георгос Витулкас от Гърция (род. 1932 г.) който буквално вдъхва нов живот на хомеопатията. Той е основател и директор на Международната академия по класическа хомеопатия, учител на повечето от най-добрите европейски и американски хомеопати, патрон на няколко международни фондации, автор на учебници, книги и статии, създател на нов модел за здраве и болест, изобретател на компютърна експертна система, издател на списание и т.н.

“За изключителен принос към възхода на класическата хомеопатия и възраждането на знанията по хомеопатия и за неуморни усилия да обучава хомеопати по най-високи стандарти, така че хомеопатията да може да предяви права за място в науката като ефективна алтернатива на други медицински школи и традиции” г-н Витулкас е удостоен с Алтернативна Нобелова награда за здраве през 1996 г.

Хомеопатията се разпространява все по-широко в съвременния свят и приносът й за подобряване на здравето на човечеството е значителен. Тя е предпочитан метод на лечение от английското кралско семейство, както и от много световноизвестни и богати личности – политици, бизнесмени, хора на изкуството и даже производители на алопатични лекарства.

Съществуват няколко специализирани международни организации,работещи за развитието на хомеопатията. Само в Европа има десетки големи издателства на хомеопатична литература и производители на хомеопатични лекарства и компютърни програми, стотици центрове за обучение и хиляди големи лечебни центрове, а професионалните хомеопати и студентите по хомеопатия са няколко милиона.