Витамин В12 в Кламатските водорасли AFA

Ефект на продукт от кламатски водорасли AFA върху кръвните нива на витамин B12 и хомоцистеин при вегани: пилотно проучване на Лучана Барони, Стефано Сколио , Серена Бенедети , Киара Бонето , Силвия Палярани , Янина Бенедети , Марко Роки , Франко Канестрари

Витамин B12 е критично хранително вещество, което често е недостатъчно при растителна (веганска) диета, поради което включването на надежден източник на витамин B12 във веганската диета е много важно. За съжаление е доказано, че много естествени източници на витамин B12 съдържат биологично неактивни аналози на витамин B12, неподходящи за човешка добавка. Целта на това нерандомизирано отворено проучване беше да се определи дали добавките с естествен продукт на базата на кламатски водорасли AFA (Aphanizomenon flos-aquae плюс патентована смес от ензими) могат да повлияят благоприятно статуса на витамин В12 на група от 15 вегани.

Чрез оценка на кръвната концентрация на витамин B12, фолиева киселина и по-важното хомоцистеин (Hcy, надежден маркер при веганите за тяхната абсорбция на B12), статусът на витамин B12 на участниците в края на 3-месечния период на интервенция, докато получават добавка от кламатски водорасли, беше сравнен с техния статус на витамин B12 в края на 3-месечния контролен период, когато не са получавали никаква добавка, след като са спрели приема на обичайната си добавка с витамин B12 в началото на проучването.В сравнение с контролния период, в периода на интервенция участниците подобриха статуса си на витамин B12, значително намалявайки концентрацията на Hcy в кръвта (p=0,003).

В заключение, продуктът от кламатски водорасли AFA-B12 изглежда, според едно предварително проучване, адекватен и надежден източник на витамин B12 при хората, когато не са получавали никаква добавка, след като са спрели приема на обичайната си добавка с витамин B12 в началото на проучването. В сравнение с контролния период, в периода на интервенция участниците подобриха статуса си на витамин B12, значително намалявайки концентрацията на Hcy в кръвта (p=0,003).

Може да намерите оригиналната статия в PubMed

Хомоцистеинът се увеличава в тялото тогава, когато не достига фолиева киселина, витамин В6 или витамин В12. Фолиевата киселина и витамин В6 се съдържат естествено в растенията. ОБАЧЕ! Витамин В12 не се съдържа във веганската диета… освен ако в нея не се включат кламатски водорасли АФА или хранителни добавки с витамин В12. Предимството на кламатските водорасли АФА е в това, че като суперхрана съдържат и много други ценни съставки като аминокиселини, незаменими мастни киселини, органично желязо, хлорофил, много микроелементи и др. – вижте повече тук.

Някои други микроводорасли, въпреки че са ценна суперхрана, съдържат аналози на витамин В12, които не са активни (псевдо-витамин В12) и затова не са подходяща храна за вегани, освен ако не се комбинират с кламатски микроводорасли АФА. При хранене с животински храни (месо, риба, яйца, млечни), би трябвало да няма проблеми с витамин В12, защото той се съдържа естествено в тях.

Разбира се, темата за витамин В12 е широка и важна, и целта на тази публикация е само да обърне внимание на веганите, че приемайки редовно кламатски водорасли АФА, те могат да си осигурят по естествен начин този толкова важен за тях витамин.

Можете да поръчате кламтски водорасли и други ценни суперхрани от този линк.