Causticum (Caust)

Главната идея пронизваща Caust е ПОСТЕПЕННА ПАРАЛИЗА, която настъпва след една първоначална фаза на свръхчувствителност или прекалени реакции. Тази концепция протича през всички нива на Caust – умствено, емоционално и физическо. Първото място, към което се насочва патологията на Caust е централната и периферна нервна система.

От тази есенция, лесно ще си представим, какъв тип хора могат евентуално да придобият симптоматиката на Caust- чувствителни, лесно възбудими, бързо реагиращи; поглъщат всички впечатления от околната среда и реагират с прекалена активност, особено при онези функции, които се командват от нервната система.

Хората Caust имат силно развито чувство за социална справедливост, което се проявява най-вече като нетърпимост към каквато и да е била власт. Интересно е, да сравним, в това отношение Caust със Staph, които са комплементарни лекарства. Staph приема властта до крайна степен, тя няма да може да се противопостави на никого, дори и за да защити собствените си права. Caust е точно обратният. Той няма да търпи нищо, което подтиска други хора или него самия. Дори в ранните стадии, преди да се развие патологията, може да откриете тенденцията на Caust при хора, прекалено чувствителни към подтисничество, комбинирано със свръхвъзбудимост на централната нервна система. Но след като здравето им се влоши, тази тенденция преминава границите на нормалното и пациентите най-добре биха били охарактеризирани като анархисти. Тези хора са лесно и дълбоко раними, тъй като несправедливост и подтисничество могат да се открият почти във всички проявления на живота. Те са анархисти-идеалисти; много искрени и честни и затова и уязвими.
Когато такива хора са имали много разочарования, скръб и огорчения, първоначалното състояние на свръхреагиране се обръща навътре. Докато преди са били екстровертни, революционни активисти, сега тези енергии се фокусират навътре.

Като че ли тези енергии ги свиват навътре, карат ги да се затворят, в резултат на което патологията постепенно обхваща и отслабва умственото, емоционалното и физическото ниво. Отначало те искат да разрушат света, защото не е такъв, какъвто би трябвало да бъде. С течение на времето обаче рефлексите на нервната система отслабват, сухожилията се скъсяват и втвърдяват и общото състояние е сковано.

Главната характеристика на Caust през целия този процес е ПОСТЕПЕННОСТ. Това състояние не настъпва изведнъж. Много време е необходимо първоначалната свръхреактивност да се превърне в състояние на ограничена парализа на функциите.

По правило, нервната система, мускулите и съединителната тъкан първи проявяват симптомите. Caust е главно лекарство за двигателна атаксия, миопатия, миастения с постепенно начало, множествена склероза. Много характерна черта на Caust е парализа в ОТДЕЛНИ органи. Може да има лицева парализа, парализа или нарушена функция на хранопровода, неволно отпускане на горните клепачи, заекване от нарушена функция на езика, хапане на бузите докато говорят или дъвчат, нарушена функция на сфинктера на пикочния мехур и парализа на крайниците.

Уязвимостта на нервната система се проявява и по друг начин. Ако при пациент Caust се подтисне кожен обрив със силен мехлем като цинк или кортизон, подтискането отива директно в нервната система, а често и на по-дълбоко умствено или емоционално ниво.

Постепенно преминаването от състояние на свръхактивност в състояние на хипоактивност достига умственото и емоционално ниво. Все по-често той има предчувствия, че нещо ужасно ще му се случи на него или на близките му. Бавно развива и други страхове. Страх от тъмното, страх от това да е сам, особено нощем, и страх от кучета.

Докато е бил здрав, пациентът Caust е бил с много добри умствени способности. И докато някога е бил интелектуалец, философствуващ, анализиращ дълбоко нещата и с голям капацитет, сега той започва да усеща, че губи силата на ума си и че бавно върви към състояние на слабоумие. Това, разбира се, не е полудяване, това е състояние на пасивност. В крайната фаза умствените му способности се парализират напълно. Отново трябва да се подчертае, че това е постепенно влошаване. Отначало, пациентът започва да забелязва намаляване на силата на ума, след това идват предчувствията, че нещо лошо ще му се случи на него или близките му, след това се появяват други страхове и накрая преминава в пасивно слабоумие.

Добре известно е, че Caust е силно състрадателен. Това съчувствие може да не е много силно в ранните стадии на стимулация, но хомеопатът може да усети тази скрита тенденция. Прекалената загриженост за несправедливостите в света и непоносимост към властта са ранните признаци, които по-късно се проявяват като изключително състрадание към болките на хората. Например, спомням си една жена, която щеше да ражда и не можеше да понася виковете и писъците на други жени, които раждат. И въпреки, че в отделението беше много горещо, тя трябваше да затвори плътно вратите и прозорците, за да не чува как другите жени страдат.

На физическо ниво Caust има много характерни симптоми, които могат да ви насочат или да потвърдят предписанието му. Най-характерната модалност е ВЛОШАВАНЕ ОТ СУХО СТУДЕНО ВРЕМЕ. Сухият студен въздух може веднага да засегне нервната система, особено периферната. Може да настъпи парализа от излагане на студ, която засяга лицевите мускули, гласните струни (пълна афония, особено сутрин). Странно е, но ревматичните болки се подобряват при влажно време – даже при студено влажно време. От друга страна, ревматичните болки силно се влошават от КЪПАНЕ в студена вода, докато пък ПИЕНЕ на студена вода подобрява артритните болки и особено кашлица (въпреки, че не толкова силно изразено, както подобряването от студени питиета при кашлицата на Spongia).
Болките на Caust са доста характерни. При състоянието на парализа, в засегнатата област има стрелкащи болки като от ток. Alum u Arg-n по-често се предписват за такива болки, но и Caust не бива да се забравя. Разбира се при Caust има най-различни крамповидни болки и потрепвания на мускулите. Има конвулсии, хорея, тортиколис (крива шия) и една особена нервност на краката, когато е в леглото.

Друга типична за Caust болка е, “БОЛКА КАТО ПРИ ОТВОРЕНА РАНА”. Тя е най-често се срещана при бронхит. Пациентът страда от силна кашлица, придружена от такава болка в гърдите, която го кара да се държи за гърдите докато кашля. Caust има желание за сол и отвращение към сладко. Това е едно от малкото лекарства, при които се проявява тази комбинация. Има също и желание за пушено месо (подобно на Tub, Kreos, Calc -p)

Типични кожни симптоми при Caust са брадавици, особено по лицето и на пръстите близо до ноктите. Caust винаги трябва да се има предвид за такива брадавици, както и Thuja и Lac-c Нацепвания на кожата в областта на седалището и ануса са също много срещани при Caust. Типични за Caust обриви около носа, отвън и отвътре на ноздрите и на върха на носа (при обрив на върха на носа Aeth също трябва да се има предвид.)

Caust е лекарство, което не бива да се забравя при сенна хрема, когато има гъдел в и около ноздрите, кихане при събуждане сутрин, и когато от задната част на носната кухина се стича гъст секрет по фаринкса. При сенна хрема един от най-характерните симптоми на Caust е запушване на носа когато е легнал, особено нощем.

Тъй като храчката е много гъста, пациентът има чувството, че тя е заседнала ниско в трахеята и не може да бъде изкарана дори с продължително кашляне. Това е почти като при Med, само че той чувства, че храчката е по-нагоре в трахеята.

Обикновено кашлицата на Caust е глуха, дълбока и силна. Затова не бива да се учудваме, че тя често е придружена с изпускане на урина. При Caust при всякакъв натиск върху пикочния мехур, при кихане, при смях или кашлица ще откриете, че има ИЗПУСКАНЕ НА УРИНА.

Когато нервните пътища до пикочния мехур са парализирани, може да има или задържане, или изпускане на урина. Ако мускулите на отделителната система са засегнати, урината се задържа и това понякога води до прекалено опъване на стените на мехура. Кент описва един такъв случай, който лесно се запомня. “Една жена, на която и било неудобно да мине през една тълпа мъже, за да отиде до тоалетната, която била в края на вагона, в края на пътуването открила, че не може да уринира. Това е задържане на урина вследствие на разтягане на мускулите на пикочния мехур. Ако пациентът се е простудил, лекарството може да бъде Rhus Rhus и Caust са двете най-добри лекарства за паралитична слабост на мускули, които са били разтеглени или разтеглени и простудени.

От друга страна, може да настъпи загуба на усещането в уретрата, и така пациентът да изпуска урина без да съзнава това. Затова Caust е едно от главните лекарства при детското напикаване.
С постепенното изпадане на организма в паралитично състояние, може да има намаляване на сексуалното желание и удоволствие. Caust е едно от главните лекарства за фригидност при жените – заедно с други, разбира се, като Sepia, Graph, Nat-m и пр.

В резюме, Caust се характеризира с постепенни промени, които започват първоначално със свръхактивност, чувствителност към несправедливост и власт и анархизъм; това преминава в парализа на невро-мускулната система, страхове и лоши предчувствия и накрая до пасивно слабоумие. Патологията засяга първо нервната система и се проявява чрез парализа, придружена отначало със схващания и притреперване и болки като от електрически шок в засегнатите места. Характерни симптоми, които потвърждават картината, включват влошаване от сух студ, желание за сол и пушено месо, отвращение към сладко, брадавици на лицето и пръстите на ръцете, задържане или изпускане на урина и дълбока, глуха кашлица с гъсти храчки ниско в трахеята.