Pulsatilla nigricans (Puls)

Puls е предимно лекарство за жени и деца – 75% от случаите. Променливост и мекота. Лесна отстъпчивост. Не оказва съпротива на предизвикателства. Трудно уловима. Трудно е да измъкнете от нея симптоми. Откликва бързо на това, което искате от нея. Трябва много да внимавате да не задавате подвеждащи въпроси на пациенти Puls – те се нагаждат към всяко нещо, което им се представи малко по-взискателно. Идеите на Puls не са крайни, те са меки, неопределени, лесно се променят и оформят, емоционално е чувствителна. Ако някой дойде във весело настроение, тя веднага изпада в същото.

Силни чувства, но спонтанни. Не са наясно със своята идентичност. Puls оформя личността си според това, какво другите искат от нея. Phos вижда как хората го виждат и възприема това; Phos се съсредоточава върху това кой е той, поради неговата сугестивност. Phos се поддава на внушения, а Puls се покорява. Puls е променлива, но в общи линии семпла. Puls е река, която се оформя от местностите, през които минава. Phos е облак, който също е променлив, но дифузен. Phos има силно въображение, наивен е. Sulph има голямо въображение, което е много комплексно.

Puls не прави обобщения по въпроса коя е тя, тъй като се променя. Ако някой й каже, че изглежда по някакъв начин, тя не разсъждава дали е такава или не, а се опитва да стане такава. Sulph не се променя, горд от това, че всичко може; той е винаги себе си във всяка ситуация.

Физически секретите също са променливи. Няма стереотип, трудно е да се извадят модалности от нея. Променящи се симптоми. Променлив мензис.

Женствена, чувствена, с големи устни. Кръвоносната система лесно се отпуска и бързо се възбужда. Често се изчервява. Характерни са забавените движения. Спокойното движение е най-приятно. Не безделничи, но при напрягане се появяват симптомите от възбудата.

При Ferrum също има превъзбуда и прегряване както при Puls, но той е анемичен и се уморява, чувствителен е към шум, особено шумолене на хартия. Puls се влошава от горещина. Острите състояния могат да се влошават на студено. Не се чувства добре в топла стая. Влошава се на слънце. Може да понесе слънцето, ако се разхожда или се къпе често, за да се охлажда. Горещи стъпала. Трябва да ги отвива. Не може да понася сауна (Lach, Apis).

Не понася топли напитки (като Phos), обича студени неща. Не изпитва жажда. Не понася тлъсто и храни, които предизвикват загряване в нея. Влошава се от алкохол, който възбужда нервната й система. Има отвращение към тлъсто, към свинско. Може да обича или да не понася масло.

Страх от затворени места. Чувства, че се задушава. Подобрява се в хладна вода, на морския бряг и пр. Влошава се при промени (Nat-m, който е затворен по характер, се влошава в затворени помещения). Влошава се при здрач; не е нощна птица, събужда се в зори и обича утрото (Phos). Припада при здрач (Phos). Phos и Puls могат да се подобрят при здрач.

Puls може да бъде емоционално силна, ако е здрава и симптомите са на физическо ниво. Лесно плаче. Плачът я успокоява. Puls е променлива и кротка. ( При Ign има вътрешен конфликт; идеалистка; разочарова се от света, става студена, твърда). Подобрява се като я утешават. Може съзнателно да се разплаче, за да се почувства по-добре. Може да изпадне в състояние на самосъжаление. Тя предизвиква състраданието ви.

За нея връзките с хора са много важни. Необходима й е здрава, закотвяща сила. Свързва се с хора, дори и с неподходящи, само ако са властни. Може да сменя много партньори, но веднъж след като се ожени е вярна.

Обича да пише и да получава писма. Чувствена и страстна е. В общество, където на чувствеността не се гледа с добро око, тя ще подтисне желанието си и ще страда от това. Ще ви каже, че й липсва. Силни сексуални желания – сексуална физически и емоционално. Не толкова много сексуални фантазии. (Phos обича емоционалния контакт, сексуални фантазии, не държи толкова на физическото осъществяване). Мека, добре изразяваща се, изпълнена с нежни, мили чувства. Оптимист, но лесно се обезкуражава. Никога не може да бъде агресивна или жестока. Не иска да се налага. Съчувства на близките си. Може да се тревожи за член от семейството, но не се натоварва с неговите чувства. Като цвете е, което се привежда от вятъра и търси пръчка, към която да се закрепи.

Може да стане крайно фанатична. Тогава не се налага да съди себе си. Приема някой като пример за подражание и стига до крайност. Може да развие строги предпочитания към храни. Привличат я догмите, както и догматични духовни общности. Непостоянна, вероятно ще скача от една догма на друга. Може да загуби гъвкавостта си, почти до състояние на кататония. Стои като дърво, което трябва да бъде полято. Апатия в крайния стадий.