Baryta carbonica (Bar-c)

Bar-c е лекарство, което може да се предпише във всяка възраст – детство, зрялост и старост, но най-често се предписва на деца. Лекарството помага на скрофулозни деца, особено когато са физически недоразвити, подобни на джуджета, не растат и не се развиват. Този нисък ръст се наблюдава не само на физическо ниво, а също на емоционално и умствено. Като казваме подобни на джуджета, ние нямаме предвид, че лекарството се дава рутинно на хора с нисък ръст или за истински джуджета. То не се предписва на хора с добра интелигентност и силна жизненост. Недоразвитостта на Bar-cна физическо ниво се отнася по-специално за условията, при които определени органи не са се развили напълно, особено гениталиите. Тестисите и пенисът може да са много малки и отпуснати. Или пък матката да е с детски размери дори в зряла възраст. Общото забавено развитие е важен елемент при картината на Bar-c.

Външният вид на децата Bar-c е доста особен. Те не са пълни, но може да имат уголемен корем с иначе изтощен, отпаднал вид (маразъм), както при Calc. Кожата не е свежа, както при повечето деца; изглежда застаряла, като че ли вече ще се набръчка. Жлезите може да са подути, особено сливиците, до такава степен, че да се намали апетита на детето. Поради тези подувания на аденоидите и на сливиците, детето диша през устата, което усилва още повече “глупавото” изражение на лицето. Децата Bar-c изглеждат много сериозни в лицата. Тъй като им липсва интелигентност, те имат вид на хора, които непрестанно се мъчат да разберат какво става. Като че ли умът е напълно празен.

Тези деца са много срамежливи. При интервю момиче Bar-c ще се крие зад стола и ще се държи за майка си, като ви поглежда от време на време с този тъп, сериозен поглед. Не може да я уговорите да се покаже. Но все пак, ако отидете при нея и я хванете за ръката тя няма да се съпротивлява. Други пациенти като Nat-m, Tarent, Arn u Hep ще ритат, ще вдигнат шум, ако направите само крачка към тях, те знаят как се чувстват и няма да ви позволят да ги докоснете. Докато детето Bar-cще ви позволи да го вземете при себе си.

Тя е хрисима, може да се втренчи във вас, чудейки се ” какво иска този човек от мен?”, но не притежава собствена воля. Ще се опита да направи всичко, което искате. Това е срамежливост, която идва от това, че L е трудно да разбира и инстинктът L диктува да стои в позната обстановка с познати хора, които могат да я закрилят. Също така, трябва да се отбележи, че тази срамежливост може да продължи до 8-10 годишна възраст. Тя е естествена за деца до 3-4 годишна възраст, но при Bar-cпродължава до много по-късна възраст и е точно тази бебешка срамежливост. Затова Bar-cе вписана в Реперториума като лекарство, което се страхува от непознати и има отвращение към компании.

Децата Bar-cбавно се научават да ходят и особено да говорят. Те може да не се научат да говорят до 3-4 годишна възраст. Поставяте ги на краката им, за да се учат да ходят, но те просто като че ли не могат да разберат, че трябва да изнесат единия крак пред другия. В нормалните училища тези деца бързо изостават. За тях е нормално често да повтарят същия клас, докато не им се даде Bar-c На гръцки има една дума MICRONOUS, която означава “малък ум” или “малоумие”. Това отговаря точно за интелекта на Bar-cУмът им въобще не е в състояние да обхване нещо по-сложно, всякакъв проблем, който включва например повече от 4-5 фактора. Те имат склонност да мислят в рамките на нещо, което вече знаят наизуст. Режим и рутинни действия са много подходящи за тях.

Един баща може да помоли сина си Bar-cда научи един пасаж от учебника по история за часа за следващия ден. Той с желание сяда и накрая след много време може да го каже наизуст. Все пак не е разбрал значението на това, което е научил. На следващия ден учителката го вдига да разкаже този пасаж, но той не може да отговори. Отчасти му пречи срамежливостта, но главната причина е, че той е забравил пасажа напълно. Умът му е празен, той трудно разбира и не може да задържа.

Тези деца съзнават, че не разбират напълно всичко, което се случва в света около тях. Затова те са склонни да стоят сами в позната и безопасна среда. Те няма да играят с други деца. Няма да създават нови приятелства. Това е причината да се страхуват от непознати; страхуват се да не загубят своите покровители и роднините си.

Разбира се, човек би могъл да си помисли за Bar-cпри някое монголоидно дете. За това трябва да внимаваме, за да направим разлика между патологични и действителни дефекти. При монголоидите има специфичен дефект; още от раждането при тях има едно определено количество интелигентност. Интелигентността, която липсва още от самото начало не може да бъде набавена. При това монголоидните деца имат други проблеми, податливост към настинки и пр, които могат да бъдат лекувани с множество лекарства като Calc Carb, Tub, Puls и други.

Това описание на Bar-cважи също и за зрялата им възраст, но обикновено тези хора се научават как да компенсират липсата на интелигентност. При обществени събирания те запазват мълчание, докато всички останали говорят. Обикновено избягват обществото и се придържат към семейството си.
И все пак точно в зряла възраст ДЕТСКОТО им поведение става най-очебийно. Те казват неща, които нямат нищо общо с темата, която се дискутира – глупави, наивни неща. Например хората дискутират поп-музиката и някой казва, че Елвис Пресли е голям изпълнител. Тогава мъжът Bar-cказва “ Той е добър, но не може да се сравнява с Мария Калас”. Ето този тип глупави забележки, които нямат нищо общо с темата се правят от пациентите Bar-c Те като че ли изцяло нямат поглед върху нещата и затова умът им прави само най-простите връзки, което ги прави смешни и глупави в очите на хората.
Нека да вземем друг пример. Пациентите Bar-cмогат да изпълняват обичайните си ежедневни задължения достатъчно добре, но не могат да се справят с допълнителни усложнения. Да предположим, че съпруг казва на съпругата си, че е поканил десет души на вечеря. Тя е напълно способна да готви за себе си и мъжа си, но за десет души? Тя не може да се справи с това какви съдове да използува, как да планира времето, така че цялата храна да е готова за един определен час и пр. Не знае от къде да започне и къде да свърши. Но вместо да каже всичко това направо тя казва на мъжа си “ Но аз нямам подходящи обувки!”.

Ето тази неспособност да се справя с по-сложни неща води до нерешителността, която е толкова характерна за Bar-c Представете си мъж и жена, които си търсят нова къща и им се предлага една на много изгодна цена. Това е чудесна къща, намира се на хубаво място и цената и е 1/4 от пазарната стойност на тези къщи. Съпругът пита: “Ти какво мислиш?” Съпругата разбира, че в този момент тя трябва да вземе решение; те са спестили пари, но сега тя се страхува от значимостта на решението, затова казва: “Но тази планина наблизо е толкова голяма; тя може да ни спира въздуха! И има боклук на терасата”. Тя не може да постави нещата на мястото им и затова не може да вземе решение. Това е все едно да накараш дете да вземе решение да купи къща. Когато имате случай, при който най-главният израз на умственото ниво е нерешителност, Bar-cе главното лекарство, което трябва да имате предвид.

Поради това, че умът им е толкова простичък те не страдат от прекалено интелектуализиране. Често могат да бъдат доста възприемчиви и акуратни по един интуитивен път. Когато срещнат някой, те веднага интуитивно преценяват дали човекът е добър или лош и често са прави. Дори и така, тяхната преценка ще бъде доста обща. Те не са в състояние да получат фини впечатления.

Bar-cе лекарство, което може да се предписва при възрастни хора с атеросклероза, чиито умове са отслабнали по един определен начин. Това са стари хора, които си играят с кукли, връзват си панделки, въобще детско държание. При такива хора лекарството може да ги върне в нормалното им състояние за още две-три години, докато неизбежният упадък не надделее.

Често Bar-c и Bar-m се предписват за мононуклеоза, когато лимфните възли са подути и много твърди.
Общо пациентите Bar-c са зиморничави. Често имат отвращение към сладко. Bar-c e едно от трите лекарства, които имат отвращение към плодове, особено сини сливи.

Един особен симптом, който може да ви насочи към това лекарство е, че имат усещане че вдишват дим, когато всъщност въздухът е чист.