Calcarea carbonica (Calc)

Calc е широко употребявано лекарство с много разклонения. Може би най-добрият начин да го опишем е да разгледаме трите му нива поотделно.

Основното смущение на метаболизма на калция, който Calc изобразява, се проявява в два различни типа тела. Повечето пациенти са руси, пълни и отпуснати, и така са описани в литературата. Тези хора лесно напълняват и трудно отслабват, дори когато консумират съвсем малко калории. Това е толкова характерно за Calc , че в повечето случаи е вярно. Има и един друг тип външен вид, който може понякога да се види: слаб, тънък, човек със слабо лице, покрито с фини бръчки. Фините бръчки са подредени в хоризонтални и вертикални линии, като образуват малки квадратчета; видът му е на човек, който е страдал много. Този слаб тип преминава през всичките стадии на патологията на Calc , въпреки че външно не прилича на класическия тип. Интересно е, че голям процент бебета и малки деца изглежда се нуждаят от Calc . Въпреки, че лекарството никога не трябва да се предписва рутинно на малки и по-големи деца, истина е все пак, че може би то е най-често показаното за тази възрастова група. Този факт ме кара да предполагам, че едно от най-основните смущения в човешкия организъм е това, което засяга метаболизма на калция.

По тази причина, когато срещнете пациент на 60 или 70 години, който твърдо се нуждае от Calc , може да сте сигурни, че пациентът има в основни линии здрава силна конституция. Типично е тези пациенти да са водили много активен живот, с много малко здравни проблеми. Накрая, вероятно поради пренатоварване или по-голяма доза стрес, те показват известна патология. В такива случаи прогнозата е много добра. Всеки, който до старостта си може да запази картината на едно лекарство, което е характерно за деца, може да се каже, че в основни линии има здрав организъм.
Децата Calc представят добра картина. В общи линии те са пълнички, меки и отпуснати. Кожата на лицето им, е като че ли доста восъчна и бледа. Те не са много издръжливи, затова по принцип избягват физическите дейности. По природа са доста резервирани, затворени в себе си и самостоятелни. По-скоро ще седят и ще наблюдават, отколкото да се включат активно в игрите на другите деца.

Децата Calc определено показват тенденция към обилно изпотяване. Те могат да се изпотят дори и при най-слабо усилие, но най-характерно е, че се изпотяват в първите десет минути след като са заспали. Изпотяването е по-силно изразено в областта на шията, отколкото по главата и лицето или горната част на тялото. При децата долната част на тялото почти никога не се изпотява, въпреки че по-възрастните пациенти Calc може и там да се потят. При възрастните има лепкава пот по дланите и стъпалата. Възрастните са склонни да се потят и при студено; има някаква необичайна реакция на тялото, която прави така, че да се потят и на студено.

Децата Calc боледуват често от настинки през зимата и имат силна тенденция към подуване на жлезите. Пациентите Calc обикновено имат запек, но те самите не го забелязват и не страдат от него. Обикновено майката забелязва, че детето не е ходило по голяма нужда 3 или 4 дни и се обезпокоява. Това е характерно за децата Calc и те обикновено се чувстват по-добре, когато имат запек. Но когато получат разстройство, те започват да стенат, да се оплакват и се чувстват зле.
В зряла възраст ситуацията е точно обратната. Често вниманието им е фокусирано върху редовното ходене по нужда. И тук имаме обратната ситуация – диарията ги облекчава, а при запек пациентите се влошават. Интересно е колко често има такова обръщане при различните стадии на много лекарства в хомеопатията.

Типичното влошаване от студено влажно време, което го има при възрастните, не се наблюдава при децата Calc . Понякога човек може да се подведе поради потенето им, че са всъщност топлокръвни хора. Те се потят от най-малкото усилие. Също така изпотяването в началото на съня им може да ги накара да отхвърлят завивките от горната част на тялото.Децата Calc показват определено желание за рохки яйца и захар .Като започнат училище децата Calc обикновено са добри ученици. Те са интелигентни, но е възможно да разбират, да схващат малко по-бавно. На тях им трябва малко повече време, за да разберат материала, който им се преподава и поради това често се чувстват пришпорени в работата си. Те са в състояние да работят упорито и може да седят с часове, за да си завършат домашните. Ако патологията на Calc достигне емоционалното ниво през детството, може да наблюдавате много хленчене и стенене, недоволство. Може да попитате детето какво иска, но то не може да ви каже. Това е състояние на оплакване и неудовлетвореност.

Също така между 6 и 12 годишна възраст те често развиват силно любопитство за свръхестествените неща, за неизвестното, за отвъдното. Сериозно задават въпроси като: “Какво е Бог? Какво възнамерява Господ да прави с нас? Кои са ангелите? Как се държат ангелите? Защо хората умират? Какво става с нас след смъртта?”. Тези въпроси, разбира се, зависят и от средата, в която детето живее и те са естествени при много деца. Все пак, при децата Calc това любопитство може да стигне до патологична крайност. Такова дете може да ви каже, че чака да дойде ангел и да го отнесе в рая.
Аз не мога точно да обясня това пристрастие при децата Calc Изглежда произлиза от наблюдаването на света около тях. Те виждат страдания и несправедливост, може и между родителите да има някакъв конфликт. Тогава някой споменава “Бог” и тази концепция като че ли прониква в тях. Като че ли Бог, ангелите и свръхестествените неща им помагат да си обяснят света. Те продължават да си мислят за тези неща, да задават още въпроси и да си фантазират на тази тема.

В зряла възраст това пристрастие се изразява като страх от полудяване. При Calc страхът от полудяване е страх да не загубят контрол, страх от неизвестното. Тези хора са се научили да разчитат доста на ума си, по този път да преодоляват трудностите. Следователно, когато рухнат под тежестта на прекалено голям стрес и преумора, главният страх е да не си загубят ума – основното им средство за контролиране на нещата в живота им.

Патологията при Calc настъпва под натиска на стрес и продължителното усилие той да бъде преодолян. При нормални обстоятелства Calc са способни и в общи линии здрави хора. Все пак, продължителният стрес и претоварването в крайна сметка водят до разстройство първо на физическо ниво, а по-късно на емоционално и на умствено. Претоварването – било то физическо или умствено – е най-големият враг на пациентите Calc
Патологията на физическото ниво при пациентите Calc в зряла възраст засяга главно скелетно-мускулната система. Главните проявления на физическо ниво са ревматизъм и артрит. В зряла възраст, има едно определено влошаване от студено, влажно време и подобрение от топло. При Calc първата област, която се засяга е лумбалната. Бедите започват от там и се разпространяват към областта на шията и крайниците. Когато видите пациент, който е леко пълничък, който се влошава от студено, влажно време, и на когото главните му оплаквания са около артрита и ревматизма, тогава много вероятно е той да е Calc Пациентите Calc са със студени крайници. Вечер си лягат с чорапи. Все пак в повечето случаи през нощта ги свалят, тъй като краката им започват да горят.Едновременно с емоционалното ниво започва да страда и умственото. Налице е склонност вниманието им да се съсредоточава върху малки неща, да се вманиачават за несъществени детайли. Те правят глупави малки шеги, постоянно говорят за незначителни неща, които на никого не са интересни.
На този етап, предишната тревога за бъдещето отстъпва пред тревогата за здравето. Страхуват се от инфекциозни болести, от туберкулоза, от сърдечни болести, от рак и др. В днешно време пациентите Calc са особено податливи към страх от рак и сърдечни заболявания. Естествено налице е силен страх от смъртта.

Накрая това състояние на страх води до състояние на истерия. Като че ли загубват способността си да разбират и да се концентрират. Не знаят, какво искат и стават много възбудени. Те тъпчат нагоре надолу. Имат импулси да счупят нещо, да скочат от прозореца, да пищят и да крещят. И всичко това без някой да ги е предизвикал. Те са в състояние на смут, и само искат да крещят или да направят нещо крайно.

На този етап тези пациенти са наистина на ръба на полудяването. Ако това премине в истинска шизофрения или друга психоза, вероятно ще е необходимо друго лекарство. В моята практика Calc не се е предписвала на истински психотични пациенти. Характерен симптом, който се появява при Calc , когато умственото ниво е разстроено, е страхът, че хората ще наблюдават тяхното объркване. Те съзнават, че умът им е бавен, че не могат да се съсредоточат за по-дълго време и че са объркани. Живеят в ужас, че това объркване ще бъде открито от хората. Това е симптом, който пациентите Calc никога няма да ви разкрият сами. Вие трябва да зададете този въпрос директно, за да може те само да го потвърдят. Обикновено ще ви отговорят с едно убедително “Да!” и с изражение на страхотно облекчение. И ще са много признателни, че някой друг ги разбира.

При напредването на умствената и емоционална патология, вероятно ще видите как много от физическите симптоми изчезват. Първият, който изчезва, е естествено изпотяването. Тези дълбоко страдащи хора може да не се влияят от студено влажно време. Те може все още да усещат студа, но не така силно както преди. Желанието за яйца и сладко може съвсем да изчезне. На този етап лесно можете да объркате Calc с Phos. Ако пациентът запази типичната жажда за студени напитки, желание за сладолед и желание за сол, решението може да бъде доста трудно. Тревогата за здравето, страхът от смъртта и предполагаемите страхове от рак и сърдечни заболявания може да ви накарат да предложите както Phos така и Calc Calc може да има страх от бури с гръмотевици и страх от тъмното. Calc често имат сърцебиене, което напомня за Phos.

Все пак има няколко пункта, по които Calc може да се различи от Phos. Calc не се нуждае от компания толкова, колкото Phos. Calc има склонност да спи на лявата страна, докато Phos предпочита да спи на дясната. Calc предпочита гореща храна, докато Phos обича студена. И двете лекарства могат да бъдат много жадни за вода, но това е много по-подчертано при Phos; такава жажда при Calc би била подчертана веднъж, или най-много два пъти, докато при Phos два или три пъти. При това и външният вид е съвсем различен. Phos е висок, тънък и деликатен. Calc обикновено е пълна и отпусната; дори слабите Calc са с много бръчки и не така фини на вид.