Течно злато

Повече по темата може да прочетете тук.

Ползите от Омега-3

Есенциалните полиненаситени мастни киселини са от жизненоважно значение за поддържане на доброто здраве, но не могат да бъдат произведени в тялото. Те трябва да се набавят в достатъчно количество от външни източници.

Омега-3 се съдържат в лененото масло, макадамията и други ядки, но преди всичко в някои видове водорасли, откъдето преминават по хранителната верига в мазните риби и атлантическия крил. Ползите от Омега-3 са много – ето някои от тях:

 • Необходими са за правилното функциониране на клетъчните мембрани. Омега-3 изграждат „вратите” в клетъчните стени, през които навътре се внасят хранителни съставки, а навън се изхвърлят отпадъчни продукти от обмяната на веществата. Така се поддържа пропускливостта на клетъчните мембрани за различни вещества.
 • Помагат за растежа и развитието на плода. Омега-3 мастните киселини са жизнено важна част от храненето на бременните жени, защото са нужни за развитието на ретината и нервната система на ембриона. Докозахексаеновата киселина (DHA) е главната съставка на сивото вещество в мозъка (60% от всяка нервна клетка) и затова приемането на омега-3 спомага развитието на мозъка.
 • Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Омега-3 мастни киселини помагат за проходимостта, еластичността и разширяването на артериите. По този начин те подобряват потока на кръвта и предотвратяват риска от заболявания като високо кръвно налягане, мозъчни и сърдечни удари.
 • Приемът на достатъчно количество омега-3 спомага за подобряване на имунната система и следователно за борба с много заболявания.
 • Помагат за предотвратяване на ревматоиден артрит. Омега 3 мастните киселини спомагат за предотвратяване и намаляване на страданията при хора с ревматоиден артрит.
 • Помагат на деца с изоставане в ученето. При деца, които получават достатъчно количество Омега-3 мастни киселини по време на вътреутробното развитие и по време на растежа им, рисковете от поведенчески увреждания значително намаляват.

Много важно е да се приемат продукти, богати на омега-3, каквото е например Течното злато, както и храни, съдържащи омега-3 мастни киселини. Добри източници на омега-3 са мазните риби, атлантическият крил, лененото семе, карфиол, орехи, миди, броколи, зеле, тикви, зеле брюкселско, спанак, тофу, соя, херинга, скариди,  тиквени семки, соя и тъмни листни зеленчуци.

Ползите от Омега-6

Омега-6 незаменимите мастни киселини подпомагат растежа и развитието на клетката, мозъчната функция, размножаването, метаболизма и здравето на костите. Тъй като тялото не е в състояние да ги произвежда, е задължително да се консумират с храната.

Омега-6 са широко разпространени в различните ядки и семена и в растителните мазнини, затова дефицитът им е много рядко явление. Даже прекомерното им потребление може да доведе до здравословни усложнения като хронични възпаления и определени видове рак. Ключът е да се открие точният баланс.

Ето някои ползи от омега-6:

 • Предотвратяват нервни увреждания при пациенти с диабет – Според последните проучвания, омега-6 доказано облекчава симптомите на диабет. Също така предотвратява нервни заболявания при диабетици и подобрява здравето им.
 • Поддръжка на костите – Омега-6 играят съществена роля в поддържането на здрави и силни кости. Разбира се, освен това костите се нуждаят от адекватно количество калций за поддържане на тяхната здравина и плътност.
 • Лечение на атопичен дерматит и екзема, по-здрава кожа и премахване на проблемите на лицето като черни точки, кистички, акне и кожни дефекти.
 • Ползи за хора с алергии – хора, предразположени към алергии, могат да се възползват от консумацията на омега-6.
 • Облекчава симптомите на ПМС – Омега-6 добавка може да спомогне за облекчаване симптомите и болките, свързани с предменструалния синдром. Използва се за лечение на някои симптоми на ПМС, включително подуване на корема и раздразнителност.

Предимства на Омега-7

Омега-7 е от съществено значение за лигавиците на дихателната, храносмилателната и пикочо-половата система, както и за различни органи на тялото. Ето някои ползи от омега-7:

 • Подобрява състоянието на чревните лигавици
 • Отлична е за кожата
 • Предпазва от изсъхване, разраняване и сърбеж на влагалището при жени след определена възраст.
 • На бременните жени силно се препоръчва да увеличат потреблението си на есенциални мастни киселини за осигуряване на здравословна храна за бебета си.

Непознатата Омега-7: палмитолеинова киселина: Много изследвания доказват особеното значение на есенциалните мастни киселини за здравето на човешкия организъм. Големи количества Омега-3 се намират в лененото масло и рибата, Омега-6 – в маслото от пореч и иглика, а Омега-9 – в маслините. Всеизвестен факт е, че тези масла подкрепят и защитават ефективно тялото и здравето като цяло. В списъка обаче липсваше 4-тия изключително важен компонент от мастните киселини – това е Омега-7 мастна киселина, позната още като палмитолеинова киселина. Растението ракитник е най-добрият източник на Омега-7.

Маслото с високо съдържание на Омега 7 се е използвало в китайската и тибетската медицина преди повече от 12 века за подпомагане функциите на храносмилателната и пикочо-половата системи. Според редица учени Омега 7 мастна киселина повлиява благоприятно на най-деликатните тъкани в тялото – кожата и лигавиците. Храносмилателния тракт, както и пикочо-половата система имат огромна нужда от допълнителна доставка на Омега-7. Стресовото ежедневие, замърсяването на околната среда и неправилното хранене влияят пагубно на чувствителните мембрани. Именно затова продуктите, богати на омега-7, защитават, хидратират и възстановяват тези мембрани и поддържат оптималното им здраве. Маслото от ракитник (най-добрият източник на Омега-7) също така е богато на каротеноиди, токофероли, стероли и токотриеноли, което му дава допълнителна сила.

Предимствата на Омега-9

Омега-9 не е незаменима в истинския смисъл на думата, защото може да се образува в организма при условие, че има достатъчни количества омега-6 и омега-3. Известни източници на омега-9 са зехтинът, бадемите, авокадото, сусамовото масло, кашуто, орехите, фъстъците и др. Ето някои много важни ползи за здравето:

 • Намалява нивото на холестерола. Чрез това действие, омега-9 спомага за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови усложнения.
 • Чудесна е за диабетици, тъй като намалява инсулиновата резистентност. Това помага да се подобри поддържането на кръвната захар.
 • Укрепва имунната система – Омега-9 е изключително благоприятна за организма, тъй като помага да се подобри функцията на имунната система. Чрез засилването на имунната система, тялото вече може да се бори с различни заболявания.
 • Намалява риска от рак – В някои проучвания, омега-9 се свързва с намаляване риска от определени видове рак.
 • Предпазва от атеросклероза – Омега-9 помага за предотвратяване на втвърдяването на артериите и така се подобрява циркулацията на кръвта. Играе важна роля за правилното функциониране на мозъка.

Въпреки това, Омега-9 трябва да се приема по-внимателно от хора, които използват в момента антитромбоцитни или антикоагулантни лекарства, в резултат на които се засилва кървенето. По-правилно е да се каже, че омега-9 намалява нуждите от такива лекарства и затова трябва да се коригират дозите им.