Първото изречение

Представете си, че е края на работната седмица и всеки търчи по задачи като луд… всъщност, не всички. Някои от нас си седят в плувният басейн и се кефят на нашият МРЕЖОВ МАРКЕТИНГ, на карирерата си в него. Аз често карам дистрибуторите да ме питат какво бих казал на някого, който казва: никога не бих могъл да го направя това, не съм толкова отворен като тебе, не обичам да продавам, това е пирамида, никога не мога да правя МЛМ, обучението ми отнема прекалено много време, не познавам никого – това достатъчни възражения ли са, за да се откажем?

Научете се да мислите като лидери и тогава ще трябва единствено да си научите своите дистрибутори веднъж завинаги да се справят с тези възражения и те никога повече няма да ви занимават с това. Вместо да карам моите дистрибутори да импровизират и да си измислят нещо на място, аз им помагам да си създадат тяхно първо изречение, изпробвам го, уверявам се, че действа и тогава ги карам да го разпространят сред тяхната долна линия. Долната линия получава доказана технология, долната линия избягва много отхвърляне и резултатите започват да се повишават, всеки е щастлив.

Така че нека да конструираме първо изречение, което може да се справи с посочените възражения. Може да кажете това, което Том Шрайтер е изпитвал с години и което е доказал, че действа дори в най-лошите ситуации:

Повечето хора всеки ден се занимават с мрежов маркетинг, но те просто не получават пари за това.

Това изречение казва на кандидата, че той вече се занимава с “мрежов маркетинг”. То му казва също така, че той не знае, че го прави, и че той положително не получава нито един долар от това, което прави. Така че в ума на кандидата започват да се въртят следните мисли:

“Ако аз всеки месец се занимавам с мрежов маркетинг, това не може да е пирамида – аз не бих се занимавал с нещо нелегално. И освен това ако аз работя това всеки ден, това означава, че нямам нужда от обучение и, разбира се, мога да се справя, защото вече го правя. А тъй като вече го правя, защо да не получавам пари за това? Чакай малко бе, как мога да започна да правя пари от това?”

И сега кандидатът започва да те пита как може да започне да получава чекове от МЛМ. Ако твоят кандидат си е помислил това, колко ли трудно ще ти е да го запишеш – той вече е “купил” идеята от първото изречение. Тогава твоята презентация просто трябва да подсили примерите как този човек прави жедневно МЛМ в живота си.

Принцип: Вземаш някакво общо възражение, което срещаш често, и създаваш първо изречение, което го разбива на пух и прах. Правиш така, че това първо изречение да засегне човека и той да те попита чакай бе как мога аз да започна да получавам пари. И тогава вече имаш заинтересован партньор, а не враг. Много по-лесно е да правиш презентация на партньори, а е трудно да правиш презентация на хора, които стоят срещу тебе с издигната защита.