Nux vomica (Nux-v)

Nux-v е едно от най-често предписваните лекарства в хомеопатичната Материя Медика и като такова е абсолютно наложително да бъде изучено из основи от всеки хомеопат. За начало ще опишем типа човек, който най-често бива засегнат от Nux-v и след това ще се спрем по-подробно на особената патология. Общо взето, човекът Nux-v е с едро, плещесто, стегнато, мускулесто тяло и със здрава конституция. Той е амбициозен, интелигентен, бърз, способен и компетентен. Често, той е със силно развито чувство за дълг и високо цени етичните отношения в работата. Човекът Nux-v е самоуверен, не разчита много на другите хора. Неговата интелигентност е по-скоро прагматична, отколкото философска или интелектуална. Човекът Nux-v, когато не е в патологично състояние, е един отличен, упорит, продуктивен служител – и неговият талант го води към такива длъжности като супервайзор, управител, бизнесмен, счетоводител, търговец.

Все пак, както винаги в хомеопатията, ние трябва да внимаваме да не предпишем Nux-v на базата на такива положителни и конструктивни черти на личността. За разлика от астрологията, хиромантията, графологията, физиогномиката и др, които описват качествата на човека, било то добри или лоши, хомеопатията се опира за своите предписания на патологичното състояние на човека. Ние не бихме искали да дадем лекарство на човек, което ще го направи по-малко прагматичен и полезен. Нека сега да разгледаме състоянията при развитието на патологията, която изисква Nux-v, за да бъде излекувана.

В първата фаза, човекът Nux-v започва да прекалява, проявява в степен извън границите на нормалното амбиция и съвестност. Вместо да използува своя талант и амбиция уравновесено и балансирано, той бива управляван от тях. Амбицията не го напуска нито през деня, нито през нощта, тя определя мисленето и действията му. Започва да отдава прекалено значение на постиженията и конкурирането. Nux-v е най-състезаващото се лекарство в цялата Материя Медика, състезаващ се до степен да увреди собственото си здраве, а даже и за сметка на колегите си. Nux-v може да стане работохолик, обсебен от работата. Тъй като е способен и продуктивен, много вероятно е да бъде повишаван на служби с все по-голяма отговорност. Човекът Nux-v ще посрещне с радост тези повишения. Двете други лекарства с подобна физическа симптоматика, Ars u Phos, ще имат друга нагласа. Ars ще гледа да отклони едно повишение с твърде голяма отговорност, отчасти защото егоцентричният Ars се интересува повече от личните си удобства, отколкото от постижения. Пациентът Phos е също бърз и интелигентен, но той ще се отдръпне от напрегнатото състезание, в което може да се налага да участвува, за да продължи напред.

При Nux-v, нормалната съвестност може да премине границата на нормалното и да доведе до мания за продуктивност. Nux-v е едно от малкото лекарства, което е вписано в рубриката “Придирчивост” (Fastidious), но специално придирчивостта на Nux-v е по-свързана с действителността и не е толкова силно патологична, както би се предположило като се погледне Реперториума, където името му е вписано в курсив. Придирчивостта на Ars от друга страна, е типичен пример за сериозна, невротична, сифилистична придирчивост, така класически описвана от психиатрите. Това е натрапчива, невротична загриженост за реда и чистотата, която произлиза от едно дълбоко залегнало мъчително чувство на несигурност; пациентът Ars постоянно подрежда и чисти, далеч повече, отколкото е необходимо. Nat-m е друго добре познато придирчиво лекарство; но то е свързано повече с точността и разпределянето на времето.

Накрая, човекът Nux-v може да получи работа, която да надхвърля силите му. Типичната за него реакция е да работи още по-здраво и по-дълго, изисквайки повече и от себе си, и от другите. За него е характерна твърдата вяра, че човек може да се справи с всяко предизвикателство и с всеки проблем, просто с повече работа и повече старание. Едно от нещата, които пациентът Nux-v не може да понася, е някой да му налага ограничения или да се примири с неизбежното. За да издържи на напрежението, той започва да използува изкуствени средства за стимулиране – кафе, цигари, лекарства предписани от лекари или често използуваната дрога марихуана, алкохол, дори и секс. А е истина, че пациентите Nux-v са необикновено чувствителни към много от тези вещества и при тази злоупотреба с тях се налага да понесат последствията.

Известно е, че човекът Nux-v е хиперсексуален индивид. Той има много силно сексуално желание и може при задоволяването на сексуалните си импулси да прекрачи границите на общоприетия морал. Въпреки, че държи много на етиката в работата, човекът Nux-v не е типичният строг моралист. С употребата на стимуланти и наркотици, и особено в сексуалната сфера, където тяхното поведение се ръководи от импулсите им за задоволяване на нагона, най-подходящото определение за тяхното поведение е “аморално”. Както с всичко останало, в картината на Nux-v прекаляването със секса накрая води до състояние на изтощение; в по-късните етапи пациентът Nux-v страда от импотентност, типична загуба на ерекция, непосредствено преди проникване във вагината.

Прекаленото задоволяване със стимуланти може да му помогне за известно време, но накрая свръхстимулирането и интоксикацията си вземат своя дял. Стомахът се уврежда. Цялата нервна система става свръхчувствителна. Най-слабите дразнители като светлина, слаб шум, нечий глас или пеене стават непоносими. Ефектът от претоварването на нервната система е блестящо описан от Кент.

“ Например : един бизнесмен, който е седял на бюрото си, докато се преумори, той е получил много писма, захванал се е с твърде много неща; хиляди дребни неща го тревожат, умът му непрестанно скача от едно нещо на друго, докато това не се превърне в истински тормоз. И при това, той не се безпокои толкова за големите дела, а за дребни неща. Напряга се да си спомни всеки детайл; прибира се в къщи и продължава да мисли за това; нощем лежи буден; умът му под напора на безбройните мисли за работа се обърква; накрая стига до нервно изтощение. Когато дребните неща го притиснат, той се вбесява и иска да се махне, къса неща, кара се, прибира се вкъщи и там си го изкарва на жена си и децата. Сънят му е накъсан; събужда се към 3 часа и веднага мислите за работата нахлуват в ума му, така че не може да заспи до късно сутринта, когато отново заспива, за да се събуди късно уморен и изтощен. Обича да спи до късно.”

В един момент нервната система започва да работи сама срещу себе си. Това отново е описано чудесно от Кент: “ Друго състояние, което преминава през Nux-v, е че действията се обръщат в обратна посока. Когато стомахът е болен, той ще се освободи от съдържанието си без много голямо усилие, но при Nux има гадене и напрягане, като че ли действието върви в обратна посока; то като че ли насилва корема да се разтвори, обратно действие; гадене, напъване и след продължително напрягане, накрая стомахът се изпразва. Същото може да се види и при пикочния мехур. Трябва да се напъне, за да уринира. Има желание, има позиви. Мехурът е пълен и урината се процежда, но като се напрегне, тя спира. Що се отнася до червата, въпреки че пациентът много се напъва не се изхожда напълно. Когато има разстройство и седне на тоалетната чиния съвсем спокойно ще изкара малко изпражнения, но тогава идват безрезултатните позиви и той започва да се напъва и тогава получава едно усещане, че усилията му отиват в обратна посока; изпражненията, като че ли се връщат обратно; той е цар на обратната перисталтика. И при запек, колкото повече се напряга, толкова по-трудно е изхождането”.

Има пациенти, които се оплакват от гастрит или язва или спазми на дебелото черво. Накрая те отиват на лекар, който определя състоянието им като психосоматично и им предписва антиацид, спазмалгон, успокоителни, даже и психотерапия. С това просто се маскират симптомите, обикновено не много успешно и по този начин само общо засилват чувствителността на нервната система.

Тогава пациентът Nux-v става много раздразнителен, но това е раздразнителност, за която хомеопата трудно може да изтръгне признание, ако не положи по-голямо усилие. Пациентът Nux-v ще е склонен да скрие вътре в себе си раздразнителността си, поне на този ранен етап. Вие питате: ”Раздразнителен ли сте?” Пациентът отговаря: “Не, съвсем не. Аз дори и гласа си не повишавам”. Тогава вие задавате друг въпрос: “А, отвътре? Вътрешно чувствате ли се раздразнителен?” Пациентът: “О, да! Много!”. Такива хора са най-предразположени към гастрит и язва на стомаха. Ако този човек се беше научил да изразява усещанията си по-добре, би могъл да си спести язвата, въпреки че прекаляването с кафе, цигари и алкохол все едно ще доведе до същото състояние.

Накрая, напрежението става твърде голямо и пациентът Nux-v става припрян и раздразнителен. Той няма търпение за себе си, особено за другите, кара се и упреква хората за най-дребни неща. Той реагира импулсивно, несдържано, за най-малки смущения. Някой си подсвирва мелодия, а той ще изкрещи : “Няма ли да млъкнеш!”. Не може да си намери молива в чекмеджето на бюрото и затова го затваря с трясък. За момент не успява да си закопчае копчето на ризата и затова откъсва копчето. Някой му противоречи и затова той напуска стаята като шумно тряска вратата зад себе си. Не понася да му се противоречи, не толкова от арогантност или надменност (като Lyc u Plat), а по-скоро защото е сигурен, че е прав и няма търпение с другите, които не са обмислили изцяло проблема толкова добре и бързо като него; и в интерес на истината, много често случаят е точно такъв. Неговата импулсивност може да му създаде доста трудности; пациентите Nux-v са твърде директни и недипломатични, което ни кара да допуснем, че от тях няма да излязат много добри политици.

В следващата фаза от развитието на патологията, Nux-v става наистина лош, жесток и груб. Жестокостта може да започне с това да говори зад гърба на хората, което пак върши импулсивно, да рита животни (като Med). С напредването на патологията може да стане истински грубиян; най-вероятно, много съпрузи, които бият жените си или които злоупотребяват с децата си, биха се повлияли добре от Nux-v, разбира се, ако и всичко друго отговаря на картината. Насилието не е задължително да е насочено винаги срещу други хора, Nux-v също има предразположение към самоубийство, особено мисли да се застреля или да скочи от високо.

Последната фаза на Nux-v е състояние на безумие, налудност и параноичност. Пациентът Nux-v постоянно е измъчван от импулса да убива хора, но той може да не проявява открито насилие. Една жена може да бъде преследвана от импулса да хвърли бебето си в огъня или да убие съпруга си. В Реперториума Nux-v е вписан под множество делюзии свързани с убийство, че го убиват, че го нараняват или обиждат или за провал. За страничен наблюдател, вътрешният тормоз на пациента Nux-v може да остане скрит напълно. Това е стадий, в който Nux-v изпитва непоносимост към компании и отказва да отговаря на въпроси. Това е състояние на умствено разстройство, което може да прилича много на описанието на последната фаза на Ars. Въпреки че при внимателно разглеждане стадиите на развитие на патологията, разликата ще изпъкне много ясно. Nux-v е самоуверен, независим, обсебен от работата си, много продуктивен, раздразнителен и импулсивен, докато Ars е несигурен, търси подкрепа, загрижен е за здравето и удобствата си, придирчив е на тема чистота и ред, много неспокоен.

Когато разглеждаме физическото ниво на картината на Nux vomica, създава се едно общо впечатление, че лекарството засяга главно функционални смущения. При Nux-v няма такава дълбока дегенерация, която е характерна, да речем, за Ars, при който има разпростиращи се язви и гангренозни загнивания.

Nux-v засяга много силно нервната система. Първоначално има много потрепвания, подобни на тези при Hyos u Agar. Има силни невралгични болки, особено в главата. Често се налага да бъде давано Nux-v при апоплектични състояния, особено в случаи, когато заедно с парализата имаме и пробождащи болки в засегнатите крайници. При по-тежки състояния има конвулсии, опистотонус, епилепсии. Като имаме предвид и злоупотребяването със стимуланти, например като алкохол, не е чудно, че Nux-v е лекарство, което може да се предпише и при делириум тременс.

Всички студенти по хомеопатия изучават общите симптоми на Nux-v: зиморничав, влошава се от течение, чувства се зле сутрин. Nux-v е едно от най-зиморничавите лекарства; все пак той се влошава по-специално в студено сухо време и се подобрява от влажно време, заедно с Asarum, Caust и Hep Nux-v е много чувствителен към течение, което лесно може да причини хрема, ако пациентът е бил изпотен. Още повече, че Nux-v се изпотява и от най-слабото напрягане. Една странна черта на хремата на Nux-v е, че носът е запушен, докато е навън и започва да тече, когато е вътре; също така през деня носът му тече обилно, а вечер се запушва.

Храносмилателният тракт е много чувствителен при Nux-v Както вече споменах, често се наблюдават гастрит и язва, които причиняват спазми, оригвания, гадене, които обаче не носят облекчение. Има голяма чувствителност към почти всички видове храни; при по-напреднал стадии на патологията ще има слаб апетит и ще бъде много капризен по отношение на храната си. Не понася месото, но въпреки това може да има желание за тлъсто, а също така и за стимуланти, пикантни неща, подправки, които желае заради стимулиращия им ефект, но които могат да разстроят стомаха му. Винаги, когато стомахът е разстроен получава главоболие, настинки или астма. Болките в корема, обикновено са придружени с позиви за дефекация, от които Nux-v толкова страда.

Както често се забелязва при алкохолици, в системата на Nux-v може да се появи запушване на порталната система – варици на хранопровода, а най-вече хемороиди. Също така, често страда от жълтеница, в много случаи съответствуваща на цироза на черния дроб. Понякога Nux-v облекчава спазъм от жлъчни камъни, като позволява на камъкът да мине в чревния тракт; също може да даде добър ефект при изхвърляне на бъбречни камъни.

В заключение, смятам за важно отново да напомня, че описанието на симптомите в тази книга не е било предвидено да бъде изчерпателно, целта е само да се представи картина, която по-ясно ще покаже “есенцията”. При всеки отделен пациент, някаква комбинация от тези симптоми може да е на лице, може и да липсват някои класически симптоми на Nux-v и въпреки това пациентът пак да има нужда от това лекарство. В повечето случаи манията за работа, раздразнителността от прекалено напрегнатата нервна система и зиморничавостта ще бъдат на лице. Но да речем, някой пациент може да избягва алкохола и да не харесва пушенето, и все пак да се нуждае от Nux-v В хомеопатията, когато ние предписваме лекарство не подбираме симптомите сами за себе си; по-скоро подбираме пациента да съответствува на есенцията на лекарството.